interpretacja wyników i co dalej

Strona Główna Forums Diagnostyka tarczycy interpretacja wyników i co dalej

Ten temat zawiera 1 odpowiedź, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  tarczyca.info, 5 lata, 4 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #3501


    lokusek

    Participant

    witam mam 33 lata,jestem kobietą mam jedno dziecko i nie planuje w najbliszym czasie drugiego.Od roku czuje się fatalnie,jest mi ciagle zimno i jak tylko usiade od razu zasypaiam,zaczeły mi wypadac włosy i łamac paznokcie no i fatalny zrobił ma się stan skóry.Zrobiłam sobie badania kontrolne;MOCZ w normie.Morfologia powiedzmy też w normie tylko OB 50.tsh 3,86 norma 0,27-4,2 ft3 5,11 norma 4,0-8,0 ft4 18,21 norma 11.5-21,0 anty-tg 180 norma 10-115 anty-tpo 552,3 norma<34 ca 9,1 norma 8,5-10,5 alat 45 norma 0-40 asat 36 norma 0-40 USG TARCZYCY; płat prawy 55x19x15mm obj 7,9cm3 płat lewy 40x13x16mm obj 4,5cm3 echogeniczosc miąższu obnizona.W prawym płacie guzek 6mm a w lewym 9x5mm oby dwa hiperechogeniczny.Mam nie wielkie trudności z przełykaniem i sapie jak lokomotywa po nie wielkich czynnościach takich jak no wchodzenie schodach,czasami kołatanie serca ale to przeważnie wieczorem.Prosze o pomoc co dalej…. DZIEKUJE

  • #3506


    tarczyca.info

    Keymaster

    Ma Pani autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy, obecnie stopniowo zbliza sie Pani do subklinicznej niedoczynnosci tarczycy. Nie planuje Pani obecnie ciąży więc nie bezwzględnych wskazań do leczenia tyroksyną. Jednak z uwagi na zgłaszane objawy należy rozważyc takie leczenie w małej dawce. Także kwestie ewentualnej biopsji. To wszystko należy omówić na spotkaniu z endokrynologiem.

    Tarczyca a miesiączki, płodność, libido

    Choroba Hashimoto

    Niedoczynność tarczycy a nadwaga

    Podwyższone TSH

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...