Uprzejmie proszę o interpretacje.

Strona Główna Forums Choroba Hashimoto Uprzejmie proszę o interpretacje.

Ten temat zawiera 8 odpowiedzi, ma 6 głosów, i został ostatnio zaktualizowany przez  sandra1287, 4 lata, 3 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #4306


    EwaMalyga

    Participant

    Szanowny P. Doktorze.
    Proszę o informacje, czy powinnam szukac mozliwosci szybkiej wizyty u specjalisty?
    Wizyte mam ustalona na kwiecien 2016. ( wiek: 50 lat)
    Przy typowych objawach niedoczynnosci mam następujące wyniki:
    TSH- 1,615( 0,350- 4,940)
    FT3-2,53(1,71-3,71)
    FT4-0,75( 0,70- 1,48)
    ATPO-385,36 ( 0- 5,61)
    Badanie USG:
    Gruczoł tarczowY nie powiekszony o prawidlowej echogenicznosci miąższu.
    W lewym placie zmiana ogniskowa torbielowato-lita o wymiarze 6 mm X 3 mm.
    Wymiary:
    płata prawego:18x14x38mm
    płata lewego:15x12x39mm
    W okolicy kątów żuchwypojedyncze niepowiekszone wezly chlonne.
    Z góry dziękuję za odpowiedż.

  • #4307


    EwaMalyga

    Participant

    cd. Grubosc ciesni 1,8 mm

  • #4309


    Aga78

    Participant

    Witam,
    Również bardzo proszę o interpretację moich wyników: TSH 3,150 μIU; fT4 0,85 ng/dl, fT3 2,18 pg/ml. Mam 37 lat.
    Dziękuję.

  • #4326


    tarczyca.info

    Keymaster

    Do Eva Malyga

    Oczywiście wskazana jest konsultacja endokrynologiczna. Na pewno nie musi się odbyć pilna konsultacja (czyli w ciągu tygodnia), ale do kwietnia to faktycznie dosyć odległy termin i lepeij byłoby trafić wcześniej na konsultację.Ma Pani podwyższone miano przeciwcial wskazujące na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Rozwoj niedoczynności może nastapić w ciągu krótkiego okresu czasu, ale też później. To jest nie do przewidzenia. Dlatego warto przyspieszyć termin

  • #4327


    tarczyca.info

    Keymaster

    Do Aga 78

    Warto wykonać przeciwciala (ATPO i ATG) oraz usg tarczycy jako uzupełnienie

  • #4340


    andziao1

    Participant

    Witam . Jestem w trakcie diagnozowania. Objawy mam jak przy niedoczynności łącznie z tyciem ( przez rok 20 kg +) wszystko zaczęło się około 2 lata temu od hiperprolaktynemi . dziś odebrałam wyniki . Mam 42 lata TSH – 1,45 (norma 0,27-4,2) FT4 – 16,73p (norma 12,0-22,0) ATPO 7,7 (norma 0,0-35) PRL 10,55 (norma 4,79-23,3) dodam, iż zrobiłam sobie USG tarczycy . Tarczycę mam za małą 5,7ml a norma jest 12ml na jednym z płatów są dwie zmiany 8mm i 4mm , a na drugim płacie 13mm.nie ma podanej informacji o strukturze zmian. Proszę o informację jak się ma USG do wyników krwi , bo już zgłupiałam krew ok a USG do kitu . Z góry dziękuje za odpowiedź. Ania.

  • #4354


    tarczyca.info

    Keymaster

    Obecność wola guzkowego nie wyklucza prawidłowej czynności tarczycy. Rozpoznanie: wole guzkowe obojetne. Wymaga Pani konsultacji endokrynologa z prawidłową oceną usg

  • #4511


    AniaK

    Participant

    Witam
    Mam 39 lat, od 25 lat łagodną anemię z niedoboru żelaza (suplementacja). Dwa lata temu ponowny “pakiet badań” oprócz tarczycy, ale przyczyny nie znaleziono. Od 1,5 r. podwyższony cukier – badania co 6 mcy z krwi w laboratorium – 102, 107, 101 ; chociaż trzymam dietę ruch, (na glukometrze wiadomo, że się różni znacznie). Dodatkowo nietolerancja laktozy. Ponieważ parametry odnośnie anemii w normie, a osłabianie wróciło wraz z innymi objawami (czuję się czasem jak staruszka:P ) zrobiłam badania pod kątem tarczycy. Obecnie czekam na wizytę u endokrynologa + USG (termin czerwiec 2016).
    Wyniki z tego roku: wiosna TSH – 3,870 (zakres ref. 0,270-4,200) ;
    i wrzesień FT3 – 2,77 (zakres ref. 2,00-4,40) ;
    FT4 -1,04 (zakres ref.0,90-1,80)
    oraz anty-TPO 412,40 (zakres 0,00-34,00). Objawy, które zrzucałam na anemię i nietolerancję laktozy: zmęczenie, bóle mięśni i stawów (szczególnie krzyża i pleców), w nocy skurcze nóg i innych mięśni, wypadające włosy, kołatanie serca po niewielkim wysiłku, zawroty, czasem problem z pamięcią, czasem dziwne bóle żołądka i jelit, jakby problemy z trawieniem.
    Są dni lepsze, są i gorsze.
    Ze względu na dość uprzykrzające życie objawy jw. proszę o opinię czy warto iść prywatnie do endokrynologa, czy może jednak poczekać, bo i tak za wcześnie jeszcze na leczenie tyroksyną?
    A może szukać dalej? ( W rodzinie choroby autoimmun. SM, cukrzyca typ 1, RZS i niedokrwistość złośliwa). Co Pan radzi robić?

  • #4629


    sandra1287

    Participant

    Witam Panie doktorze od roku walcze z nawracajaca nadczynnoscia tarczycy jednego miesiaca hormony sa w normie drugiego tsh 0,005 i jest w takich granicach i takim slalomem miesiacami ATPO 1300norma ponizej 60 znacznie podwyzszone tsh ab-tshr w normie ft3bywa podwyzszone czasem ale mija po np 2lub 3tygodniach czesto ft3 i ft4jest pod gorna granica normy i czasem samo tsh jest tylko obnizone nie biore lekow moj lekarz do ktorego chodzilam twierdzi ze to hashimoto w fazie nadczynnosci dodam ze zrobilam od roku 4badania usg ktore pokazuja ze w tarczycy jest wzmozony przeplyw krwi i na kazdym i na pograniczu z ciesnia i w czesci bocznej uwidocznione jest zgrubienie slabo odgraniczone delikatnie hipoechogeniczne o wymiarach 14×6.7x19mm bad usg z 5.11.14na badaniu z 3.8,15 to zgrubienie ma 8x19mm i ma obnizona echogenicznosc dodam tarczyca w miejscu zgrubienia pobolewa i czasem ogolnie cala jest bolesna nie wiem co to moze byc bylam juz u 3lakarzy a obecnie moje hormony we wrzesniu byly ok teraz to 0.028 gdzie norma to 0.550 opadaja mi rece prosze o porade ciekawi mnie to usg jezeli nie guzek co moze oznaczac zgrubienie pozdrawiam serdecznie

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...