interpretacja wyników i wskazania do dalszych badań

Strona Główna Forums Diagnostyka tarczycy interpretacja wyników i wskazania do dalszych badań

Ten temat zawiera 6 odpowiedzi, ma 6 głosów, i został ostatnio zaktualizowany przez  Stokrotka1212, 1 rok, 6 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #5167


    allergicto

    Uzytkownik

    Dzień dobry,

    proszę o pomoc w interpretacji wyników, a także o wskazanie do dalszych badań.

    Mam 22 lata, w sierpniu 2016 roku wykonałam badania, których wynik był następujący:
    TSH 5,850 (0.32-3,73)
    ATPO 9,3.

    W listopadzie konsultowałam się z endokrynologiem, który stwierdził niedoczynność tarczycy i zlecił przyjmowanie Euthyroxu 50, a także skierowanie na wykonanie badań po 5 tygodniach: TSH, FT4, ATG, USG tarczycy. Lek przyjmuję od 25 listopada, moje samopoczucie gwałtownie się pogorszyło, więc umówiłam się na wizytę 19 grudnia do innego endokrynologa. W czasie oczekiwania na termin zaczęłam powoli czuć się lepiej, jednak mimo to ponownie skonsultowałam się z lekarzem. Drugi specjalista na podstawie wyniku ATPO stwierdził autoimmunologiczną chorobę tarczycy i zlecił po 6 tygodniach brania leku wykonanie badania TSH i ATG.

    W związku z tym piszę z prośbą o informacje jakie badania powinnam wykonać? Czy na podstawie takiego wyniku ATPO można jednoznacznie określić zaburzenie autoimmunologiczne?

  • #5175


    mira

    Uzytkownik

    Witam na forum. Mam 56lat (kobieta), rok temu zdiagnozowano u mnie początki (tak wyraziła się dr) Hashimoto i od tego czasu jestem na euthyrox n25.
    Z oczywistych, jak mi się wydaje, względów (działania uboczne) wolałabym nie brać tego hormonu, a czytałam, że objawy mogą się cofnąć i ponieważ poza suchą skórą nie widzę u siebie, żadnych innych opisywanych objawów niedoczynności zrobiłam sobie świeże badania, które poproszę pomóc mi zinterpretować.
    TSH IIIgeneracja 1.089
    FT3 3.88
    Ft4 19.30
    anty TPO <0.8
    anty TG(ICD-9:0180 <10.00

    Tak na marginesie, mam duże problemy z uzębieniem, za które wreszcie się zabrałam 🙂

  • #5177


    Marta882

    Uzytkownik

    Mam 34 lata. Dzisiaj odebrałam wynik badań TSH (ICD-9: L69) Wynik to 10,7000 μIU/ml (norma 0,2700-4,2000). Jutro rano chcę zrobić badania ft4 i ft3 a po południu wizyta u lekarza rodzinnego. Czy te badania wystarczą do decyzji co dalej należy z tym zrobić? Pozdrawiam

  • #5180


    mira

    Uzytkownik

    Hmm, czy ta strona jest aktywna?, byłoby miło gdybym dostała odpowiedź czy jest wszystko dobrze, czy powinnam się martwić, lub zrobić dodatkowe badania?
    Moje wyniki-
    TSH IIIgeneracja 1.089
    FT3 3.88
    Ft4 19.30
    anty TPO <0.8
    anty TG(ICD-9:0180 <10.00

  • #5203


    Diagnostka33

    Uzytkownik

    Do mira. Twoje wyniki są w jak najlepszym porządku:)

  • #5209


    Jadwiga1970

    Uzytkownik

    dzień dobry

    Moje wyniki:
    TSH 0,354
    FT4 1,83
    FT3 2,77
    Anty TPO 13,66
    Anty TG >4000
    Jestem po 2 krotnym wycięciu guzów tarczycy (2000r, 2015r) i po “leczeniu” jodem promieniotw.
    Proszę o pomoc w interpretacji dlaczego taaakie anty TG?
    Biorę euthyrox 112
    Ltyrosine 500
    kelp 225

  • #5376


    Stokrotka1212

    Uzytkownik

    Witam mam problem z weryfikacją wyniku objętości tarczycy lekarz stwierdził ze moja łączna objętość tarczycy wynosi-7ml.
    P.płat-18x11x20mm
    L.płat-16x12x25mm
    wymiary w milimetrach:
    długość * szerokość * głębokość * 0.001 * 0.5
    Stosując podany wzór wynik nijak ma się do tych 7ml… podany wzór jest na 100 proc pewny? 🙂

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...

  • Aldonakok:

    Witam . Mam wszystkie objawy ,które są podane przy chorej tarczycy: wzrost m...