Proszę o pilną pomoc w ocenie wyników tsh przy braniu euryroxu

Strona Główna Forums Choroba Hashimoto Proszę o pilną pomoc w ocenie wyników tsh przy braniu euryroxu

Otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ten temat zawiera 1 odpowiedź, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  tarczyca.info, 4 lata, 7 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #4083


    spidermann35

    Participant

    Witam. Od ponad pół roku leczę się na niedoczynność tarczycy. Na usg wykazało chorobę hashimoto.
    Wyniki w październikubyły następujące:
    -tsh-6,93 gdzie norma 0,34-5,6
    ft3-3,39 gdzie norma 2,5-3,9
    ft4-0,70 gdzie norma 0,58-1,12
    ATG-17,4 gdzie norma <4,0
    ATPO-1149 gdzie norma <9,0
    Po tym lekarz rodzinny przepisał mi eutyrox n25. Pook 7tyg zrobiłem badanie tsh i wynik wyszedł 4,94. Lekarz zwiększył dawkę leku na eutyrox n50 .Po kolejnych czterech miesiącach zrobiłem badanie tsh i wynik wyszedł 35. Pani z laboratorium zdziwiła się że mam takie tsh pomimo brania leków i zaleciła mi powtórzyć badanie. Po kolejnych dwóch tygodniach wynik tsh-42,56 a ft4-0,54. Oczywiście pani w laboratorium znowu była zdziwiona i powiedziała ze dzieje się coś niedobrego skoro tsh rośnie. Poza tym czuję się fatalnie.Ciągle mógłbym spać, jestem słaby,wszystko i wszyscy mnie drażnią, nie odczuwam żadnej radości itp. Proszę o pomoc jak z tym walczyć????

  • #4091


    tarczyca.info

    Keymaster

    PytanieWitam. Od ponad pół roku leczę się na niedoczynność tarczycy. Na usg wykazało chorobę hashimoto.
    Wyniki w październikubyły następujące:
    -tsh-6,93 gdzie norma 0,34-5,6
    ft3-3,39 gdzie norma 2,5-3,9
    ft4-0,70 gdzie norma 0,58-1,12
    ATG-17,4 gdzie norma <4,0
    ATPO-1149 gdzie norma <9,0
    Po tym lekarz rodzinny przepisał mi eutyrox n25. Pook 7tyg zrobiłem badanie tsh i wynik wyszedł 4,94. Lekarz zwiększył dawkę leku na eutyrox n50 .Po kolejnych czterech miesiącach zrobiłem badanie tsh i wynik wyszedł 35. Pani z laboratorium zdziwiła się że mam takie tsh pomimo brania leków i zaleciła mi powtórzyć badanie. Po kolejnych dwóch tygodniach wynik tsh-42,56 a ft4-0,54. Oczywiście pani w laboratorium znowu była zdziwiona i powiedziała ze dzieje się coś niedobrego skoro tsh rośnie. Poza tym czuję się fatalnie.Ciągle mógłbym spać, jestem słaby,wszystko i wszyscy mnie drażnią, nie odczuwam żadnej radości itp. Proszę o pomoc jak z tym walczyć????

    Odpowiedź
    Wyniki nie dziwią. Typowe dla rozwoju choroby Hashimoto. Stopniowe niszczenie gruczołu tarczowego prowadzi do coraz większego zapotrzebowania na lek, więc dawkę trzeba odpowiednio zwiększać. Okres 4 miesięcy bez kontroli był wystarczający aby TSH wzrosło. Wniosek:dawka do zwiekszenia przez lekarza prowadzącego

    Leczenie niedoczynności tarczycy – cz 1

    Leczenie niedoczynności tarczycy – cz 2

    Leczenie niedoczynności tarczycy – cz 3

    Leczenie niedoczynności tarczycy – cz 4

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...