leki

Ten temat zawiera 5 odpowiedzi, ma 3 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  Juna, 4 lata, 11 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #3015


    uzytkowniczka

    Participant

    witam,

    od 3 lat leczę się z powodu niedoczynności tarczycy:
    moje wyniki wtedy:
    TSH 1,93 uIU/ml [0,49-4,67]
    fT3 1,053 pg/ml [1,45-3,48]
    ft4 0,746 ng/dl [0,71-1,85],
    przez pierwsze 2 miesiące ginekolog zalecił Eltroxin 50 i skierował do lekarza endokrynologa, który zmienił lek na Euthyrox 50,
    wyniki z lutego 2014
    TSH 0,895 uIU/ml [0,350-4,940]
    fT3 2,28 pg/ml [1,71-3,71]
    fT4 1,1 ng/dl [0,7-1,48],
    w usg tarczyca jest niepowiększona o jednorodnej prawidłowej strukturze echa, objętość 6ml, płat prawy 12x13x39mm, płat lewy 14x11x38mm.
    wyniki przeciwciał z 2011r.:
    AntyTPO 2,09 IU/ml [max 12]
    AntyTG 7,93 IU/ml [max 34].

    Po rozpoczęciu leczenia zauważyłam poprawę w samopoczuciu, mniej wypadają mi włosy, choć dalej mam suchą, łuszczącą skórę. W ciągu ostatnich 1,5 lat przytyłam 7 kg. Mam 23 lata.

    W mojej rodzinie ciocia leczy się również na niedoczynność tarczycy u innego lekarza, który zaleca zmianę co dwa lata preparatów L-tyroksyny np. z Euthyroxu na Letrox, uzasadniając to spadkiem przyswajania tego leku i rozwoju oporności receptorów u pacjenta po tym okresie.
    Czy w mojej sytuacji powinnam zapytać swojego endokrynologa o zmianę preparatu na inny czy jednak wyniki badań, świadczą o tym, że nie ma takiej potrzeby?

  • #3016


    tarczyca.info

    Keymaster

    Nie jest to choroba Hashimoto (bez typowych cech w usg i prawidlowe przeciwciała). Jednak wyjściowe wyniki sprzed lat sugerują możliwość rozwoju niedoczynnosci tarczycy. Celem ostatecznego potwierdzenia warto (o ile nie jest teraz planowana ciąża!) odstawić tyroksynę i powtórzyć komplet hormonów za miesiąc a następnie podjąć decyzje o leczeniu.

    Niedoczynność tarczycy

    Choroba Hashimoto

  • #3025


    uzytkowniczka

    Participant

    dziękuje za odpowiedź

  • #3989


    Juna

    Participant

    Dzień dobry, mam ogromne problemy z nietolerancją laktozy, objawy pojawiły się mniej więcej w okresie w którym zaczęłam przyjmować Euthyrox, czy to może mieć związek z tym lekiem? J.

  • #3999


    tarczyca.info

    Keymaster

    Pytanie
    Dzień dobry, mam ogromne problemy z nietolerancją laktozy, objawy pojawiły się mniej więcej w okresie w którym zaczęłam przyjmować Euthyrox, czy to może mieć związek z tym lekiem? J.

    Odpowiedź
    Jeśli nietolerancja laktozy jest potwierdzona, lub nawet na próbę można zmienić na Letrox

  • #4018


    Juna

    Participant

    Dziękuję za odpowiedź.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...