Zapytanie

Strona Główna Forums O forum Zapytanie

Otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ten temat zawiera 3 odpowiedzi, ma 3 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  AnitKaa21, 4 lata, 8 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #3801


    hasimotka

    Participant

    Czy powinnam brac Eutyrox(zapisany przez lekarza) przy nst. wynikach: TSH 2,675 (norm. 0,55-4,78), FT3 4,75 (norm. 3,8-6), FT4 9,95 (norm. 7,86-14,41), P/c anty-TPO 230.20 (norm. 0-9). Z gory dziekuje za odpowiedz.

  • #3805


    tarczyca.info

    Keymaster

    Pytanie.
    Czy powinnam brac Eutyrox(zapisany przez lekarza) przy nst. wynikach: TSH 2,675 (norm. 0,55-4,78), FT3 4,75 (norm. 3,8-6), FT4 9,95 (norm. 7,86-14,41), P/c anty-TPO 230.20 (norm. 0-9). Z gory dziekuje za odpowiedz.

    Odpowiedź.
    Ma Pani autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy. Jeśli planuje Pani ciążę to jak najbardziej powinna Pani brać Euthyrox (TSH>2.5)

  • #3808


    hasimotka

    Participant

    Dciekuje za odpowiedz. Nie, ciazy nie planuje.Mam wrazenie, ze sytuacja jest dosc zlozona. W 2012 r bylam na oddziale Kliniki Endokrynologii i Diabetologii celem diagnostyki cukrow. Tam przyjmujaca mnie p. doktor zwrocila uwage na ciemne owlosienie na udach i zlecila szereg badan: DHEA-S 480 ug/dl, ESTRAD 589,90 pg/ml, TSH 2,3142 mIU/ml, LH 8,52 mIU/ml, PRG 2,38 ng/ml, PROLAKT 260,48 uIU/ml, TESTOST 0,99 ng/ml. zostalo przeprowadzone badanie ginekologiczne w ktorym wykryto hipoechogeniczna zmiane. Wdrozono leczenie Provera (2×1). Na wypisie napisano “nie stwierdzono aktualnie cach PCO”. Nie wdrozono innego leczenia. Zaznacze tylko, ze w tym czasie bylam juz po dwoch porodach. Obecna p.doktor podejrzewa jednak policystyczne jajniki. Obecnie czekam na odpowiedni czas, by moc wykonac badania poziomow hormonow ginekologicznych. Stad moje pytanie do Pana o celowosc brania Eutyroxu. Dziekuje.

  • #3963


    AnitKaa21

    Participant

    Witam. Mam 22 lata a moje TSH wynosi 2,785 norma jest od ok. 0,050 – 4,000 (jak sie nie myle). Lekarz rodziny mówi ze jest ok a kiedy poszlam do Endykronologa powiedzial ze jest stanowczo za duze jak na moj wiek. Czy taki wynik jest juz oznakiem choroby?? 🙁 Moja mama, babcia i ciota tez choruja na tarczyce. nie wiem co mam robic… Pomocy.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...