Interpretacja wyników z góry dziękuję

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? Interpretacja wyników z góry dziękuję

Otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ten temat zawiera 27 odpowiedzi, ma 10 głosów, i został ostatnio zaktualizowany przez  tarczyca.info, 4 lata, 4 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #4112


    Natalku

    Participant

    Witam,
    Mam 24 lata wczoraj odebrałam wyniki tarczycy. W ciągu ostatniego roku przytyłam ok.10kg, towarzyszy mi senność, dlatego tez zdecydowałam się na te badania.
    Oto one:
    TSH-III generacji- 3,53
    T3- 3,74
    T4- 0,925

    Proszę o interpretację z góry dziękuję i pozdrawiam.

  • #4122


    tarczyca.info

    Keymaster

    PytanieWitam,
    Mam 24 lata wczoraj odebrałam wyniki tarczycy. W ciągu ostatniego roku przytyłam ok.10kg, towarzyszy mi senność, dlatego tez zdecydowałam się na te badania.
    Oto one:
    TSH-III generacji- 3,53
    T3- 3,74
    T4- 0,925

    Proszę o interpretację z góry dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedź
    Tak, jak na 24 lata TSH jest relatywnie wysokie. Zdecydowanie wymaga Pani konsultacji endokrynologicznej.

    Podwyższone TSH

  • #4142


    marys204@wp.pl

    Participant

    Witam, mam 33 lat, od września chcę rozpocząć staranie się o dziecko. Na koniec roku 2014 zgłosiła ginekologowi ze mam skąpe regulane okresy (trwało to już ok 1,5 roku), otrzymałam skierowanie do poradni, a potem z poradni na odział na badania. Ponadto wcześniej miałam prolaktyne w górnej granicy normy. Na zbicie prolaktyny brałam bromergon do stycznia 2015 roku-lekarz miesiąc przed pobytem na oddziale kazał odstawić(pobyt w lutym 2015). Wyniki z pobytu na odziałe wyszły ok, jedynie TSH wyszło 3,5. W kwietniu 2015 roku byłam w poradni i przepisano mi Euthyrox 25.Wziełam 56 tabletek i dziś zrobiłam badania,Tsh wyszło mi 0,13 (norma 0,34-4,82) a prolaktyna 40,15 (norma 5- 35). Dodam że od konca lutego przez 3 cykle brałam Mastodynon.Okres nie uległ żadnym zmianą- nadal skąpy. Odczuwam zmęczenie, nie mogę się wyspać pocę się mimo antypespirantów, mam suchą skóre, drażliwa jestem. Zastanawiam się czy odstawić Euthyrox na własną ręke. Ania

  • #4143


    marys204@wp.pl

    Participant

    Dodam, ze wcześniej w 2014 roku wykonywałam badania TSh i wynosiły 2 z grodzem, przy normach do około 4,2. Raz tylko w maju 2013 roku Tsh wynosiło 3.

  • #4151


    tarczyca.info

    Keymaster

    Pytanie
    Witam, mam 33 lat, od września chcę rozpocząć staranie się o dziecko. Na koniec roku 2014 zgłosiła ginekologowi ze mam skąpe regulane okresy (trwało to już ok 1,5 roku), otrzymałam skierowanie do poradni, a potem z poradni na odział na badania. Ponadto wcześniej miałam prolaktyne w górnej granicy normy. Na zbicie prolaktyny brałam bromergon do stycznia 2015 roku-lekarz miesiąc przed pobytem na oddziale kazał odstawić(pobyt w lutym 2015). Wyniki z pobytu na odziałe wyszły ok, jedynie TSH wyszło 3,5. W kwietniu 2015 roku byłam w poradni i przepisano mi Euthyrox 25.Wziełam 56 tabletek i dziś zrobiłam badania,Tsh wyszło mi 0,13 (norma 0,34-4,82) a prolaktyna 40,15 (norma 5- 35). Dodam że od konca lutego przez 3 cykle brałam Mastodynon.Okres nie uległ żadnym zmianą- nadal skąpy. Odczuwam zmęczenie, nie mogę się wyspać pocę się mimo antypespirantów, mam suchą skóre, drażliwa jestem. Zastanawiam się czy odstawić Euthyrox na własną ręke. Ania

    Odpowiedź
    Ponieważ planuje Pani ciążę, wskazana jest konsultacja endokrynologa, uzupełnienie diagnostyki i ustawienie leczenia.

