Prośba o interpretację wyników badań

Strona Główna Forums Diagnostyka tarczycy Prośba o interpretację wyników badań

Otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ten temat zawiera 2 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  Carmen, 4 lata, 8 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #3970


    Carmen

    Participant

    Witam,
    Mam 24 lata i trzykrotnie oznaczałam sobie poziom hormonów tarczycy, oto moje wyniki:
    rok 2013 (lipiec)
    TSH: 1.35 uIU/mL (norma: 0.27 – 4.2)
    FT4: 0.901 ng/dl (norma 0.93 – 1.7)
    A-TPO: 15.4 IU/mL (norma 0 – 34)
    rok 2014 (lipiec)
    TSH: 1.48 uIU/mL
    FT4: 0.887 ng/dL
    Normy te same, ponieważ to badanie wykonywałam w tym samym laboratorium, co poprzednie
    Aktualne (18.03.2015 r.) wykonywane w innym laboratorium:
    TSH 3-cia generacja: 0.927 mU/L (norma 0.35 – 5.5)
    FT4: 1.07 ng/dL (norma 0.89 – 1.76)
    FT3: 2.92 pg/mL (norma 2.3 – 4.2)
    W wieku kilkunastu lat miałam robione USG i stwierdzono u mnie niewielkie powiększenie tarczycy, ok. 2 lata przyjmowałam jod, po czym przestałam zgodnie z zaleceniem lekarza.
    Bardzo prosiłabym o interpretację wyników, szczególnie niepokoją mnie te z 2013 i 2014, przy nieco obniżonym FT4, TSH było bliżej dolnej granicy normy. Dodam, że odkąd pamiętam brakuje mi energii, wypadają mi włosy, mimo to pozostają gęste, więc nie wiem czy ma to coś wspólnego z tarczycą, innych objawów nie obserwuję.

  • #3978


    tarczyca.info

    Keymaster

    PytanieWitam,
    Mam 24 lata i trzykrotnie oznaczałam sobie poziom hormonów tarczycy, oto moje wyniki:
    rok 2013 (lipiec)
    TSH: 1.35 uIU/mL (norma: 0.27 – 4.2)
    FT4: 0.901 ng/dl (norma 0.93 – 1.7)
    A-TPO: 15.4 IU/mL (norma 0 – 34)
    rok 2014 (lipiec)
    TSH: 1.48 uIU/mL
    FT4: 0.887 ng/dL
    Normy te same, ponieważ to badanie wykonywałam w tym samym laboratorium, co poprzednie
    Aktualne (18.03.2015 r.) wykonywane w innym laboratorium:
    TSH 3-cia generacja: 0.927 mU/L (norma 0.35 – 5.5)
    FT4: 1.07 ng/dL (norma 0.89 – 1.76)
    FT3: 2.92 pg/mL (norma 2.3 – 4.2)
    W wieku kilkunastu lat miałam robione USG i stwierdzono u mnie niewielkie powiększenie tarczycy, ok. 2 lata przyjmowałam jod, po czym przestałam zgodnie z zaleceniem lekarza.
    Bardzo prosiłabym o interpretację wyników, szczególnie niepokoją mnie te z 2013 i 2014, przy nieco obniżonym FT4, TSH było bliżej dolnej granicy normy. Dodam, że odkąd pamiętam brakuje mi energii, wypadają mi włosy, mimo to pozostają gęste, więc nie wiem czy ma to coś wspólnego z tarczycą, innych objawów nie obserwuję.

    Odpowiedz

    Prawdopodobnie to kwestia złych oznaczeń w pierwszym laboratorium. Istnieje jednak bardzo małe prawdopodobieństwo wtórnej niedoczynności tarczycy (w oparciu o pierwsze wyniki), ale te ostatnie już są lepsze. Zapraszam na konsultację, jednoznacznej odpowiedzi nie da się udzielić.

  • #3986


    Carmen

    Participant

    Dwa pierwsze oznaczenia były wykonywane w laboratorium przyszpitalnym, które znam można powiedzieć “od kuchni” i tych wyników jestem pewna, ostatnie natomiast w laboratorium komercyjnym. Dodam jeszcze, że w wieku ok. 15 lat miałam kilkakrotnie wykonywany rezonans magnetyczny pod kątem diagnostyki przysadki mózgowej, ze względu na pokaźny wzrost, wykryto nadmierne wydzielanie hormonu wzrostu, co z czasem się unormowało.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...