Prośba o pomoc

Strona Główna Forums Diagnostyka tarczycy Prośba o pomoc

Ten temat zawiera 4 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  Monika47, 5 lata, 9 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #3108


    Monika47

    Participant

    Witam. Mój 15 letni syn bardzo dużo śpi, jak sam twierdzi opadł z sił, nie ma apetytu.Chlopiec ma 168 cm wzrostu, prawidłową wagę i morfologię.Pediatra zlecił badanie TSH.Dziś odebrałam wynik i wynosi on 6,240 dla widełek 0,270-4,200.Najbliższą wizyte u lekarza mamy pojutrze, a ja jestem przerażona.Proszę podpowiedzieć mi, co może dolegać mojemu dziecku, czy Państwo mieliście podobne problemy?

  • #3117


    tarczyca.info

    Keymaster

    Jeśli wizyta jest tak szybko najsensowniej będzie wszystko omówić z prowadzącym endokrynologiem. Kontrola TSH, FT4, FT3, ATPO, ATG i usg tarczycy

  • #3134


    Monika47

    Participant

    Byłam,na razie u internisty bo by dostac sie do dzieciecego endokrynologa trzeba kilku miesiecy. Zrobilam prywatnie USG tarczycy,niczego nie wykazalo ;echogenicznosc prawidowa, niemapowiekszonych wezlow, gruczal nie jest powiekszony. Zrobilam rowniez badania kolejne i tu wyniki odmienne.Warto zauwazyc ze robilo je inne laboratorium. TSH 3 GENERACJI 1,717 dla przedzialu 0,380-4.000, ft3 3.33 dla przedzialu 2.10-3.80 ,ft 4 0,86 (0.00-2.00) oraz anty TPO 0,8 . Jako, ze od 1 do2 badania minelo 7 dni lekarz nakazal powtorzyc TSH w jeszcze innym laboratorium dzis wynioslo 5,62 w przedzialu 0,51-4,30. Ponowilismy rowniez badania w laboratorium w ktorym wyniki wyszly prawidlowe i tu znowu cos innego. TSH 3.391 (O,380-4.000).FT 3 3,59(2.10-3.80) ,FT4 1,06(0.00-8.00) ANTY TPO 0,8 .Wszystkie badania wykonano w okresie 26.06.2014 do 4.07.2014. Lekarz rodzinny nie potrafi mi niczego sensownego powiedziec, wizyta u endo dopiero we wrzesniu, prosze mi naswietlic ewentualne powody takich wynikow,na co wskazuja?

  • #3137


    tarczyca.info

    Keymaster

    Do Monika47. I to to jest właśnie dowód na to, że badania powinny być wykonywane w sprawdzonym laboratorium. Jeśli mieszka Pani w Warszawie warto je wykonać np laboratorium w szpitalu na Banacha (można komercyjnie). Warto wykonać ATG aby definitywnie wykluczyć autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Nie podała Pani dolnej granicy normy FT4 dla danego laboratorium (dolną granicą nigdy nie jest 0,0)

  • #3140


    Monika47

    Participant

    Rzeczywiscie normy ft4 to 0.82-2.00. Mieszkam w malej miejscowosci w woj.opolskim. Mamy 2 laboratoria,endokrynolog najblizej 60 km stad i jak pisalam wyzej,terminy odlegle. ATG oczywiscie zrobie,najwyzej prywatnie.Prosze o info co moze byc powodem niedoczynnosci u syna,w wieku lat 15 ma blisko 1,70 m wzrostu,nie choruje, nie ma nadwagi..Czy to jest bezposrednie zagrozenie zycia,czy mozemy czekac do wrzesnia?

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...