Prośba o interpretacje wynikow

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? Prośba o interpretacje wynikow

Otagowane: , , , , ,

Ten temat zawiera 5 odpowiedzi, ma 4 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  majorka, 4 lata, 8 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #4258


    brysia

    Participant

    Dzien dobry . Zacznę od tego , ze nie odczuwam żadnych objawów choroby jednakże wyniki badań sa niepokojące . Mam 30 lat Jestem aktywna fizycznie , waga wciaz ta sama, nie moge narzekać na samopoczucie . Jedyne co czasem mi dokucza to przy zdenerwowaniu pojawia sie suchość w ustach połączona z utrudnionym przełykaniem śliny. W rodzinie występuje choroba tarczycy. Podam wyniki : tsh 0,197 ( 0,550-4,780),ft4 1,33 (0.93-1.70), anty tpo 11,02 (0,00-34,00), anty tg 189,50 ( 0,00-115), cholesterol całkowity 180 (115-190), Hdl 92,00, ldl 80,20, trójglicerydy 39,00 (do 150) +wynik badania usg tarczycy: tarczyca położona w miejscu typowym, dolnymi biegunami nie schodząca poza wcięcie jarzmowe mostka. Echostruktura miąższu dyskretnie niejednorodna, echogenicznosc w normie. Nie strwierdzam w tarczycy zmian ogniskowych. Przepływ miąższowy w normie. Wymiary płatów bocznych: prawy 22×19 około 58 mm- objętość około 11,4ml. Lewy: 21×15,5 około 55 mm- objętość około 8,5ml. Ciesn grubości do ok 4,6 mm . Węzły chłonne w okolicy naczyń szyjnych niepowiekszone. Na przedniej powierzchni cieśni dwa węzły po około 5 mm – najpewniej odczynowe. Podobny węzeł położony przytchawiczo, poniżej dolnego bieguna prawego płata około 6,5 mm. Bede wdzięczna za interpretacje, pomoc …

  • #4266


    brysia

    Participant

    Ponawiam zapytanie odnośnie tarczycy- mam wyniki badan z dzisiaj: Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) ¯ 0,220 μIU/ml 0,550 — 4,780
    Wolna tyroksyna (FT4) (O69) 1,13 ng/dl 0,89 — 1,76
    P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) ­ 167,1 U/ml < 60
    P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) < 28,0 U/ml < 60,0
    P/c przeciw receptorowi TSH (TRAb) (O15) < 0,30 IU/L nieobecne: < 1,22
    watpliwy: 1,22 – 1,75
    obecne: > 1,75
    Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) 3,20 pg/ml 2,30 — 4,20

    Czy wynik jest bardzo niepokojacy?

  • #4286


    tarczyca.info

    Keymaster

    Nieco obniżone TSH i podwyższone miano przeciwciał ATG. Może to być sytuacja przejściowa i w kolejnym badaniu wszystko może się ustabilizować. Może jednak rozwinąć się nawet niedoczynność tarczycy (czasami choroba Hashimoto przechodzi przez początkową fazę nadczynności z obniżonym TSH, tzw Hashitoxicosis, a później rozwija się niedoczynność. Nie do przewidzenia w chwili obecnej. Do kontroli za miesiąc.

    hashitoxicosis

  • #4289


    brysia

    Participant

    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dodam, że wyniki są następstwem kontroli ponieważ rok temu również tsh było poniżej normy, a anty tg powyżej ( mniej więcej te same wartości jak rok temu )

  • #4290


    Manka

    Participant

    Dzień dobry. Chciałabym zinterpretować moje wyniki tsh:1,649
    μIU/ml
    0,55
    4,00~

  • #4291


    majorka

    Participant

    Witam,proszę o intrpretację wyników badań
    styczeń TSH 3,180 (eutyrox 137)
    czerwiec TSH 0,045 (eutyrox zmniejszono do dawki 125)
    lipiec TSH 4,450 FT3 2,87 FT4 1,29

    dokucza mi: waga, senność, zmęczenie, bóle stawów i mięśni, brak koncentracji, ulotna pamięć

    obecenie ujawiniła się nie tolerancja na laktozę-czy powinnam przejść na Letrox?w jakiej dawce?
    jakaś suplementacja? dodatkowe badania?

    chodze na siłownie 3x w tyg:bieżnia,rowerek,orbiek 60 min-waga ledwo drgnęła (rozsądnie jjem)

    proszę o interpretację

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...