Kolejna prośba o pomoc w interpretacji wyników…

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? Kolejna prośba o pomoc w interpretacji wyników…

Ten temat zawiera 1 odpowiedź, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  tojestdziwne, 3 lata, 11 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #5307


    klina

    Uzytkownik

    Jestem kobietą, mam 28 lat. W związku z kilkoma przypadkami chorób tarczycy w najbliższej rodzinie postanowiłam w końcu i ja sprawdzić poziom hormonów. Wyniki, które otrzymałam:
    TSH 3-cia generacja 1,141 (0,55-4,0);
    FT3 4,32 (3,5-6,5);
    FT4 16,15 (11,5-22,7).
    Na pierwszy rzut oka laik, taki jak ja stwierdza, że jest dobrze. Czy osoby, które znają się zdecydowanie lepiej ode mnie na interpretacji wyników mogłyby utwierdzić mnie w tym przekonaniu bądź wręcz przeciwnie uczulić aby wyniki te skonsultować z endokrynologiem?

  • #5308


    tojestdziwne

    Uzytkownik

    To i ja się podepne pod temat. Ja wiosen mam całe 23. Rok temu, poszłam do lekarza rodzinnego z uczuciem ucisku w gardle. Dotałam skierowanie do otolaryngologa- tam Pani Doktor stwierdziła, że nic nie widzi, że wzystko gra, uszy spoko- gardło także. Ale… dostałam antybiotyki, które oczywiście brałam zgodnie z zaleceniami. Kłopot w tym że nic nie pomagały- niektóre wręcz mi szkodziły. I takim oto sposobem po sześciokrotnej zmianie antybiotyku ja się zwyczajnie poddałam. Odpuściłam, bo skoro Pani Doktor nic nie widzi, to po co mam brać?
    Mija równo rok, nasilił mi się ucisk w gardle, wyczuwam guzki po obu stronach szyi. Przytyłam 7kg choć jestem na diecie, codziennie cwicze, wypadaja mi włosy brwi i rzesy, mam sucha skóre na łokciach i kolanach, raz na jakiś czas puchnie mi powieka prawgo oka- oko jest czerwone i mam uczucie piasku pod powiekami. Poszłam kolejny raz do lekarza, trafiła się równa babeczka- bo przynajmniej mnie trochę podotykała- dała skierowanie na USG i badania hormonu TSH FT3 i FT4.
    USG będę mieć dziś o 19.

    Hormony wyszły tak:
    TSH 1,76
    FT3 3,31
    FT4 1,07

    Czy to już o czymś świadczy czy problemu powinnam szukać gdzie indziej?

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Beti:

    Witam czy mam chora tarczycę? Tsh 2,934,ft3 3,49poml, ft4 12,48, atg 316, 7, a...

  • ania5.11:

    Witam. Jak można interpretować poniższe wyniki ? ? Mam 24 lata. Kobieta Tarcz...

  • tarczyca.info:

    Szanowna Pani. Docelowe stężenie TSH w pierwszym trymestrze to mniej niż 2.5....

  • KingaR:

    Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Obecnie jestem w 6 tygodniu ciąży. Moje ...

  • AndrewFlo:

    Prawej patrząc na babcie z jej perspektywy po lewej stronie....

  • AndrewFlo:

    Dzień dobry. Moja babcia ma 91 lat i w ciągu kilku (5lat) pojawiło jej się...

  • sandra1287:

    Witam jestem w trakcie 4 rzutu Gravesa w trakcie przygotowywania do leczenia jod...

  • leptynka1987:

    Wiem, że problemy z tarczycą są dziedziczne. Mój tata ma nadczynność tarcz...

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...