moje wyniki- niedoczynnosc

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? moje wyniki- niedoczynnosc

Otagowane: ,

Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos, i został ostatnio zaktualizowany przez  Misza, 4 lata, 11 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #5013


    Misza

    Uzytkownik

    Witajcie,
    Od roku wypadają mi włosy, gdy tylko to się zaczęło zrobiłam badania krwi pod kątem wykrycia nieprawidłowości w poziomie hormonu tarczycy. Wtedy moje wyniki byly nastepujące:
    TSH 3.68 [norma: 0.51 – 4.3]
    FT4 1.26 [norma: 0.93 – 1.7]

    Dodam że wtedy znacznie przytyłam ok.8kg w krótkim czasie, mam suchą skórę, ciągle mi zimno, jestem senna i brak mi koncentracji. Jednakże najbardziej irytuje mnie wypadanie wlosów 🙁

    Te badania byly robione przed moim wyjazdem za granice na studia, wiec udalo mi się odwiedzic jedynie dermatologa (ktory sprawdzil moj skalp glowy i sprawdzil wyniki badan na tarczyce). Wiem że powinnam odwiedzic endykronologa, ale wyniki miescily sie w normie, takze sprawę trochę olałam.

    W tym roku po powrocie do Polski znowu zrobilam badania, które wyszły następująco:
    TSH 1.626 [norma: 0.35 – 4.94]
    FT3 2.22 [norma: 1.71 – 3.71]
    FT4 0.82 [norma: 0.70 -1.48]

    Zatem wybrałam się tym razem do endykronologa, który zdiagnozował niedoczynność tarczycy i przeraził się moim wysokim wynikiem TSH z poprzedniego roku, kiedy to powinnam przyjsc się skonsultować. Niby znowu wyniki mam ‘w normie’, ale pani doktor powiedziala ze poziom FT4 jest za niski jak na moj wiek (20 lat). TSH sie obnizylo, ale wydaje mi sie ze moja dieta mogla na to wplynac (nie jem nabialu, glutenu i mięsa, poniewaz duzo utyłam i już wiecej nie chciałam ważyc…) i wizyty u psychologa (poniewaz czuje sie psychicznie wyczerpana mimo ze nie mam stresujacego zycia).

    Przez ten rok podejrzewałam, że to może być niedoczynnosc tarczycy, ponieważ mam wszystkie te objawy, a z wypadaniem wlosów bylam u wszystkich mozliwych lekarzy (nawet u neurologa, bo myslalam ze cos zle z głową u mnie) – nikt mi nic nie pomógł a wlosy wypadaja nadal i jest ich coraz to mniej.

    Moje pytanie to czy jestem dobrze zdiagnozowana? Oraz czy przyjmowanie Euthyrox’u N75 (połówka kazdego dnia) może spowodować tycie? Dużo sie nauczytalam o tym leku i niektore osoby tyją, czego bardzo nie chcę, ponieważ i tak dużo utyłam przez co czuję sie ociężale i nieswojo… 🙁 Zawsze byłam pozytywna, energiczna i szczupła, a tak jakby z powietrza nagle utyłam (jem jedynie warzywa i owoce a waga stoi lub rosnie) oraz straciłam energię. Od jutra zacznę brać Euthytox, mam nadzieję, że to pomoże.

    Proszę o Wasze opinie i podzielenie się Waszymi doświadczeniami.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Beti:

    Witam czy mam chora tarczycę? Tsh 2,934,ft3 3,49poml, ft4 12,48, atg 316, 7, a...

  • ania5.11:

    Witam. Jak można interpretować poniższe wyniki ? ? Mam 24 lata. Kobieta Tarcz...

  • tarczyca.info:

    Szanowna Pani. Docelowe stężenie TSH w pierwszym trymestrze to mniej niż 2.5....

  • KingaR:

    Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Obecnie jestem w 6 tygodniu ciąży. Moje ...

  • AndrewFlo:

    Prawej patrząc na babcie z jej perspektywy po lewej stronie....

  • AndrewFlo:

    Dzień dobry. Moja babcia ma 91 lat i w ciągu kilku (5lat) pojawiło jej się...

  • sandra1287:

    Witam jestem w trakcie 4 rzutu Gravesa w trakcie przygotowywania do leczenia jod...

  • leptynka1987:

    Wiem, że problemy z tarczycą są dziedziczne. Mój tata ma nadczynność tarcz...

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...