Proszę o interpretację wyników USG, wyniki z krwi

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? Proszę o interpretację wyników USG, wyniki z krwi

Otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ten temat zawiera 4 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  tarczyca.info, 4 lata, 8 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #3972


    rico123

    Participant

    Wiek : 38 lat
    USG :
    Płat prawy : 32x34x71mm
    Płat lewy : 22x21x63mm
    Część środkowo-dolna płata prawego niemal w całości wypełniona przez niejednorodne mieszane ognisko, bez otoczki typu halo, bez zwapnień, o głównie obwodowym typie unaczynienia, o wym. 28x29x31mm (odpowiadające dość twardemu guzkowi wyczuwalnemu palpacyjnie). W części dolnej płata lewego widoczne ognisko niejednorodne, mieszane, o niewyraźnych granicach, ze zwapnieniami dającymi cień akustyczny (głównie położonymi obwodowo), o obwodowym typie unaczynienia, o wym. 17x16x26mm, z częściową otoczką typu halo. Poza opisanymi zmianami struktura miąższu niejednorodna, normoechogeniczna. Przepływy naczyniowe nieznamienne. Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych, ani powiększonych przytarczyc. Echo tchawicy nieznacznie przemieszczone na stronę lewą

    Badanie krwi z lutego :
    TSH : 1,69µl – norma : 0,27-4,20
    FT3 : 6,43 pmol/l – norma 3,10-6,80
    FT4 : 22,65 pmol/l – norma 12,00-22,00

    wyniki krwi miesiąc później w innm labo. :
    TSH : 1,33µl – norma : 0,27-4,20
    FT3 : 6,26 pmol/l – norma 3,10-6,80
    FT4 : 23,83 pmol/l – norma 12,00-22,00

    Lekarz zaleca biopsję oraz sciągnięcie tego płynu torbieli po prawej stronie (lekko uciska na tchawicę) i dlatego powtarzałem wyniki z krwi zanim zostanie zrobiona biopsja, bo wynik niejednoznaczny… ale nadal wyniki jakieś dziwne…

    – czy jakieś przeciwwskazania do wykonania biopsji oraz sciągnięcia tego płynu z torbieli względem wyników hormonów?
    – czy takie objawy może powodować moja tarczyca/ hormony : uczucie zmęczenia (częste ziewanie), drętwienie skóry twarzy, nadwrażliwe oczy na światło, lekkie zawroty głowy.. uczucie jak po wypiciu setki alkoholu?

    pozdrawiam

  • #3975


    rico123

    Participant

    z objawów dodatkowo : zdarza się lekkie drżenie rąk, nerwowość, problem z przełykaniem dużych kęsów bez jednoczesnego popijania płynem lub dużych tabletek, wolne stolce i jw. pisałem łzawienie oczu, częste podrażnienia, czasem lekkie uczucie duszności.

    Wypadania włosów, łamliwości paznokci, kołatania serca, uczucia gorąca : brak.. waga cały czas podobna

  • #3976


    tarczyca.info

    Keymaster

    PytanieWiek : 38 lat
    USG :
    Płat prawy : 32x34x71mm
    Płat lewy : 22x21x63mm
    Część środkowo-dolna płata prawego niemal w całości wypełniona przez niejednorodne mieszane ognisko, bez otoczki typu halo, bez zwapnień, o głównie obwodowym typie unaczynienia, o wym. 28x29x31mm (odpowiadające dość twardemu guzkowi wyczuwalnemu palpacyjnie). W części dolnej płata lewego widoczne ognisko niejednorodne, mieszane, o niewyraźnych granicach, ze zwapnieniami dającymi cień akustyczny (głównie położonymi obwodowo), o obwodowym typie unaczynienia, o wym. 17x16x26mm, z częściową otoczką typu halo. Poza opisanymi zmianami struktura miąższu niejednorodna, normoechogeniczna. Przepływy naczyniowe nieznamienne. Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych, ani powiększonych przytarczyc. Echo tchawicy nieznacznie przemieszczone na stronę lewą

    Badanie krwi z lutego :
    TSH : 1,69µl – norma : 0,27-4,20
    FT3 : 6,43 pmol/l – norma 3,10-6,80
    FT4 : 22,65 pmol/l – norma 12,00-22,00

    wyniki krwi miesiąc później w innm labo. :
    TSH : 1,33µl – norma : 0,27-4,20
    FT3 : 6,26 pmol/l – norma 3,10-6,80
    FT4 : 23,83 pmol/l – norma 12,00-22,00

    Lekarz zaleca biopsję oraz sciągnięcie tego płynu torbieli po prawej stronie (lekko uciska na tchawicę) i dlatego powtarzałem wyniki z krwi zanim zostanie zrobiona biopsja, bo wynik niejednoznaczny… ale nadal wyniki jakieś dziwne…

    – czy jakieś przeciwwskazania do wykonania biopsji oraz sciągnięcia tego płynu z torbieli względem wyników hormonów?
    – czy takie objawy może powodować moja tarczyca/ hormony : uczucie zmęczenia (częste ziewanie), drętwienie skóry twarzy, nadwrażliwe oczy na światło, lekkie zawroty głowy.. uczucie jak po wypiciu setki alkoholu?

    pozdrawiam

    z objawów dodatkowo : zdarza się lekkie drżenie rąk, nerwowość, problem z przełykaniem dużych kęsów bez jednoczesnego popijania płynem lub dużych tabletek, wolne stolce i jw. pisałem łzawienie oczu, częste podrażnienia, czasem lekkie uczucie duszności.

    Wypadania włosów, łamliwości paznokci, kołatania serca, uczucia gorąca : brak.. waga cały czas podobna

    Odpowiedź

    Biopsja zmian jest niezbędna. Po niej decyzja. Decyzja wymaga zbadania tarczycy pod kątem kompresji tchawicy. Wyniki hormonalne faktycznie niejednoznaczne. Proponuję sprawdzić w innym laboratorium.

  • #3980


    rico123

    Participant

    1. ale wyniki już sprawdzane w dwóch różnych laboratoriach w odstępie miesiąca (ALAB i Synevo)… ma robić te badania bez końca?
    2. jakie to badanie pod kątem kompresji tchawicy? jakie badanie trzeba wykonać?
    3. Czy na podstawie tych dwóch badań hormonalnych można wykonać biopsję?
    4. Czy po sciągnięciu płynu z torbieli – ucisk na tchawice może ustąpić?

    pozdrawiam

  • #3997


    tarczyca.info

    Keymaster

    Pytanie.
    ale wyniki już sprawdzane w dwóch różnych laboratoriach w odstępie miesiąca (ALAB i Synevo)… ma robić te badania bez końca?
    2. jakie to badanie pod kątem kompresji tchawicy? jakie badanie trzeba wykonać?
    3. Czy na podstawie tych dwóch badań hormonalnych można wykonać biopsję?
    4. Czy po sciągnięciu płynu z torbieli – ucisk na tchawice może ustąpić?

    Odpowiedź
    Niestety możliwości kompleksowej oceny przez net są ograniczone. Na pewnym etapie i tak konieczne jest zbadanie chorego. Dlatego wskazana jest kompleksowa ocena endokrynologiczna, korelacja stanu z wynikami, zbadanie, decyzja o dalszym postępowaniu, odpowiedź na szereg pytań.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...