Proszę o interpretację wyników

Strona Główna Forums Diagnostyka tarczycy Proszę o interpretację wyników

Ten temat zawiera 5 odpowiedzi, ma 4 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  Antenka, 2 lata, 11 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #5020


    Veronika97

    Uzytkownik

    Witam, bardzo proszę o interpretację moich wyników.

    Wiek: 19lat

    USG tarczycy:
    Prawy płat tarczycy wielkosci: 32,8 x 10,8 x 12,5mm-objętości 2,3cm3
    Lewy płat tarczycy wielkosci:
    31,6 x 11,1 x 11,5mm-objętości 2,1cm3
    Miąższ obu płatów tarczycy gruboziarnisty bez obecności ognisk patologicznych. Uogólniony przepływ miąższowy prawidłowy. Okoliczne węzły chłonne niezmienione patologiczne.

    Badania krwi:
    TSH (ICD-9: L69)
    4,620 [norma: 0,510-4,300]
    FT3 (ICD-9: O55)
    4,84 [norma: 3,10-6,80]
    FT4 (ICD-9: O69)
    13,73 [norma: 12,00-22,00]

    Objawy:
    -nieregularne miesiączki (cykl waha się pomiędzy 22 a 38 dniami) pomimo tego iż miesiączkuję od 5 lat
    -zmęczenie i senność pomimo odpowiedniej ilości snu
    -trudności z nabraniem powietrza (co jakiś czas muszę wziąć głębszy oddech)
    -chodzę wiecznie w bluzach,swetrach, skarpetkach i śpię pod kocem i kołdra gdyż wiecznie jest mi zimno

    W rodzinie występują choroby tarczycy. U siostry stwierdzono chorobę Hashimoto.

    Będę bardzo wdzięczna za udzielenie mi odpowiedzi.

  • #5022


    KlaudiaG

    Uzytkownik

    Witam,

    Bardzo proszę o interpretację moich wyników. Mam 23 lata.

    TSH – 3,790 ( norma : 0,270- 4,200)
    FT3- 3,67 (norma: 2,00- 4,40)
    FT4- 1,35 ( norma: 0,97- 1,70)

    Dziękuję bardzo:)

  • #5035


    Marzena88

    Uzytkownik

    Witam,
    Mam mały problem bo borykam się już od dawna z nieregularnymi miesiączkami – nawet co 45 dni. Miałam też wyciętego guza jajnika – potworniak. Mam 27 lat i nie rodziłam jeszcze dzieci. Po operacji było ok ale juz nie jest. Po wizycie u ginekologa postanowiłam zrobić podstawowe wyniki zanim pójdę do centrum ginekologii endokrynologicznej. Wyniki oczywiście wydają mi się książkowe
    tsh 1,83 – granice od 0,27-4,2
    anty-tpo 24,2 granice 5-34
    pozostałe wyniki które zlecił lekarz rodzinny też nie wychodzą po za żadną normę.
    Co może wskazać powód?

  • #5048


    Antenka

    Uzytkownik

    Witam mam 32 lata leczę się na nadczynność od sierpnia 2015roku. Przyjmuję na dzień dzisiejszy thyrozol 10 i 2*10 propananol. Dzisiaj odebrałam wynik tsh 0,005 ft4 58.3. Ft3 17.26. Nie miałam jeszcze badania USG ani żadnych innych badań oprócz badań krwi. Co mogą znaczyć te wyniki i czemu mimo przyjmowania leków wyniki praktycznie się nie polepsza?

  • #5049


    Antenka

    Uzytkownik

    Witam mam 32 lata leczę się na nadczynność od sierpnia 2015roku. Przyjmuję na dzień dzisiejszy thyrozol 10 i 2*10 propananol. Dzisiaj odebrałam wynik tsh 0,005 ft4 58.3. Ft3 17.26. Nie miałam jeszcze badania USG ani żadnych innych badań oprócz badań krwi. Co mogą znaczyć te wyniki i czemu mimo przyjmowania leków wyniki praktycznie się nie polepsza?

  • #5050


    Antenka

    Uzytkownik

    C

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...

  • Aldonakok:

    Witam . Mam wszystkie objawy ,które są podane przy chorej tarczycy: wzrost m...