prośba o interpretację wyników

Strona Główna Forums Diagnostyka tarczycy prośba o interpretację wyników

Ten temat zawiera 1 odpowiedź, ma 1 głos, i został ostatnio zaktualizowany przez  szara-eminencja, 3 lata, 7 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #4737


    szara-eminencja

    Uzytkownik

    Witam, jako nastolatka (15-16 lat) zostałam skierowana do endokrynologa ze względu na powiększone wole. Z tego co pamiętam endokrynolog przepisał mi wtedy l-tyroksynę. W wyniku młodzieńczej niewiedzy oraz niedopilnowania ze strony rodziców po jakimś czasie przestałam uczęszczać do endokrynologa, a co za tym idzie zaprzestałam dalszego leczenia.

    W wieku 22 lat lekarz rodzinny przy kontrolnych badaniach stwierdził, że posiadam wole spore wole i powinnam się przebadać. Skierował mnie na badanie TSH – (z tego co pamiętam ówczesny wynik był w normie) plus USG: Tarczyca położna typowo u podstawy szyi. Płat lewy o wym. 58x13x16 mm. Płat prawy o wym. 56x10x20mm. Cieśń 3,5 mm. Tarczyca o jednorodnym echu. Po obejrzeniu wyników lekarz rodzinny nie skierował mnie na dalsze badania, ani tym bardziej do endokrynologa.

    I tak oto teraz – w wieku 28 lat kolejny lekarz (tym razem medycyny pracy) uświadomił mnie(!), że powinnam się przebadać – jeśli nie chcę mieć problemów chociażby z zajściem w ciążę. Pognałam więc po lekarza rodzinnego, który najpierw skierował mnie na UGS tarczycy.

    Moje wyniki: Płat prawy o wym. 17x19x42 mm, cieśń – 6 mm, płat lewy o wym. 14x17x36 mm.
    Tarczyca o gruboziarnistej chorobie. W przejściu płata lewego w cieśń heterogenny obszar o mniejszej echogeniczności i wym. 5,5 x 6 mm. Ww obszar z wyraźną obwódką naczyniową w badaniu Color Doppler. Objętość gruczołu/12 ml, norma u kobiet to 18 ml.
    Pokazałam Pani lekarz moje USG sprzed 6 lat. Ta stwierdziła, że tarczyca w zestawieniu z obecnymi wynikami się skurczyła – więc najprawdopodobniej mam Hashimoto, do tego dochodzi guzek (?)
    Zrobiłam więc badania krwi:
    moje wyniki: TSH 2,550 µIU/ml 0,270-4,200
    FT3 3,34 pg/ml 2,00-4,40
    FT4 1,24 ng/dl 0,93-1,70
    anty-TPO 7,15 IU/ml 0,00-34,00
    anty-TG <10.00 IU/ml 0,00-115,00

    Nie zdążyłam ich jeszcze skonsultować z moją lekarką rodzinną, ale po wstępnym przejrzeniu licznych wątków nt. temat wyniki wydają mi się dobre. Czy to możliwe więc by moja tarczyca od tak się kurczyła? Proszę o pomoc.

  • #4738


    szara-eminencja

    Uzytkownik

    Zapomniałam dodać, że ostatnimi czasy wzmagają się u mnie objawy typu: bóle w klatce piersiowej, puchnące kostki, powieki, do tego po przebudzeniu mam uczucie opuchniętych stóp od spodu (podeszwy). Często mam też dni kiedy jestem bardzo zmęczona. Do tej pory nie kojarzyłam tych objawów z chorobą, tłumaczyłam to zabieganiem i wieloma obowiązkami. Od marca 2015 doszły zmiany w miesiączkowaniu. Wcześniej mój cykl wynosił 28 dni, obecnie od 28 do 32 dni, dodatkowo okres trwa bardzo krótko (max 2 dni), kiedyś 5-7. Ponadto łatwiej tyję, bez wyraźnej zmiany nawyków żywieniowych. A moja waga z dnia na dzień potrafi dołożyć mi 3 kg (zatrzymywanie się wody?)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...

  • Aldonakok:

    Witam . Mam wszystkie objawy ,które są podane przy chorej tarczycy: wzrost m...