Zwiekszenie suplementacji Euthyroxem we wczesnej ciazy

Strona Główna Forums Tarczyca a ciąża Zwiekszenie suplementacji Euthyroxem we wczesnej ciazy

Otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ten temat zawiera 2 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  Sasanka, 4 lata, 8 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #3971


    Sasanka

    Participant

    Witam,

    Zwracam sie z prosba o rade i komentarz.

    Jestem obecnie w szostym tygodniu ciazy i lecze sie na niedoczynnosc tarczycy od wielu lat. Moja stala ginekolog leczyla mnie Novo + Euthyroxem jednak lekarka z kliniki endokrynologicznej w Danii gdzie mieszkam przekonala mnie do samego Euthyoxu jakies 4 miesiace temu. Podobno w ciazy Novo jest nie bardzo, poza tym nie ma go tu na rynku. Stwierdzilam, ze sprobuje zwlaszcza ze leczenie w PL jest logistycznie trudne.

    Na Novothyralu 1/2 37,5 + Euthyrox 1/2 37,5 wyniki byly TSH 0,09 (0,65-4,8), FT4 16,8 (14-23), FT3 3,9 (4,1-6,9)

    Po przejsciu na Euthyrox 75 wyniki w polowie grudnia TSH 2,31 (0,65-4,8), FT4 13,6 (14-23)

    Po zwiekszeniu dawki do Euthyrox 75*5 i 100*2 wyniki w polowie lutego byly nastepujace:

    TSH 2,28 (0,65-4,8)
    T4 87 (70-140)
    FT4 16,5 (14-23)
    T3 1,0 (1,4-2,8)

    Po wynikach zalecono 4*75 i 3*100 Euthyrox (ale czasami dni mi sie mylily wiec nie jestem do konca pewna czy zawsze bylo 3 razy tygodniowo 100).

    W polowie marca czyli miesiac po oznaczeniu hormonow pozytywny test (zaskoczenie po kilku latach leczenia) i zadzwonilam do kliniki. Pielegniarka odsluchala zapis z poprzedniej wizyty i powiedziala, ze mam zaczac brak ekstra 50 mg Euthyroxu dziennie (co mialoby byc 5*125 i 2*150, bo jakos brak bylo zapisu o tym minimalnym zwiekszeniu dawki z ostatniego razu). Wizyta 15 kwietnia. Oznacza to, ze mam podniesc dawke o 50 mg dziennie co w moich oczach jest wielkim przeskokiem bez swiezego oznaczenia. Po paru dniach brania tych wielkich dawek wybudzilam sie jednej nocy na 4 godziny, dzisiaj spalam ok ale obudzilam sie raz w potach. Zmniejszylam dawke do 7*125 czyli nie biore tych 150 dwa razy w tyg. Boje sie czy nadczynnosc po naglym zwiekszeniu dawki nie bylaby grozna? Z drugiej strony jak czytam chyba grozniejsza jest niedoczynnosc, a moja tarczyca wyglada na leniwa (nie wiem tak w ogole jak to sie moglo potoczyc tak z gorki bo w 2008 bralam dawke 25 co drugi dzien).

    Dzwonilam z pytaniem do kliniki czemu az miesiac do badania itd. i lekarka ma niby oddzwonic – ale nie wiadomo kiedy.

    Nie mam mozliwosci zbadania hormonow na wlasna reke gdyz w Danii prywatne laboratoria nie istnieja, wiec jestem zdana na badanie za miesiac dopiero.

    Jaka jest Pana opinia? Z gory bardzo dziekuje za rade. Pozdrawiam.

  • #3977


    tarczyca.info

    Keymaster

    PytanieZwracam sie z prosba o rade i komentarz.

    Jestem obecnie w szostym tygodniu ciazy i lecze sie na niedoczynnosc tarczycy od wielu lat. Moja stala ginekolog leczyla mnie Novo + Euthyroxem jednak lekarka z kliniki endokrynologicznej w Danii gdzie mieszkam przekonala mnie do samego Euthyoxu jakies 4 miesiace temu. Podobno w ciazy Novo jest nie bardzo, poza tym nie ma go tu na rynku. Stwierdzilam, ze sprobuje zwlaszcza ze leczenie w PL jest logistycznie trudne.