  • #4154


    Kinga

    Participant

    Witam,
    mam 36 lat, od lat problemy z nieregularna miesiaczka, nadmiernym owlosieniem, problemy z utrzymaniem wagi. Czy moge prosic o interpretacje wynikow, czy moga one sugerowac jakies nieprawidlowosci w czynnosci tarczycy?
    TSH 2,03
    FT3 3,1
    FT4 1,2
    Bede wdzieczna za odpowiedz

  • #4165


    tarczyca.info

    Keymaster

    PytanieWitam,
    mam 36 lat, od lat problemy z nieregularna miesiaczka, nadmiernym owlosieniem, problemy z utrzymaniem wagi. Czy moge prosic o interpretacje wynikow, czy moga one sugerowac jakies nieprawidlowosci w czynnosci tarczycy?
    TSH 2,03
    FT3 3,1
    FT4 1,2
    Bede wdzieczna za odpowiedz

    Odpowiedź
    1. Do oceny hormonów potrzebne są normy ft4 i ft3 z danego laboratorium.
    2. Wskazana diagnostyka pod kątem hiperandrogenizacji i zaburzeń miesiączkowania (m.in. zespół PCO).
    Tak czy inaczej wskazana jest wizyta u endokrynologa

  • #4166


    Kinga

    Participant

    Dziekuje za odpowiedz, chcialam wiedziec czy tarczyca moze tez miec tu swoj wklad czy przynajmniej pod tym wzgledem moge byc spokojna. Ponizej podam raz jeszcze wyniki z normami laboratorium. Bardzo prosze o komentarz.

    TSH 2,03 (0.4 – 4.0)
    FT3 3,1 (1.5 – 4.1)
    FT4 1,2 (0.9 – 1,7)

    Dziekuje

  • #4167


    tarczyca.info

    Keymaster

    Wyniki są prawidłowe, można powtórzyć TSH, ale nie wcześniej niż za 3-6 miesięcy (ze wskazaniem na 6)

  • #4169


    Kinga

    Participant

    Dziekuje bardzo!

  • #4193


    JoannaAnna

    Participant

    Witam. Proszę o interpretację wyników badań tarczycy. Pierwszy wynik tsh 4.980 (norma 0.4- 4.0) dnia 11.06. Kolejne badania 16.06:
    Tsh 3.19 ( 0.4- 4.0)
    Ft3. 4.3 ( 2.3- 6.3) 50%
    Ft4. 11.0. ( 10.3- 22.4) 5%
    Anty TPO 49.8. ( 0- 35)
    Anty TG 34.5. ( 0- 18)
    Nie wiem jak to wszystko rozumieć.. Czy tsh może w ciągu 5 dni tak się zmienic? Mam wiele objawów wskazujących na niedoczynność, ale te wyniki.. Dodam, że jestem pół roku po porodzie. Proszę o interpretację. Do lekarza mam termin na koniec roku!

    • #4200


      tarczyca.info

      Keymaster

      Ma Pani znieznacznie podwyższone wartości przeciwciał przeciwtarczycowych oraz TSH. Może rozwinąć się niedoczynność tarczycy, ale nie musi. Warto dorobić usg. Warto skontrolować ponownie TSH i FT4 i decyzję podjąć mając komplet wyników. Gdyby Pani planowała kolejną ciążę to leczenie trzeba byłoby już włączyć.

      podwyższone TSH

  • #4201


    JoannaAnna

    Participant

    Dziękuję za odpowiedz. Proszę mi doradzić czy te wyniki powtórzyć teraz czy dopiero za jakiś czas?

  • #4202


    ilona

    Participant

    Witam, jestem w 12 tyg. ciąży i obecne moje wyniki to:
    Tsh -0,011 (miesiąc temu było 0,025)
    Ft3-8,48
    Ft4-3,45
    Przeciwciała-0,66
    Od 2 tyg. przyjmuję jod i jestem pod opieką endokrynologa. Wciąż xźle się czuję i podejrzewam, że jestem źle leczona. Bardzo proszę opomoc i interpretację wyników

  • #4205


    tarczyca.info

    Keymaster

    A normy z tego laboratorium?

