Pacjentka z przełomem tarczycowym

45-letnia pacjentka z nadciśnieniem tętniczym była leczona przez ostatnie 4 lata z powodu nadczynności tarczycy w przebiegu choroby Gravesa i Basedowa. Została przyjęta do Kliniki Endokrynologii z powodu pobudzenia, bezsenności, ogólnego osłabienia oraz osłabienia siły mięśniowej. Zgłaszała również uczucie wzmożonej potliwości, nietolerancję ciepła oraz uczucie kołatania serca.
Pacjentka dotychczas nie wyrażała zgody na hospitalizację. Z powodu nietolerancji metizolu (wysypka skórna) otrzymywała propylotiouracyl (thyrosan). Od 2 tygodni przed hospitalizacją chora nie przyjmowała leków (leki się skończyły a pacjentka nie mogła dostać się do lekarza).

W Klinice Endokrynologii stwierdzono: znacznie powiększone wole – 300ml (norma < 18ml). Nad tarczycą słyszalny był szmer. Stwierdzono również występowania migotania przedsionków z czynnością serca około 110/min. Temperatura ciała była prawidłowa. U chorej występowały obrzęki podudzi.

Wyniki badań laboratoryjnych.
• TBII (przeciwciała przeciwreceptorowe): >40 U/l (N<1.75)
• TSH: < 0.005 uIU/ml (N: 0.27-4.2)
• FT4: 70.1 pmol/l (N: 12-22)
• FT3: 51.3 pmol/l (N: 3.1-6.8)

Rozpoznanie: nadczynność tarczycy w przebiegu choroby Gravesa i Basedowa – zagrażający przełom tarczycowy
Kryteria kliniczne nasilenia nadczynności – łącznie 35pkt
• Pobudzenie – 10pkt
• Obrzęki podudzi – 5pkt
• Migotanie przedsionków – 10pkt
• Czynnik predysponujący (odstawienie leków) – 10pkt

Postępowanie:
• Ponowne wdrożenie leczenia tyreostatykiem (propylotiouracyl 600mg/d)
• Propranolol (40mg co 6 godzin)
• Heparyna drobnocząsteczkowa
• Ograniczenie wysiłku

Dalsze postępowanie: po uzyskaniu normalizacji stężenia wolnych hormonów tarczycy została przeprowadzona strumektomia (operacja wycięcia tarczycy). Przed operacją pacjentka otrzymała 3×5 kropli płynu Lugola. Operacja przebiegła bez powikłań. Po operacji chora otrzymuje substytucyjną dawkę lewotyroksyny 125μg/d.

protask

4 odpowiedzi na “Pacjentka z przełomem tarczycowym”

  1. aila pisze:

    Jakbym czytała o sobie:( Zdjagnozowano u mnie zespół GRAVES-BASEDOW jakieś 4 lata temu i od tego czasu maszeruje przez róznych lekarzy,leki próbujac uzyskac rónowage hormonalną ale od 2 tyg jestem na L4 ;senność, apatia,nudności,biegunka, zła tolerancja ciepła,a teraz upałów(omdlenia),puchnięcie nóg,rąk,twarzy,zwiekszajacy sie wytrzeszcz.Dwa tygodnie temu TSH wynosiło 0,004% ,a po tygodniu 0,009 % T3 i T4 nagle skoczyły wysoko w górę.
    Zasłabłam nagle w pracy,drżenie rąk,podwyższona ciepłota,plamki w oczach,opuchnięcia ,słabość ogólna..mój lekarz z kliniki gliwickiej na urlopie,wraca 20 lipca,awizytę mamy na 22 lipca.Mój lekarz rodzinny próbuje mnie ratować,jak umie (biorę THYROSAN -uczulenie na inne)podnosimy dawki, robimy badania kontrolne i znowu podnosimy itd..szykuje mnie do wyjazdu do kliniki w Gliwicach na JOD RADIOAKTYWNY .Dowiedziałam się,że mam przełom tarczycowy ale dużo szczęścia, bo dosyć łagodny ale mogłam umrzeć. Jak dalej żyć? dlaczego tarczyca “wyłancza ” moje układy z życia?czy dziedziczność tej choroby jest wielopokoleniowa? mojej crce jeszcze gen się nie włączył,stad pytania.dziękuję za odpowiedz

  2. tarczyca.info pisze:

    Jeśli u pacjenta rozpoznanje się przełom tarczycowy, zagrażajacy przełom tarczycowy, powikłania stosowanego leczenia wskazane jest leczenie w warunkach szpitalnych. Optymalnie byłoby gdyby trafiła Pani do Kliniki Endokrynologicznej.

