Prośba o interpretację

Strona Główna Forums Diagnostyka tarczycy Prośba o interpretację

Otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ten temat zawiera 2 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  maadziaa1978, 4 lata, 8 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #3965


    maadziaa1978

    Participant

    Witam
    Bardzo proszę o interpretację moich wyników tarczycy.
    Moje problemy z tarczycą rozpoczęły się początkiem roku, po przebytej śwince, endo stwierdziła ,że to pozapalne zapalenie tarczycy.
    Pierwsze moje wyniki to:
    19.01.2015
    TSH 5,34 (0,27-4,20)
    30.01.2015
    TSH 8,28 (0,27-4,20)
    FT3 3,42 (2,00 – 4,40)
    FT4 1,33 (0,93-1,70)
    Anty TPO 57,10 (0,00- 34,00)

    Zaczęłam 6.02 przyjmować Euthyrox 125 (pół tabletki)
    Po 5 tygodiach powtórzyłam badanie przed wizytą kontrolną.
    Wiele objawów ustąpiło, ale czasami po tabletce jestem strasznie rozdrażniona, mam wrazenie gorącej skóry, chociaż temp.ok . Skóra sucha , włosy też, ogólnie problemy ze skórą (krostki).Po przyjeciu Euthyroxu w godzinach tak do ok 17 (nie codziennie) ale mam wrazenie jakby moja tarczyca szalała czuje taki dyskomfort w niej, nie boli ale tak jak by sie “przepracowywała” 🙂 Oto moje wyniki:
    TSH 4,54 (norma 0,27-4,20)
    FT4 1,74 (norma 0,93-1,70)
    FT3 3,39 (norma 2,00 – 4,40)
    Proszę o komentarz, czy dawka powinna zostac taka jaka jest.Ogólnie mam wrażenie ,że jest za wysoka, ale to tylko moje przeświadczenie i odczucie.Moja endo kazała mi zrobić tylko TSH na kontrolę ale zrobiłam komplet badań, bo wiem że różne są szkoły , a jak juz dostanie je to moze zerknie na Ft4.

  • #3967


    tarczyca.info

    Keymaster

    Pytanie
    Witam
    Bardzo proszę o interpretację moich wyników tarczycy.
    Moje problemy z tarczycą rozpoczęły się początkiem roku, po przebytej śwince, endo stwierdziła ,że to pozapalne zapalenie tarczycy.
    Pierwsze moje wyniki to:
    19.01.2015
    TSH 5,34 (0,27-4,20)
    30.01.2015
    TSH 8,28 (0,27-4,20)
    FT3 3,42 (2,00 – 4,40)
    FT4 1,33 (0,93-1,70)
    Anty TPO 57,10 (0,00- 34,00)

    Zaczęłam 6.02 przyjmować Euthyrox 125 (pół tabletki)
    Po 5 tygodiach powtórzyłam badanie przed wizytą kontrolną.
    Wiele objawów ustąpiło, ale czasami po tabletce jestem strasznie rozdrażniona, mam wrazenie gorącej skóry, chociaż temp.ok . Skóra sucha , włosy też, ogólnie problemy ze skórą (krostki).Po przyjeciu Euthyroxu w godzinach tak do ok 17 (nie codziennie) ale mam wrazenie jakby moja tarczyca szalała czuje taki dyskomfort w niej, nie boli ale tak jak by sie „przepracowywała” 🙂 Oto moje wyniki:
    TSH 4,54 (norma 0,27-4,20)
    FT4 1,74 (norma 0,93-1,70)
    FT3 3,39 (norma 2,00 – 4,40)
    Proszę o komentarz, czy dawka powinna zostac taka jaka jest.Ogólnie mam wrażenie ,że jest za wysoka, ale to tylko moje przeświadczenie i odczucie.Moja endo kazała mi zrobić tylko TSH na kontrolę ale zrobiłam komplet badań, bo wiem że różne są szkoły , a jak juz dostanie je to moze zerknie na Ft4.

    Odpowiedz.
    Badanie prawdopodobnie wykonane po przyjęciu leku

    Leczenie niedoczynności tarczycy – cz 1

    Leczenie niedoczynności tarczycy – cz 2

    Leczenie niedoczynności tarczycy – cz 3

    Leczenie niedoczynności tarczycy – cz 4

  • #3969


    maadziaa1978

    Participant

    No niestety nie badanie robiłam zupełnie na czczo nie po tabletce.
    Ale już się wszystko wyjaśniło.Endokrynolog kazała powtórzyć TSH w innym laboratorium, przyszpitalnym a nie komercyjnym. No i okazało się ,że moje TSH wynosi nie 4,54 a 1,64.
    Szkoda gadać jak to laboratorium robi badania, dla mnie to szok.Najgorsze ,że to duże labolatorium.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...