Pomoże mi ktoś zinterpretować wynik?

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? Pomoże mi ktoś zinterpretować wynik?

Otagowane: , , , ,

Ten temat zawiera 1 odpowiedź, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  bogna, 4 lata, 11 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #5006


    mya93

    Uzytkownik

    Witam, od długiego czasu borykam się z dużą ilością wypadający włosów, suchą skórą, sennością, zmęczeniem, albo śpię i nie mogę się wyspać albo bezsenność, duże obniżenie nastroju, rozdrażnienie, ciężko mi się czasami skoncentrować. Około 2 lat, może 1,5 roku temu miałam robione USG tarczycy, wyszło trochę guzków na węzłach chłonnych, ale bez podstaw do leczenia klinicznego, no i Pan Doktor powiedział, że jeden płat tarczycy jest trochę większych, minimalnie, kazał powtórzyć badanie za właśnie 2 lata/ 3 lata (trochę dziwne, no ale..) Robiąc jakoś w tamtym roku badania TSH wyszło mi w normie, tzn… no właśnie czy to była norma? Nikt nic nie robił, bo mieściła się w normie podanej na wynikach, ale jak to jest w praktyce? Nie od pierwszego lekarza słyszałam, że mam widocznie powiększoną tarczycę.. tylko że nikt się tym nie zajmował. Dziś odebrałam wyniki nowe (zapisałam się do nowej przychodni), TSH wyszło mi – 2,270, przedział jest teoretycznie od 0,350 do 4,940. Mam 23 lat i czuję, że coś z tą tarczycą jest nie tak.. Czy mam racje? Jaka jest prawidłowa norma dla kobiet w moim wieku? Ile ewentualnie kosztują głębsze badania na tarczyce? Dziękuje za pomoc.

  • #5008


    bogna

    Participant

    WITAM CZY MOGE PROSIC O ODCZYT WYNIKOW TSH 1,49 N 0,28-4,30 FT3 3,01 N 2.00-4,30 FT4 1,31 N 0,93-1,70 ANTY-TPO 8,73 N 0,00-5,61

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Beti:

    Witam czy mam chora tarczycę? Tsh 2,934,ft3 3,49poml, ft4 12,48, atg 316, 7, a...

  • ania5.11:

    Witam. Jak można interpretować poniższe wyniki ? ? Mam 24 lata. Kobieta Tarcz...

  • tarczyca.info:

    Szanowna Pani. Docelowe stężenie TSH w pierwszym trymestrze to mniej niż 2.5....

  • KingaR:

    Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Obecnie jestem w 6 tygodniu ciąży. Moje ...

  • AndrewFlo:

    Prawej patrząc na babcie z jej perspektywy po lewej stronie....

  • AndrewFlo:

    Dzień dobry. Moja babcia ma 91 lat i w ciągu kilku (5lat) pojawiło jej się...

  • sandra1287:

    Witam jestem w trakcie 4 rzutu Gravesa w trakcie przygotowywania do leczenia jod...

  • leptynka1987:

    Wiem, że problemy z tarczycą są dziedziczne. Mój tata ma nadczynność tarcz...

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...