  • #4207


    marys204@wp.pl

    Participant

    Z poprzedniego wpisu: Witam, mam 33 lat, od września chcę rozpocząć staranie się o dziecko. Na koniec roku 2014 zgłosiła ginekologowi ze mam skąpe regulane okresy (trwało to już ok 1,5 roku), otrzymałam skierowanie do poradni, a potem z poradni na odział na badania. Ponadto wcześniej miałam prolaktyne w górnej granicy normy. Na zbicie prolaktyny brałam bromergon do stycznia 2015 roku-lekarz miesiąc przed pobytem na oddziale kazał odstawić(pobyt w lutym 2015). Wyniki z pobytu na odziałe wyszły ok, jedynie TSH wyszło 3,5. W kwietniu 2015 roku byłam w poradni i przepisano mi Euthyrox 25.Wziełam 56 tabletek i dziś zrobiłam badania,Tsh wyszło mi 0,13 (norma 0,34-4,82) a prolaktyna 40,15 (norma 5- 35). Dodam że od konca lutego przez 3 cykle brałam Mastodynon.Okres nie uległ żadnym zmianą- nadal skąpy. Odczuwam zmęczenie, nie mogę się wyspać pocę się mimo antypespirantów, mam suchą skóre, drażliwa jestem. Zastanawiam się czy odstawić Euthyrox na własną ręke. Dodam, ze wcześniej w 2014 roku wykonywałam badania TSh i wynosiły 2 z grodzem, przy normach do około 4,2. Raz tylko w maju 2013 roku Tsh wynosiło 3.

    Dziękuje za odpisanie na powyższy wpis. ciąg dalszy moich zmagań. 19 czerwca po dwutygodniowej przerwie barania Euthyrox 25, wyniki TSH wyszły 9,08 (norma do 4,82).Miałam wykonane też USG tarczycy:w obu płatach bardzo drobne do 2mm ognika hipoechogniczne poza ty bez typowych guzków i torbieli. w obu płatach wzmożony przepływ naczyniowy w CD i ADF.poza tym echgeniczność miąższu obu płatów obniżona. powiększonych węzłów chłonnych w okolicy tarczycy nie ma. wymiary : Lewy 17X14X41, prawy płat14X15X42. Cieśń do 2 mm.Rozpoznanie: może odpowiadać chorobie Hashimoto.Endokrynolog zalecił dalsza dawkę Euthyrox 25, i na zbicie prolaktyny Bromergon.Za 3 miesiące kontrola.
    Ja zastanawiam się czy te dwa wcześniejsze miesiące gdzie TSH mieściło się w normie i brałam Euthyrox 25,czy to mogło zaszkodzić i teraz mam niedoczynność tarczycy, czy choroba się ujawniła?Boję się że TSH ponownie tak nisko spadnie po Euthyroksie. Ania

    • #4214


      tarczyca.info

      Keymaster

      Pytanie.

      Z poprzedniego wpisu: Witam, mam 33 lat, od września chcę rozpocząć staranie się o dziecko. Na koniec roku 2014 zgłosiła ginekologowi ze mam skąpe regulane okresy (trwało to już ok 1,5 roku), otrzymałam skierowanie do poradni, a potem z poradni na odział na badania. Ponadto wcześniej miałam prolaktyne w górnej granicy normy. Na zbicie prolaktyny brałam bromergon do stycznia 2015 roku-lekarz miesiąc przed pobytem na oddziale kazał odstawić(pobyt w lutym 2015). Wyniki z pobytu na odziałe wyszły ok, jedynie TSH wyszło 3,5. W kwietniu 2015 roku byłam w poradni i przepisano mi Euthyrox 25.Wziełam 56 tabletek i dziś zrobiłam badania,Tsh wyszło mi 0,13 (norma 0,34-4,82) a prolaktyna 40,15 (norma 5- 35). Dodam że od konca lutego przez 3 cykle brałam Mastodynon.Okres nie uległ żadnym zmianą- nadal skąpy. Odczuwam zmęczenie, nie mogę się wyspać pocę się mimo antypespirantów, mam suchą skóre, drażliwa jestem. Zastanawiam się czy odstawić Euthyrox na własną ręke. Dodam, ze wcześniej w 2014 roku wykonywałam badania TSh i wynosiły 2 z grodzem, przy normach do około 4,2. Raz tylko w maju 2013 roku Tsh wynosiło 3.

