Wyniki dotyczące hormonów

Ten temat zawiera 4 odpowiedzi, ma 3 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  tarczyca.info, 6 lata, 6 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #3990


    beataa

    Participant

    Witam, chcę przedstawić swoje wyniki badań dotyczące hormonów. Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje, sugestie, które mogłyby być dla mnie przydatne.
    Kortyzol – o 23:00 wzięłam dexamethason, następnego dnia ok. 8:15 zrobiłam badanie – 0,52 ug/dl;
    Tsh – 1,340 – norma 0,280-4,300;
    Dadania w 4 d.c.
    FSH – 6,8 mlU/ml – norma f. pęcherzykowa 3,5-12,5;
    LH – 5,11 mlU/ml – norma 2,4-12,6;
    Estriadol – 27,07 pg/ml – norma 12,5-166;
    Testosteron – 60,53 ng/dl – norma 6,00-82,00 ;
    DHEA-SO4 – 358,70 ug/dl – norma 98,8-340;
    SHGB – 29,31 nmol/l – norma 32,40-128,00;
    Androstendion – 8,61 ng/ml – norma 0,75-3,89;
    17-hydroksyprogesteron – 2,21 ng/ml – norma 0,2-1,3;
    Podam jeszcze istotne informacje. Ok. 3 lat choruję na Hashimoto i ciężko znoszę chorobę, ponieważ nie czuję się dobrze, jestem ciągle zmęczona, mam niedobór snu nawet jeśli spię wystarczająco, mam problem z koncentracją, zaburzoną pamięć, wypadają mi włosy, mam suchą skórę i bielactwo. Często zmieniają mi się wartości tsh i mam wysokie Atpo. Byłam też u ginekologa i dowiedzialam się tylko tyle, że jeden jajnik jest trochę powiększony, jakby policystyczny, ale że to nieistotne. To był już 3 ginekolog, dwaj poprzedni tego nie mówili. Będę robiła jeszcze badania progesteronu i prolaktyny między 21-23 dniem cyklu. Czy ktoś ma podobną sytuację do mnie? Co może przyczyniać się do wyniku takich badań?

  • #3991


    tarczyca.info

    Keymaster

    Pytanie
    Witam, chcę przedstawić swoje wyniki badań dotyczące hormonów. Bardzo proszę o jakiekolwiek informacje, sugestie, które mogłyby być dla mnie przydatne.
    Kortyzol – o 23:00 wzięłam dexamethason, następnego dnia ok. 8:15 zrobiłam badanie – 0,52 ug/dl;
    Tsh – 1,340 – norma 0,280-4,300;
    Dadania w 4 d.c.
    FSH – 6,8 mlU/ml – norma f. pęcherzykowa 3,5-12,5;
    LH – 5,11 mlU/ml – norma 2,4-12,6;
    Estriadol – 27,07 pg/ml – norma 12,5-166;
    Testosteron – 60,53 ng/dl – norma 6,00-82,00 ;
    DHEA-SO4 – 358,70 ug/dl – norma 98,8-340;
    SHGB – 29,31 nmol/l – norma 32,40-128,00;
    Androstendion – 8,61 ng/ml – norma 0,75-3,89;
    17-hydroksyprogesteron – 2,21 ng/ml – norma 0,2-1,3;
    Podam jeszcze istotne informacje. Ok. 3 lat choruję na Hashimoto i ciężko znoszę chorobę, ponieważ nie czuję się dobrze, jestem ciągle zmęczona, mam niedobór snu nawet jeśli spię wystarczająco, mam problem z koncentracją, zaburzoną pamięć, wypadają mi włosy, mam suchą skórę i bielactwo. Często zmieniają mi się wartości tsh i mam wysokie Atpo. Byłam też u ginekologa i dowiedzialam się tylko tyle, że jeden jajnik jest trochę powiększony, jakby policystyczny, ale że to nieistotne. To był już 3 ginekolog, dwaj poprzedni tego nie mówili. Będę robiła jeszcze badania progesteronu i prolaktyny między 21-23 dniem cyklu. Czy ktoś ma podobną sytuację do mnie? Co może przyczyniać się do wyniku takich badań?

    Odpowiedź
    DHEA-SO4 – 358,70 ug/dl – norma 98,8-340;
    SHGB – 29,31 nmol/l – norma 32,40-128,00;
    Androstendion – 8,61 ng/ml – norma 0,75-3,89;
    17-hydroksyprogesteron – 2,21 ng/ml – norma 0,2-1,3;

    Wymaga Pani dalszej diagnostyki hiperandrogenizacji (PCOS, blok steroidogenezy, zmiana w jajnikach lub nadnerczach). Wskazana konsultacja endokrynologiczna.

  • #3993


    beataa

    Participant

    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 🙂

  • #4013


    megi

    Participant

    witam,
    jestem w ósmym tygodniu ciąży. Właśnie odebrałam wyniki>
    TSH 3,85
    fT3: 2,54

    4 tygodnie temu TSH wynosiło 2.2.
    Czy taki skok może znacząco wpłynąć na rozwój dziecka??

  • #4015


    tarczyca.info

    Keymaster

    Pytanie
    witam,
    jestem w ósmym tygodniu ciąży. Właśnie odebrałam wyniki>
    TSH 3,85
    fT3: 2,54

    4 tygodnie temu TSH wynosiło 2.2.
    Czy taki skok może znacząco wpłynąć na rozwój dziecka??

    Odpowiedź
    1. Brakuje FT4
    2. TSH powinno być w ciąży poniżej 2.5, a więc powinna Pani otrzymać leczenie
    3. Na spokojnie musi Pani porozmawiać z endokrynologiem, trudno jednoznacznie odpowiadać na takie pytanie. Dążenie do TSH poniżej 2.5 to wynik badań wskazujących na gorszy rozwój psychomotoryczny u dzieci matek mających TSH>2.5 w ciąży. Ale czy te 4 tygodnie miały negatywny wpływ, najprawdopodobniej nie. W tej chwili i tak musi Pani jak najszybciej włączyć leczenie.

    Podwyższone TSH w ciąży.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Beti:

    Witam czy mam chora tarczycę? Tsh 2,934,ft3 3,49poml, ft4 12,48, atg 316, 7, a...

  • ania5.11:

    Witam. Jak można interpretować poniższe wyniki ? ? Mam 24 lata. Kobieta Tarcz...

  • tarczyca.info:

    Szanowna Pani. Docelowe stężenie TSH w pierwszym trymestrze to mniej niż 2.5....

  • KingaR:

    Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Obecnie jestem w 6 tygodniu ciąży. Moje ...

  • AndrewFlo:

    Prawej patrząc na babcie z jej perspektywy po lewej stronie....

  • AndrewFlo:

    Dzień dobry. Moja babcia ma 91 lat i w ciągu kilku (5lat) pojawiło jej się...

  • sandra1287:

    Witam jestem w trakcie 4 rzutu Gravesa w trakcie przygotowywania do leczenia jod...

  • leptynka1987:

    Wiem, że problemy z tarczycą są dziedziczne. Mój tata ma nadczynność tarcz...

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...