    Na Novothyralu 1/2 37,5 + Euthyrox 1/2 37,5 wyniki byly TSH 0,09 (0,65-4,8), FT4 16,8 (14-23), FT3 3,9 (4,1-6,9)

    Po przejsciu na Euthyrox 75 wyniki w polowie grudnia TSH 2,31 (0,65-4,8), FT4 13,6 (14-23)

    Po zwiekszeniu dawki do Euthyrox 75*5 i 100*2 wyniki w polowie lutego byly nastepujace:

    TSH 2,28 (0,65-4,8)
    T4 87 (70-140)
    FT4 16,5 (14-23)
    T3 1,0 (1,4-2,8)

    Po wynikach zalecono 4*75 i 3*100 Euthyrox (ale czasami dni mi sie mylily wiec nie jestem do konca pewna czy zawsze bylo 3 razy tygodniowo 100).

    W polowie marca czyli miesiac po oznaczeniu hormonow pozytywny test (zaskoczenie po kilku latach leczenia) i zadzwonilam do kliniki. Pielegniarka odsluchala zapis z poprzedniej wizyty i powiedziala, ze mam zaczac brak ekstra 50 mg Euthyroxu dziennie (co mialoby byc 5*125 i 2*150, bo jakos brak bylo zapisu o tym minimalnym zwiekszeniu dawki z ostatniego razu). Wizyta 15 kwietnia. Oznacza to, ze mam podniesc dawke o 50 mg dziennie co w moich oczach jest wielkim przeskokiem bez swiezego oznaczenia. Po paru dniach brania tych wielkich dawek wybudzilam sie jednej nocy na 4 godziny, dzisiaj spalam ok ale obudzilam sie raz w potach. Zmniejszylam dawke do 7*125 czyli nie biore tych 150 dwa razy w tyg. Boje sie czy nadczynnosc po naglym zwiekszeniu dawki nie bylaby grozna? Z drugiej strony jak czytam chyba grozniejsza jest niedoczynnosc, a moja tarczyca wyglada na leniwa (nie wiem tak w ogole jak to sie moglo potoczyc tak z gorki bo w 2008 bralam dawke 25 co drugi dzien).Dzwonilam z pytaniem do kliniki czemu az miesiac do badania itd. i lekarka ma niby oddzwonic – ale nie wiadomo kiedy.

    Nie mam mozliwosci zbadania hormonow na wlasna reke gdyz w Danii prywatne laboratoria nie istnieja, wiec jestem zdana na badanie za miesiac dopiero.

    Jaka jest Pana opinia? Z gory bardzo dziekuje za rade. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

    Jak to nie można prywatnie wykonać badań? Trudno to zrozumieć. Zwiększamy dawkę po tym jak Pacjentka stwierdza, że jest w ciąży o 30-40%. Czyli dawkę sprzed ciąży, która i tak nie była idealna powinna Pani zwiększyć o 30-40% i wykonywać regularnie kontrolne badania. I to jest bezpieczne. Do tego jod. Niedoczynność jest niebezpieczna dla dziecka. A dlaczego nie można wykonać badań prywatnie to nie rozumiem. Dobrze, że wcześniej przeszła Pani na levotyroksynę

    Niedoczynność tarczycy w ciąży

  • #3984


    Sasanka

    Participant

    Dziekuje za odpowiedz. Otoz nie ma w Danii wlasciwie prywatnego sektora medycznego, wszystko jest centralnie sterowane i podpiete pod panstowowa sluzbe zdrowia, ktora jako taka funkcjonuje lepiej niz w Polsce, ale do specjalistow potrafia byc kolejki. W calej Kopenhadze sa 2 prywatne szpitale/przychodnie, ale nawet tam nie mozna wykonac badania krwi bez skierowania od lekarza. Wiem, bo dzwonilam gdzie moglam i pytalam.

    Co do dawki to moja zwiekszona jest o 50% mniej wiecej, ale jako ze wyniki byly nedzne 13 lutego moze jest do zaakceptowania? Kolejny pomiar i wizyta 15 kwietnia i tam dostosuja dawke.

    Czy nadczynnosc spowodowana ewentualnym przedawkowaniem moze wyrzadzic szkody? Kieruje sie tez Pana tekstem z linku:
    Lekarz zwiększa dawkowanie leku zazwyczaj o około 30-50% ponieważ o tyle wzrasta zapotrzebowanie na lewotyroksynę u kobiety ciężarnej. Nawet niewielki nadmiar lewotyroksyny w tym okresie nie ma tak istotnego znaczenia jak niedobór leku w okresie pierwszych tygodni ciąży.

    Waze 62 kg wiec tez pasuje z tym 2,0-2,4 na kg – dawka miedzy 125 a 150…

    Z objawow zostalo mi lekkie pocenie w nocy (spie juz ok) i jest mi cieplej ni zazwyczaj (przed tym marzlam straszliwie i bez welnianych skarpetek nie moglam wyjsc z domu).

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...