      Dziękuje za odpisanie na powyższy wpis. ciąg dalszy moich zmagań. 19 czerwca po dwutygodniowej przerwie barania Euthyrox 25, wyniki TSH wyszły 9,08 (norma do 4,82).Miałam wykonane też USG tarczycy:w obu płatach bardzo drobne do 2mm ognika hipoechogniczne poza ty bez typowych guzków i torbieli. w obu płatach wzmożony przepływ naczyniowy w CD i ADF.poza tym echgeniczność miąższu obu płatów obniżona. powiększonych węzłów chłonnych w okolicy tarczycy nie ma. wymiary : Lewy 17X14X41, prawy płat14X15X42. Cieśń do 2 mm.Rozpoznanie: może odpowiadać chorobie Hashimoto.Endokrynolog zalecił dalsza dawkę Euthyrox 25, i na zbicie prolaktyny Bromergon.Za 3 miesiące kontrola.
      Ja zastanawiam się czy te dwa wcześniejsze miesiące gdzie TSH mieściło się w normie i brałam Euthyrox 25,czy to mogło zaszkodzić i teraz mam niedoczynność tarczycy, czy choroba się ujawniła?Boję się że TSH ponownie tak nisko spadnie po Euthyroksie. Ania

      Odpowiedź.
      Podwyższone stężenie TSH (9) oraz ogniska obszary hipoechogeniczne wskazują na możliwość choroby Hashimoto. Wskazane jest wykonanie przeciwciał ATPO i ATG. Niedoczynność tarczycy stymuluje wzrost PRL więc prawdopodobnie może ona ulec normalizacji po wyrównaniu czynnosci tarczycy.

      podwyższone TSH

      choroba Hashimoto

  • #4208


    karmilka

    Participant

    Witam,
    mam 27 lat i kilka niepokojących objawów najbardziej dokuczliwe: co miesięczna bezsenność trwająca 4-6 nocy (miesiąc w miesiąc od ok.7 lat), senność nawet po przespanych nocach, zmęczenie (kompletnie nieuzasadnione) i prawdopodobnie problem z zajściem w ciąże.
    Zdecydowałam zrobić badanie tarczycy, ponieważ u dwóch znajomych z takimi samymi objawami zdiagnozowano choroby tarczycy. Wyniki wg norm laboratorium w normie, jednak będę wdzięczna jeśli wypowie się ktoś jeszcze:

    FT3 III Gen 5,50 pmol/l [3,10-6,80]
    FT4 II Gen 16,18 pmol/l [12-22]
    TSH 3 Gen 2,030 ulU/ml [0,27-4,20]

    Dziękuję.

  • #4215


    tarczyca.info

    Keymaster

    Pytanie
    Witam,
    mam 27 lat i kilka niepokojących objawów najbardziej dokuczliwe: co miesięczna bezsenność trwająca 4-6 nocy (miesiąc w miesiąc od ok.7 lat), senność nawet po przespanych nocach, zmęczenie (kompletnie nieuzasadnione) i prawdopodobnie problem z zajściem w ciąże.
    Zdecydowałam zrobić badanie tarczycy, ponieważ u dwóch znajomych z takimi samymi objawami zdiagnozowano choroby tarczycy. Wyniki wg norm laboratorium w normie, jednak będę wdzięczna jeśli wypowie się ktoś jeszcze:

    FT3 III Gen 5,50 pmol/l [3,10-6,80]
    FT4 II Gen 16,18 pmol/l [12-22]
    TSH 3 Gen 2,030 ulU/ml [0,27-4,20]

    Odpowiedź

    Warto powtórzyć TSH za np 3 miesiące, jeśli będzie tendencja do wzrostu ponad 2 to uzupełnić diagnostyke w kierunku ch. Hashimoto. Jednak podawane objawy nie można przy obecnych wynikach wiązać z zaburzeniami czynności tarczycy

