Podziel Prośba o interpretację wyniku.

Strona Główna Forums O forum Podziel Prośba o interpretację wyniku.

Otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ten temat zawiera 4 odpowiedzi, ma 4 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  lauren86, 4 lata, 8 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #4104


    ewel.k

    Participant

    Witam, mam 25 lat dziś odebrałam wynik hormonu tarczycy TSH który wynosi 3,46 ulU/mL ZAKRES REFERENCYJNY 0,270-4,200 Bardzo proszę o interpretację.

  • #4110


    eva160

    Participant

    Witam
    Proszę o wyjasnienie mi moich wyników
    TSH 3,890 ( 0,270-4,200)
    FT3 3,86 ( 2,00-4,40)
    FT4 1,70 (0,93,1,70)
    Leki na tarczycę biorę od lutego tego roku 50mg moje pytanie brzmi czy powinno brać się większą dawkę ? Jestem ospala,zmęczona, no i wciąż rosnącą waga i bardzo dużym tempie 4kg na miesiac . Mieszkam za granica i tu lekarz ma niestety inne zdanie według niego przy pierwszym wyniku jaki zrobilam w pl TSH 5.35 nie powinna brać zadnych tabletek .Proszę o pomoc oczywiście sama nie zwiększa sobie dawki hormonu tylko wiedząc odpowiedz na to pytanie będę mogła być bardziej pewna u lekarza . dodam ze mam 26 lat i jestem po dwoch ciazach .dziekuje bardzo

  • #4117


    tarczyca.info

    Keymaster

    Pytanie
    Witam, mam 25 lat dziś odebrałam wynik hormonu tarczycy TSH który wynosi 3,46 ulU/mL ZAKRES REFERENCYJNY 0,270-4,200 Bardzo proszę o interpretację.

    Odpowiedź
    TSH jak na ten wiek relatywnie jest wysokie. Warto powtórzyć po miesiącu razem z FT4 i decyzja co dalej po wynikach.

  • #4118


    tarczyca.info

    Keymaster

    Pytanie
    Witam
    Proszę o wyjasnienie mi moich wyników
    TSH 3,890 ( 0,270-4,200)
    FT3 3,86 ( 2,00-4,40)
    FT4 1,70 (0,93,1,70)
    Leki na tarczycę biorę od lutego tego roku 50mg moje pytanie brzmi czy powinno brać się większą dawkę ? Jestem ospala,zmęczona, no i wciąż rosnącą waga i bardzo dużym tempie 4kg na miesiac . Mieszkam za granica i tu lekarz ma niestety inne zdanie według niego przy pierwszym wyniku jaki zrobilam w pl TSH 5.35 nie powinna brać zadnych tabletek .Proszę o pomoc oczywiście sama nie zwiększa sobie dawki hormonu tylko wiedząc odpowiedz na to pytanie będę mogła być bardziej pewna u lekarza . dodam ze mam 26 lat i jestem po dwoch ciazach .dziekuje bardzo

    Odpowiedź
    1. Czy badanie nie jest czasem wykonane po przyjęciu leku?
    2. Decyzję o leczeniu podejmuje się na podstawie oceny klinicznej (to m.in. objawy które Pani zgłasza) oraz badań: hormony, przeciwciała, usg). Trudno odnosić się do leczenia mając część informacji, ale zdecydowanie TSH około 5 w 26 roku życia jest relatywnie wysokie

  • #4126


    lauren86

    Participant

    Witam ! zdiagnozowano u mnie chorobe typu wrodzony przyrost nadnerczy , objawiajacy sie zbyt wysokim poziom hormonow meskich typu ( androstendion , 17ohprogesteron , Dhea ), oraz prolaktyną … Przyczyna wykonania tych badan bylo wlasnie nadmierne wypadanie wlosow … z lekow otrzymalam Pabi dexamethason pol tabletki na noc , oraz bromergon 1 tabl. do konca zycia , Po zayciu tych lekow nastapila z czasem ogromna poprawa , hormony sie ustabilizowaly , a wlosy przestaly wypadac i mialam spokoj …. w 2014 roku zaszlam w ciaze , urodzialm zdowa coreczke , , po urodzeniu corki nadal przyjmuje Pabi dexamethason oraz bromergon tak jak zalecil lekarz enokrynolog . i wszystko bylo ok .Bromergon rowniez biore jedna tabletke na noc , gdyz kiedys zazywalam antydepresanty typu sulpiryd , ktory znacznie mi zawyzyl prolaktyne,Teraz poziom Prolaktyny jest unormowany , odstawilam sulpiryd .., mam zmieniony lek na setafolt i czuje sie duzo lepiej. . Jednak od nowego roku 2015 roku , zauwazylam rowniez dosc spore wzmozene wypadanie wlosow pomimo brania lekow od endokrynologa …, Wypada ich dosc sporo zwlaszcza przy myciu …. Obecnie zrobilam sobie badania na wynik tarczycy … wynosi on 3,30 normy (0,55-4,78) , co do ft3 ,ft4 sa w normie , oraz przeciw ciala Anty-tg Anty-tpo rowniez w normie . Czy ten Wynik tsh , pomimo ze miesci sie w normie ma wplyw na wypadajace wlosy ??? Mam 25lat i duzo osob mi mowi ze w moim wieku wynik tsh powinien sie miescic w granicach normy do max 2,5 ! , Niemiej jednak przed ciaza , moj wynik wynosil wlasnie 2,5 a w tej chwili rok po ciazy wynosi 3,30 ….. Procz wypadajacych wlosow , mam sucha skore . Mam rowniez niski poziom zelaza bo 39 normy (60-180) biore od tygodnia leki Tardyferon vol /// 2 tab dzienie , jednak jak narazie nie widze zadnej poprawy w tej kwesti …. Czy aby zelazo mialo az taki wplyw na wlosy ???? i po jakim czasie mozna zauwazyc poprawe odnosnie wlosow … .Robilam rowniez wynik odnosnie tej Feretyny jest sporo za niski bo 3,80 normy ( 11- 307) i wlasnie dlatego z tego powodu lekarz przepisal mi Tardyferon vol …. , jednak jak mowie nie mam zadnych skutkow ubocznych odnosnie tych tabletek , jednak pozytywow rowniez brak odnosnie wlosow . reszta badan np B12 – w normie , Sod , Potas , Wap calkowity rowniez sa wporzadku . Mam jednak rowniez niedobor odnosnie witaminy D , jednak mysle ze ona nie mi wplywu na wlosy , mam wlaczona suplementacje odnosnie tej witaminy …. Prosze o dokladne przeanalizowanie mojego problemu

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...