Prośba o pomoc w interpretacji wyników – Czy mam się czego obawiac?

Strona Główna Forums Diagnostyka tarczycy Prośba o pomoc w interpretacji wyników – Czy mam się czego obawiac?

Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos, i został ostatnio zaktualizowany przez  karola123, 1 rok, 4 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #5388


    karola123

    Uzytkownik

    Witam,
    Zgłosiłam się do lekarza rodzinnego z bólami w klatce piersiowej. Okazało się, że mam podwyższony puls (podczas wizyty mierzono 3 razy, za każdym razem wynosił 124) przy prawidłowym ciśnieniu. Lekarka stwierdziła, że są to nerwobóle, ale otrzymałam skierowanie na badania:
    TSH 3 gen. 5,340 uIU/ml [0,27-4,2] – przy czym w roku 2015 wynik wynosił 4,25
    CRP 0,95 mg/l [0-5]
    LYM [tys/ul] 3,9 [1,2-3,2] – przy czym w roku 2015 wynik wynosił 3,7
    fT4 1,4ng/dl [0,93-1,71]
    fT3 3,51 pg/ml [2,02-4,43]
    USG TARCZYCY – więzina zachowana, echogenniczność prawidłowa
    Prawy płat tarczycy o wymiarach 37mmx12mmx10mm
    Lewy płat tarczycy o wymiarach 37mmx10mmx8mm
    Bardzo dużo śpię, choć zawsze wiązałam to z przepracowaniem. W ostatnim czasie pojawiła się męczliwość (wchodząc na pierwsze piętro muszę usiąść, bo tracę dech i pojawiają się zawroty głowy).
    Czy jest powód do zmartwień? Otrzymałam skierowanie do specjalisty(endokrynologa) jednak terminy to minimum pół roku.

    Z góry bardzo dziękuję za pomoc,
    Karolina, 22 lata

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...

  • Aldonakok:

    Witam . Mam wszystkie objawy ,które są podane przy chorej tarczycy: wzrost m...