  • #4217


    MonikaBoch

    Participant

    Pytanie odnośnie wyników tarczycy w ciąży.<br />
    Obecnie jestem w 19 tygodniu ciąży .<br />
    Moje wyniki w 5 tygodniu ciąży : TSH 3 GEN 3,15 [ 0,27-4,2], fT4 0,99 [0,93-1,7], fT3 3,37 [2-4,4]. Lekarz nie stwierdził nic niepokojącego, ja patrząc na normy też nie miałam świadomości, że w ciąży są inne normy. Później zmiana lekarza, ponowne badanie i w 19 tygodniu ciąży TSH 2,77 [0,27-4,2]. Natychmiastowa reakcja lekarza- należy przyjmować Euthyrox 25 mikrogram 1 tabletka rano na czczo. Chciałam dodać, że od początku ciąży miałam nadmiar wody w organizmie, obrzęki nóg, czułam się bardzo słabo, non stop spałam ( w nocy i po pięć godzin w ciągu dnia) , ostatnio nie miałam siły na nic. Proszę o interpretację wyników. Czy te wyniki są bardzo złe? Jak mogły wpłynąć na stan dziecka ? Czy grożą mu najgorsze powikłania? Czy po urodzeniu chorego dziecka są szanse na jego wyleczenie ? O czym może świadczyć wynik TSH, który na początku ciąży był wyższy, a teraz jednak trochę się obniżył, choć nadal nie jest w normie?

  • #4230


    BasiaKasiaWiki

    Participant

    Witam,

    mam 31 lat i jestem 4. miesiące po porodzie. W ciąży miałam niedoczynność tarczycy i brałam euthyrox 25.
    Po porodzie zrobiłam kontrolne badania TSH FT3 i FT4
    TSH: 0,323
    FT3: 3,72
    FT4: 1,09

    morfologia dobra.

    co te wyniki dla mnie oznaczają, czy muszę robić jeszcze dodatkowe badania?

  • #4231


    BasiaKasiaWiki

    Participant

    Chciałam dodać do powyższego pytania, czy można na badanie krwi w kierunku tarczycy iść najedzonym i czy to że ktoś głodny idzie zrobić badania nie wpływa na wynik. słyszałam że tarczyca źle lub inaczej pracuje jak ktoś jest głodny…’

    czy to prawda?

  • #4238


    BasiaKasiaWiki

    Participant

    Witam,

    czy to jest odpowiedź ma moje zapytanie, bo nie wiem ….?

    • #4248


      tarczyca.info

      Keymaster

      Nie jest, nie jest Pani w ciąży. Brakuje norm dla FT4 i FT3. Ale wstepnie wydaje się, że nie wymaga Pani leczenia

  • #4268


    smiledream

    Participant

    Witam. Proszę o pomoc w interpretacji wyników, dla mnie to czarna magia…wszędzie piszą co innego. Jestem umówiona na wizytę do endokrynologa, ale nie ukrywam, że się martwię.

    FT3 – 4.5 pmol/l
    FT4 – 13.87 pmol/l
    TSH – 2.30 ulU/ml
    ANTY TG – <10.00 lU/ml
    ANTY TPO – <5.00 lU/ml
    PROLAKTYNA 403.3 mlU/l

    Mam 26lat. Czy podać jeszcze jakieś informacje?

    Pozdrawiam

    • #4272


      tarczyca.info

      Keymaster

      Do smiledream
      Witam. Proszę o pomoc w interpretacji wyników, dla mnie to czarna magia…wszędzie piszą co innego. Jestem umówiona na wizytę do endokrynologa, ale nie ukrywam, że się martwię.

      FT3 – 4.5 pmol/l
      FT4 – 13.87 pmol/l
      TSH – 2.30 ulU/ml
      ANTY TG – <10.00 lU/ml
      ANTY TPO – <5.00 lU/ml
      PROLAKTYNA 403.3 mlU/l

      Mam 26lat. Czy podać jeszcze jakieś informacje?

      Pozdrawiam


      Odpowiedź

      TSH warto powtórzyć jeśli będzie Pani planować ciążę. Brak norm PRL

  • #4269


    marys204@wp.pl

    Participant

    Witam, chciałbym zapytać się czy wszystko dobrze. Miesiąc temu w tym wątku opisywałam wszystko. Obecnie brałam przez miesiąc Euthyrox 25 oraz 1 tabletkę Bromergonu. Zrobiłam sobie badania i wyszło TSH 10,29 (norma 0,34 – 4,82), miesiąc wcześniej było 9,08. Dodatkowo zrobiłam ATPO 43,26 (norma do 35). Czy TSH zacznie opadać? Od pażdziernika chciałabym starać się o dziecko. Czy uda się opanować TSH aby móc zajść w ciąże? Wizytę u endokrynologa mam 16 września.Z góry dziękuje Ania

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...