Odpowiedzi forum utworzone

Przeglądasz 1 wpis (z 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #4466

    Renatam
    Participant

    Witam
    Proszę o interpretację objawów i wyników.
    Mam 44 lata i od kilku miesięcy utrudniające życie objawy.
    Zrobiłam badania: tsh 2,63 (norma 0,27-4,2)
    ft4 2,92 (norma 2-4,4)
    ft3 1,13 (norma 0,93-1,7)
    anty-tpo 49,83 (norma 0-34)
    anty-tg 54,81 (norma 0-115)
    estradiol 521,4
    prolaktyna 280 (norma 102-496)
    Teoretycznie więc poziom hormonów tarczycy w normie, podwyższony estradiol i przeciwciała. Ginekolog stwierdził na usg torbiel pęcherzykową i dostałam mastodynon + kontrola za 3 miesiące.
    Co skłoniło mnie do badań tarczycowych:
    – szybka męczliwość, mimo, że do niedawna nie było problemem bieganie po 10 km dziennie. Teraz nie przebiegnę 2.
    -niskie ciśnienie
    -senność
    -bardzo duże odczuwanie zimna
    -przybieranie na wadze mimo diety i codziennych ćwiczeń
    -duże obrzęki, zatrzymywanie wody
    -rozdrażnienie
    -obniżone libido
    -sucha skóra, wypadanie włosów, uczucie „piasku” pod powiekami.
    -ból piersi niezależny od cyklu – utrzymuje się od co najmniej 3 miesięcy. Badania obrazowe nie wykazują żadnych zmian. Ginekolog twierdzi, że to podwyższony poziom estrogenów.
    Na razie tylko wizyta u ginekologa – twierdzi, że poziom hormonów tarczycy jest ok, a estrogeny to wynik (małej) trobieli pęcherzykowej, która zniknie za 2-3 miesiące i mam się nie przejmować i łykać mastosynon.
    Proszę o wskazówki czy mam temat tarczycy drązyć dalej. Nadmienię tylko, że w rodzinie ojciec miał niedoczynnośc tarczycy i był z tego powodu operowany (guzki).
    Jestem nosicielem WZW typu B. Wyniki badań pod kątem wątroby do zeszłego roku były w normie.
    Czy wzrost estrogenów może mieć powiązanie z tarczycą?
    Z góry dziękuję
    Renata

Przeglądasz 1 wpis (z 1)

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Beti:

    Witam czy mam chora tarczycę? Tsh 2,934,ft3 3,49poml, ft4 12,48, atg 316, 7, a...

  • ania5.11:

    Witam. Jak można interpretować poniższe wyniki ? ? Mam 24 lata. Kobieta Tarcz...

  • tarczyca.info:

    Szanowna Pani. Docelowe stężenie TSH w pierwszym trymestrze to mniej niż 2.5....

  • KingaR:

    Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Obecnie jestem w 6 tygodniu ciąży. Moje ...

  • AndrewFlo:

    Prawej patrząc na babcie z jej perspektywy po lewej stronie....

  • AndrewFlo:

    Dzień dobry. Moja babcia ma 91 lat i w ciągu kilku (5lat) pojawiło jej się...

  • sandra1287:

    Witam jestem w trakcie 4 rzutu Gravesa w trakcie przygotowywania do leczenia jod...

  • leptynka1987:

    Wiem, że problemy z tarczycą są dziedziczne. Mój tata ma nadczynność tarcz...

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...