  3. aila pisze:

    Aby dostac sie do kliniki trzeba szczęścia.Moja endokrynolog jest z Zabrza i pracuje w tamtejszej klinice.W ciagu tygodnia widziałysmy się 2 razy,robiłam badanie kontrone TSH 0,052 (poprzednio 0,004) ,T3 =4.15 poprzednio T4=12.25 ..USG..tarczyca prawidłowa,płat pr 17x17x42 mm ;płat lewy 16x21x40mm w płacie lewym zmiana izoechogeniczna,jednorodna o reg.kulistym kształcie,gładkich orysach o wym 9x7x8 mm.Pozostała tkanka prawidłowa,jednorodna.U podstawy płata lewego obszar o wym 13×10 mm o nieco nieregularnym obriysie z hipoechogenicznym obwodem i hiperechogeniczną cz. centralną( do rozważenia TK).”
    Pani doktor nie może wydać mi skierownania na TK z prywatnej porady,nie interesuje jej morfologia o niskim poziomem płytem(spadają nadal i niemal sa krytyczne),nie interesuje tez p. doktor potwierdzony GRAVS -BASEDOW i pomimo widocznych wszystkich jego objawów mówi,ze mogę miec nawrót Gravesa ,a przeciez do tej pory nigdy z niego nie wyszłam.Nie leczono mi oczu, wytrzesz pogłębia się(jest średni) i mam takie zdziwione oczy,nie potrafie się skupić,trace pamięć i zostawiam rózne rzeczy nie mając świadomości, że cos miałam,jest mi ogólnie goraco.Nie sypiam, bo kilka razy budze w ciagu nocy i nie moge spać,a rano jestem nieprzytomna ze zmeczenia,nadal senna,ospała ,spuchnieta,zatrzymuje wodę itd Pani doktor mówi,że już nie potrzebuję Propranolu ,bo serce nie”skacze”,a to nie prawda..nie skacze na zawołanie..
    Dzisiaj mi powiedziała lekarka,że trzeba usunąć tarczycę ze względu na guzki ale po chwili mówi,że moge wracac juz do pracy, bo leczenie jest prawie zakończone..prosze o poradę, pomoc w naprowadzeniu mnie na właściwe tory postepowania.
    W środę mam pojechac do Zabrza na prywatna wizyte u p. doktor ale zastanawiam się-PO CO? przeciez powinnam być w szpitalu i oczekiwac na wycięcie tarczycy.co mam robić?dziekuję i proszę o interpretację USG.

  4. aila pisze:

    W badaniu potwierdzającym wystapienie Graves-Basedowa a-tpo 54 ; anty TSH recep. 3.88 i nie wiem co mam ze sobą zrobić?

Dodaj komentarz

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Beti:

    Witam czy mam chora tarczycę? Tsh 2,934,ft3 3,49poml, ft4 12,48, atg 316, 7, a...

  • ania5.11:

    Witam. Jak można interpretować poniższe wyniki ? ? Mam 24 lata. Kobieta Tarcz...

  • tarczyca.info:

    Szanowna Pani. Docelowe stężenie TSH w pierwszym trymestrze to mniej niż 2.5....

  • KingaR:

    Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Obecnie jestem w 6 tygodniu ciąży. Moje ...

  • AndrewFlo:

    Prawej patrząc na babcie z jej perspektywy po lewej stronie....

  • AndrewFlo:

    Dzień dobry. Moja babcia ma 91 lat i w ciągu kilku (5lat) pojawiło jej się...

  • sandra1287:

    Witam jestem w trakcie 4 rzutu Gravesa w trakcie przygotowywania do leczenia jod...

  • leptynka1987:

    Wiem, że problemy z tarczycą są dziedziczne. Mój tata ma nadczynność tarcz...

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...