Strona Główna › Forums › Dieta › Kasza jaglana a tarczyca
Ten temat zawiera 4 odpowiedzi, ma 3 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez Nalewka, 8 lata, 9 miesiące temu.
-
Autor
Wpisy
-
Participant
Czy można spożywać kaszę jaglaną przy niedoczynności tarczycy? Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ale przypadkiem natrafiłam na informację, że w chorobach tarczycy jest niewskazana.
-
Keymaster
można
-
Participant
W jakich ilościach? Są jakieś badania na ten temat?
Doczytałam się, że kasza jaglana produkowana jest z prosa. Proso należy do zbóż i chociaż nie zawiera glutenu i służy do przyrządzania pieczywa bezglutenowego, ze względu na obecność izoflawonów hamujących czynność peroksydazy tarczycowej powinno być, podobnie jak soja, wyeliminowane z diety u osób z autoimmunologiczną niedoczynnością tarczycy Hashimoto.
-
Keymaster
Nie są prowadzone tego typu badania naukowe oceniające wpływ u pacjentów np kaszy jaglanej oraz ile można jej zjeść. Zdarzają się pojedyncze opracowania, na podstawie których można zakładać że na terenach z prawidłową suplementacją jodową przyjmowanie produktów wolotwórczych nie ma istotnego znaczenia.
Przykład poniżej:Jedna z forumowiczek zadała ciekawe pytanie o wpływ roślin krzyżowych (kapusta, rzepak, rzodkiewka, sałata, brukselka, chrzan) na tarczycę. Konkretnie chodziło o wpływ na niedoczynność tarczycy w aspekcie już rozpoznanej niedoczynności tarczycy.
Na podstawie publikacji można stwierdzić, że spożywanie tych roślin na terenach o prawidłowej suplementacji jodu (a tak jest obecnie w Polsce) jest bezpieczne i nie prowadzi do rozwoju wola i niedoczynności tarczycy. Odpowiednia podaż jodu działa tutaj ochronnie. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku obszarów z niedoborem jodu (tak było w Polsce przed okresem obowiązkowego jodowania soli). Zawarte w roślinach krzyżowych tiocyjaniany hamują transport jodu prowadząc w przypadku znacznego ich spożycia do rozwoju niedoczynności tarczycy i wola.
W okresie ciąży zapotrzebowanie na jod jest zwiększone, ale równocześnie kobieta przyjmuje preparaty zawierające jod (150-200ug/d). Tak więc ma odpowiednią dawkę zapewnioną.Erdogan MF. Thiocyanate overload and thyroid disease Biofactors. 2003; 19 (3-4): 107-11.
Thiocyanate [SCN-] is a complex anion which is a potent inhibitor of iodide transport. It is the detoxification product of cyanide and can easily be measured in body fluids. Consumption of naturally occurring goitrogens, certain environmental toxins and cigarette smoke can significantly increase SCN- concentrations to levels potentially capable of affecting the thyroid gland. Goiter endemics were reported to develop when the critical urinary iodine/ SCN- ratio decreases below 3 microg iodine per mg SCN-. Iodine supplementation completely reverses the goitrogenic influence of SCN-. SCN- is also generated from cigarette smoking as a detoxifying product of cyanide. During the past two decades many reports dealt with the possible effects of cigarette smoking on thyroid hormone synthesis, thyroid gland size and thyroid autoimmunity including infiltrative ophtalmopathy of Graves’ disease. In this mini-review, issues regarding thiocyanate overload and thyroid disease will be summarized.Podsumowując: Pacjent z chorobą Hashimoto ma niedoczynność tarczycy leczoną odpowiednia dawką lewotyroksyny. Praktycznie może spożywać wszystko, rozwój niedoczynności tarczycy zależy od obecności procesu autoimmunologicznego, na który nie mamy wpływu. Nie jesteśmy w stanie go powstrzymać. Modyfikacji diety ma sens w przypadku współistnienia innych chorób, jak np celiakii.
-
Participant
> Zawarte w roślinach krzyżowych tiocyjaniany hamują transport jodu prowadząc w przypadku znacznego ich spożycia do rozwoju niedoczynności tarczycy i wola.
Dziękuję za wyjaśnienia 🙂
A co z roślinami psiankowatymi? Czy mógłby pan wyjaśnić (na tak czy na nie) rośliny psiankowate vs Hashimoto podobnie jak zrobił pan z krzyżowymi? -
Autor
Wpisy
Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.