Pomoc w odczytaniu wyników

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? Pomoc w odczytaniu wyników

Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos, i został ostatnio zaktualizowany przez  camilla92, 1 rok, 7 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #5371


    camilla92

    Uzytkownik

    Dobry wieczór 🙂 Potrzebuje porady od kogoś kto ma doczynienia z tarczycą. Otóż jakiś czas temu ” został wykryty ” u mnie ” problem z tarczycą ” zaznaczam w cudzysłowiu ponieważ mam 2 opinie 2 różnych lekarzy i nie wiem sama co myśleć. Przejde do sedna, ponieważ mam totalny mętlik w głowie. Zaczęły się u mnie problemy z miesiączkowaniem, zawsze były regularne praktycznie co do dnia. Od x miesięcy coś zaczęło się dziać, cykle się wydłużały, były miesiączki, albo ich nie było. Najdłuższy odstęp wynosił 3 miesiące. Zrobiłam badania zlecone przez lekarza – tarczycowe. Z wynikami udałam się od razu na wizyte umówioną. Moje wyniki to :

    FT3 6,36 norma 3,80 – 6,00
    FT4 13 norma 7,86 – 14,40
    TSH3 2,664 norma 0,340 – 5,600

    Przy takich wynikach mam bardzo dziwne objawy między innymi :
    Przy zatrzymaniu miesiączki zaczęły się :

    Silne bóle głowy
    Nagłe uczucie ciepła i zimna
    Nietolerancja ciepła (duszności, zawroty głowy, wymioty)

    Kołatanie serca, ucisk w klatce piersiowej
    Problemy z oddychaniem, nerwobóle, przyśpieszone tętno, nierówny oddech

    Uczucie stałego niepokoju i lęku

    Nerwowość, drażliwość, niestabilność emocjonalna

    Bóle, ścisk żołądka, brzucha
    Biegunki, zaparcia

    Osłabienie
    Senność
    Bóle mięśni
    Bezsenność

    Znaczna utrata wagi
    Brak miesiączki
    Plamienia
    Puchnięcie wola
    Sińce pod oczami
    Pogorszenie cery

    Tyle zauważyłam.
    I przy tych objawach i wynikach został mi przepisany leki euthyrox

    I zlecone badania dalsze

    TSH <0,3 norma <1,22
    TPO 11 norma <34

    I tu zwrot akcji. Wizyta u innego lekarza, stwierdził, że nic się nie dzieje, wyniki bardzo dobre a jednak ja mam takie a nie inne objawy, brak miesiączki od 3 miesięcy. Czy któraś z Pań która choruje na tarczyce i orientuje się czy naprawdę nic się nie dzieje? Bo jednak czuje się źle doskwierają mi takie a nie inne objawy, a dwóch lekarzy mówi co innego. Dodam, że u mnie właśnie problemy z tarczycą są genetyczne.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...

  • Aldonakok:

    Witam . Mam wszystkie objawy ,które są podane przy chorej tarczycy: wzrost m...