prosba o interpretację wyniku

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? prosba o interpretację wyniku

Otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ten temat zawiera 5 odpowiedzi, ma 3 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  tarczyca.info, 4 lata, 6 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #4070


    bayan2682

    Participant

    Witam
    Mam problem z brzegami powiek od lat, z tego co wiem to przyczyną może być chora tarczyca, m.in hashimoto. Choroba polega na tym że powieki rano są opuchnięte, wystepuje ranna wydzielina sklejajaca oczy. Brzegi powiek sa zaczerwienione , okulisci przepisuja różne antybiotyki, sterydy, sztuczne lzy ale nic nie pomaga, problem tkwi glebiej i nalezy znalezc przyczyne.

    Badania tarczycy robilem jak to wszystko sie zaczelo, oto wyniki
    TSH 0.649 (0.25 – 4.00)
    FT3 6.59 (2.76-8.00)
    FT4 18.1 (10.3-24.4)

    Sa w normie, ale czy aby na pewno ?

    Dzis zrobilem sobie jeszcze badania magnezu, potasu,wapnia, zelaza i cynku. Na wyniki czekam. Ciagle mam skurcze w roznyxh czesciach ciala , jestem ciagle spiacy , nawet po przebudzeniu, ogolne oslabienie. Podczas snu odczuwam takze czasami szybsze bicie serca, jestem ciagle zestresowany podczas zwyklych czynności, latwo mnie wyprowadzic z równowagi . Szybko robie szybko, nie potrafie siedziec w bezruchu.Mam nadzieje ze to wina magnezu lub innych mikroelementów. Proszę o poradę.

    Wstawiłem wynik do kalkulatora i wyszlo 73% do 55%. 15% różnicy. Moja mama miala kiedyś operację tarczycy. Rozumiem ze moje niskie tsh wskazowalo by bardziej na nadczynność?
    Ps Jestem ektomorfikiem, wzrost prawie 180cm a waga 63kg.

  • #4072


    bayan2682

    Participant

    badanie zrobione w wieku 19 lat, teraz mam 22.

  • #4092


    tarczyca.info

    Keymaster

    PytanieWitam
    Mam problem z brzegami powiek od lat, z tego co wiem to przyczyną może być chora tarczyca, m.in hashimoto. Choroba polega na tym że powieki rano są opuchnięte, wystepuje ranna wydzielina sklejajaca oczy. Brzegi powiek sa zaczerwienione , okulisci przepisuja różne antybiotyki, sterydy, sztuczne lzy ale nic nie pomaga, problem tkwi glebiej i nalezy znalezc przyczyne.

    Badania tarczycy robilem jak to wszystko sie zaczelo, oto wyniki
    TSH 0.649 (0.25 – 4.00)
    FT3 6.59 (2.76-8.00)
    FT4 18.1 (10.3-24.4)

    Sa w normie, ale czy aby na pewno ?

    Dzis zrobilem sobie jeszcze badania magnezu, potasu,wapnia, zelaza i cynku. Na wyniki czekam. Ciagle mam skurcze w roznyxh czesciach ciala , jestem ciagle spiacy , nawet po przebudzeniu, ogolne oslabienie. Podczas snu odczuwam takze czasami szybsze bicie serca, jestem ciagle zestresowany podczas zwyklych czynności, latwo mnie wyprowadzic z równowagi . Szybko robie szybko, nie potrafie siedziec w bezruchu.Mam nadzieje ze to wina magnezu lub innych mikroelementów. Proszę o poradę.

    Wstawiłem wynik do kalkulatora i wyszlo 73% do 55%. 15% różnicy. Moja mama miala kiedyś operację tarczycy. Rozumiem ze moje niskie tsh wskazowalo by bardziej na nadczynność?
    Ps Jestem ektomorfikiem, wzrost prawie 180cm a waga 63kg.

    Odpowiedź
    Czynność tarczycy wg podanych wyników jest w normie

  • #4105


    sylvv

    Participant

    prośba o interpretację wyników
    TSH 1,288 0.40-4.00
    FT4 1.07 0.8-1,9
    FT3 3015 1,8-4,2
    anty tpo 1,0 1,0-16,0

  • #4106


    sylvv

    Participant

    ft3 3.15 dodam ze od dziecka mam wole kontrolowane ale nigdy nie miałam usg tarczycy do tego mogę spać i spać wypadają mi wlosy mam zaparcia i problemy z jelitami nie mogę schudnąć w ciagu 2 tyg przytyłam 5 kilo napuchlam jak balon nigdy nie miałam problemów z waga a już napewno ze zrzuceniem paru kilo a teraz nawet waga nie drgnie

  • #4123


    tarczyca.info

    Keymaster

    Pytanie
    prośba o interpretację wyników
    TSH 1,288 0.40-4.00
    FT4 1.07 0.8-1,9
    FT3 3015 1,8-4,2
    anty tpo 1,0 1,0-16,0ft3 3.15 dodam ze od dziecka mam wole kontrolowane ale nigdy nie miałam usg tarczycy do tego mogę spać i spać wypadają mi wlosy mam zaparcia i problemy z jelitami nie mogę schudnąć w ciagu 2 tyg przytyłam 5 kilo napuchlam jak balon nigdy nie miałam problemów z waga a już napewno ze zrzuceniem paru kilo a teraz nawet waga nie drgnie

    Odpowiedź
    Wyniki są prawidłowe, jeśli tarczyca jest powiększona to usg tarczycy jest niezbędne.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...