objawy gdy tarczyca jeszcze dziala

Strona Główna Forums Objawy w chorobach tarczycy objawy gdy tarczyca jeszcze dziala

Ten temat zawiera 4 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  tarczyca.info, 9 lata, 1 miesiąc temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #2191


    agatron

    Participant

    Witam!
    Kilka dni temu endokrynolog stwierdził u mnie autoimmunologiczne zapalenie tarczycy z eutyreozą. Wyniki TSH są przy górnej granicy normy, fT3 i fT4 są bardzo blisko dolnej granicy. W zaleceniu mam tylko obserwacje funkcji tarczycy co 3miesiace, gdyz na przestrzeni 3lat antyTPO i TSH wzrosło a fT3 i fT4 zmalało. W związku z tym, chciałam się dowiedzieć czy uczucie zmęczenia, senność po przespaniu czasami 12h, apatia, bolesne zaparcia, bóle brzucha, wieczne marzniecie od kilku miesięcy, może mieć związek z tarczyca czy na tym etapie jeszcze nie?

  • #2192


    tarczyca.info

    Keymaster

    Jest to stan zblizony do subklinicznej (skąpokliicznej) niedoczynności tarczycy (TSH jest jeszcze w normie). Jednak wydaje się, że górna granica normy dla TSH jest obecnie zbyt wysoka, większość ludzi ma stężenie TSH pomiędzy 1-2,5. W tym wypadku podane stężenie TSH prawdopodobnie przekroczyłoby normę. Obniżenie się stężenia wolnych hormonów w pobliże dolnej granicy również świadczy o stopniowym rozwoju niedoczynności tarczycy. W przypadku kobiety w wieku prokreacyjnym, planującej ciąże wskazane byłoby podanie tyroksyny. W Pani przypadku nie są znane szczegóły, wywiad rodzinny, dokładny obraz usg, dokładne wartości badań, plany dotyczące dzieci. To wszystko trzeba omówić z prowadzącym lekarzem

  • #2193


    agatron

    Participant

    TSH wynosi 3,37 przy normie 4,20. FT4 wynosi 12,98 (norma 12,80-20,40) a FT3 4,68 (norma 4,0- 6,80). Obraz usg wykazał niejednorodną echostrukturę gruczołu oraz “na granicy cieśni i płata prawego wyodrębnione ognisko hypoechogenne o wymiarach ok. 4 x 3mm, bez wzmożonego przepływu w opcji Color-Doppler”. W rodzinie babcia oraz prababcia od strony matki miały problemy z przytarczycami i je leczyły. Mam 22 lata, nie planuję dzieci. Najbardziej interesuje mnie to czy wyżej wymienione dolegliwości, które mam od paru miesięcy mogą mieć związek z tarczycą czy nie? Nie spytałam się o to na konsultacji u lekarza bo diagnoza mnie zaskoczyła i nie pomyślałam o tym.

  • #2196


    agatron

    Participant

    Chciałam jeszcze dodać, że tarczyca ma pojemność 9ml. Zastanawiam się czy to jest w norie czy mało? W literaturze znalazłam, że dla kobiet norma wynosi ok. 18ml, aczkolwiek nie było to fachowe źródło.

  • #2197


    tarczyca.info

    Keymaster

    Cyt: “W związku z tym, chciałam się dowiedzieć czy uczucie zmęczenia, senność po przespaniu czasami 12h, apatia, bolesne zaparcia, bóle brzucha, wieczne marzniecie od kilku miesięcy, może mieć związek z tarczyca czy na tym etapie jeszcze nie?”
    Odp: Senność, zaparcia, marznięcie mogą wskazywać na związek z zaburzeniami funkcji tarczycy. Ale już bólów brzucha nie należy z tym wiązać. Wskazane jest wykonanie przeciwciał (minimum ATPO, najlepiej ATPO i ATG). TSH z FT4 do powtórzenia po 3 mies od ostatniego badania.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Beti:

    Witam czy mam chora tarczycę? Tsh 2,934,ft3 3,49poml, ft4 12,48, atg 316, 7, a...

  • ania5.11:

    Witam. Jak można interpretować poniższe wyniki ? ? Mam 24 lata. Kobieta Tarcz...

  • tarczyca.info:

    Szanowna Pani. Docelowe stężenie TSH w pierwszym trymestrze to mniej niż 2.5....

  • KingaR:

    Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Obecnie jestem w 6 tygodniu ciąży. Moje ...

  • AndrewFlo:

    Prawej patrząc na babcie z jej perspektywy po lewej stronie....

  • AndrewFlo:

    Dzień dobry. Moja babcia ma 91 lat i w ciągu kilku (5lat) pojawiło jej się...

  • sandra1287:

    Witam jestem w trakcie 4 rzutu Gravesa w trakcie przygotowywania do leczenia jod...

  • leptynka1987:

    Wiem, że problemy z tarczycą są dziedziczne. Mój tata ma nadczynność tarcz...

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...