Prośba o interpretację wyników

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? Prośba o interpretację wyników

Ten temat zawiera 4 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  Anniiaa, 3 lata, 2 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #5191


    Justynajustyna

    Uzytkownik

    Witam,

    Proszę o interpretację następujących wyników:
    FT3 33.55 pmol/l (norma 3.10-6.80)
    FT4 6.67ng/dl (norma 0.93-1.71)
    TSH <0.01 ulU/ml (norma 0.25-5.00)

    Uzupełniając o powyższe badania wynik USG. W opisie mam:
    Płat prawy o wymiarach: 26x24x55mm
    Płat lewy o wymiarach: 23x22x54mm
    cień 5mm

    Tarczyca dwupłatowa dyskretnie powiększona, obniżonej echogencizności miąższu, niejednorodna z plamistymi obszarami hipoechogenicznymi w obrębie obu płatów. Zmian ogniskowych nie wykazano. Przy dolnych biegunach płatów niewielkie nieiwepowiekszone węźły chłonne okołogruczołowe. W opcji CD/PW gruczoł wykazuje cechy wyraźnego patologicznego przekrwienia. Obraz może sugerować proces limfocytarny/zapalny.

    Proszę o interpretację wyników. Boję się, że może to być choroba Hashimoto lub Gravesa-Basedowa.

    Przy okazji pytania:
    1. Czy można (jeszcze przed wizytą u specjalisty) morsować (wchodzenie do wody w zimę)?
    2. Czy mogę chodzić na siłownię lub fitness?

    Pozdrawiam,
    J.

  • #5192


    Justynajustyna

    Uzytkownik

    Jeszcze dodam, że mam 28 lat (kobieta).

  • #5193


    Justynajustyna

    Uzytkownik

    Dodam jeszcze, że mam wysokie tętno zwykle jest to około 90 przy spoczynku. Na siłowni dość szybko skacze mi to 180/190 (przy biegu ciągłym). Biorę od niedawna Metocard (dwa razy 25mg).

  • #5194


    Anniiaa

    Uzytkownik

    Witam serdecznie, proszę o int. wyników:
    wyniki z 01/2017
    TSH 0,91
    fT4 11,26
    fT3 7,25

    tarczyca powiększona – 22 ml lewa-11,3 prawa 10,7
    w lewym płacie guzek z gładka obwódką zimny centralną cystą o wielkości 9x7x12.

    Przed dwoma miesiącami stwierdzono niedobór żelaza i witm. D. czy to może mieć wpływ na problemy z tarczycą? Dodam, że wcześniej nie miałam żadnych problemów. Wszystko zaczęło się jakieś 5 mcy temu. na początek osłabienie, zmęczenie, ospałość,brak aktywności później okropne wypadanie włosów.

    Z góry dziękuję za odp.
    Pozdrawiam

  • #5195


    Anniiaa

    Uzytkownik

    31 lat 🙂

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...