usg nieprawidłowe tsh w normie – prośba o pomoc

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? usg nieprawidłowe tsh w normie – prośba o pomoc

Otagowane: , ,

Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos, i został ostatnio zaktualizowany przez  agatonek, 3 lata, 10 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #4951


    agatonek

    Uzytkownik

    Witajcie,
    ostatnio miałam zrobione usg tarczycy. Oto opis:
    Struktura niejednorodna, wzmożona, gruboziarnista. W dolnej części płata prawego widoczna lita, normoechogeniczna struktura o śr.5mm. W opcji doppler widoczne pojedyncze echa naczyń zlokalizowane na jej obwodzie. Na granicy płata lewego i cieśni pod torebką przednią widoczna hiperechogeniczna struktura o śr.3mm (torbiel z gęstą zawartością?). W opcji doppler nie stiwerdza się ech naczyń w obrębie opisywanej struktury. W obrębie szyi nie uwidoczniono patologicznych węzłów chłonnych.
    Do tego:
    TSH 2,120 uIU/ml (0,350 – 4,940)
    FT3 2,72 pg/ml (1,71-3,71)
    FT4 0,98 ng/dl (0,70 – 1,48)
    anty-TPO 0,28 IU/ml (0,00-5,61)
    Cholesterol całkowity 203 mg/dl (0,00-190)
    HDL 89,50 mg/dl
    LDL 103,30 mg/dl
    Trójglicerydy 51 mg/dl
    Mam 29 lat, waga 76kg. Graniczna anemia, obfite miesiączki, migreny, ospałość, zmęczenie, problemy z koncentracją, sucha skóra dłoni, zimne dłonie i stopy, często mi zimno, kiedyś miałam wysoką prolaktynę po metoclopramidzie 177,78 a bez 24,31 ng/mL. Zdarza się, że bolą mnie stawy, mam wahania nastrojów, obrzęknięte powieki i mimo diety bezglutenowej przy średnio 1300-1400kcal na dzień i uprawianiu sportu 3x w tyg ciężko mi schudnąć z brzucha i ud. Nie wiem czy te moje opisane objawy mają coś wspólnego z tym usg i tymi hormonami tarczycowymi….liczę na Waszą pomoc, bo wizyta u endo dopiero pod koniec czerwca. Będę wdzięczna za każdą pomoc, chociażby we wskazaniu jakie jeszcze badania zrobić przed wizytą i czy według Was jest się czym martwić??

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...