INTERPRETACJA WYNIKÓW

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? INTERPRETACJA WYNIKÓW

Ten temat zawiera 19 odpowiedzi, ma 15 głosów, i został ostatnio zaktualizowany przez  Michalina94, 4 lata, 11 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #2923


    an65

    Participant

    oto moje wyniki TSH NORMA 0,35-5,5 WYNIK 5,241, FT3 NORMA 2,3- 1,76 WYNIK 2,88, FT4 NORMA 0,88- 1,76 WYNIK 0,99 MA SIĘ CZYM NIEPOKOIĆ MAM 50 LAT

  • #2924


    tarczyca.info

    Keymaster

    Warto wykonać ATPO i usg tarczycy oraz poprawić normę z danego laboratorium dla FT3 w poście

    • #4953


      IwonaNowa

      Uzytkownik

      Proszę o zinterpretowanie moich wyników.
      TSH wynik 2,058
      FT4 wynik 0,89

  • #2927


    an65

    Participant

    przepraszam Ft3 norma 2,3-4,2 wynik 2,88 – a co to jest ATPO ? i co pokaże to badanie?

  • #2936


    wanitula

    Participant

    Witam,
    Proszę o pomoc w interpretacji. Dziś odebrałam kolejne wyniki badań i nie wiem co mam myśleć.
    W czerwcu 2013r zdecydowałam się na badanie hormonalne. Mój okres był nieregularny, skąpy, a cykle trwły nawet po 47 dni. Dodatkowo była masa innych objawów, ale do nich po prostu przywykłam i myślałam że tak musi być. Tj stany depresyjne, brak energii chęci do czegokolwiek, spanie po 14 h i mimo to odczuwanie niewyspania i ciągłego zmęczenia.
    Moje wyniki z czerwaca to :
    FT3 4,3 (2,0-4,4)
    FT4 12,5 (9,3-17,0)
    THS 8,11 (0,27-2,50)
    DHEA-Sulfat 1,1 (0.4-4,3)
    Estradiol 59,7
    Progesteron 0,31
    FSH 10,3
    Prolaktin 36,0 (4,8-23,3)
    Testosteron 0,27 (0,03-0,48)
    Co do diagnozy usłyszałam że mam lekko podniesione TSH i że może ono wpływać tez na podwyższenie prolaktyny. Chciałam dodać, ze przebywam w Niemczech, ale chodzę do polskiego ginekologa. Nie wyjaśnił mi on za dużo nie dostałam także za pierwszym razem wyników badań. Usłyszałam że prawdopodobnie brakuje mi jodu dlatego przepisał mi Jodthyrox 50 i ponownie kazał przyjśc na wizytę kontrolną.Wykupiłam leki, ginekolog powiedział że powinnam brac jedno tabletkę dziennie i tak też robiłam… Niestety ulotka była w języku niemieckim i nie pokusiłam sie aby cokolwiek o tym leku przeczytać… Moja niewiedza doprowadziłą do tego, że nie przyjmowałam leku rano i nie na czczo, poza tym zapominałam czasem w ogóle go wziąć smutas.gif
    Mimo wszystko po kontroli okazałąo sie że moje TSH jest w normie spadło do 1,83, FT3 oraz FT4 równiez było w normie. Widziałąm różnice również w moim samopoczuciu, było dużo lepsze, no i mój okres wkońcu się unormował. Radość skończyłą sie kiedy zaczęłam czytać o niedoczynności i Jodthyrox… Zaczęłam brać poprawnie leki tak jak w ulotce i ponownie udałam sie na badania. Lekarz rodzinny wypisał mi skierowanie do szpitala gdzie przeprowadzono badanie usg, scyntygrafii po zastosowaniu Tc 99mm, oraz badanie krwi. No i wyniki bardzo mocno mnie rozczarowały… Zostały przesłane do learza ogólnego, który nic mi nie powiedział…
    Wyglądają następująco :
    TSH 0,13 (0,34-5,60)
    FT3 5,05 (3,1-6,8)
    Ft4 23,84 (12-22)
    MAK 8 (5-34)
    TAK 24,15 (<10,00)
    TRAk 0,4 (<1,8)
    Reszta opisu jest dla mnie nie zrozumiała gdyż jest w języku niemieckim smutas.gif Próbowałam ją tłumaczyć, ale słownictwo jest specjalistyczne i nie ma go nawet w słowniku smutas.gif Jedyne co udało mi sie ustalić to to że mam małą tarczycę, chłonność Tc 99mm wynosi 0,1%, Brak guzów i torbieli, negatywny TRAk wyklucza autoimmulogiczną chorbę M.Basedowa. Zaleceniem jest odstawieniem Jodthryx-u i kontrol po 8 tygodniach.
    Niestety ciężko mi wytrzymać do tego czasu i nie wiem co mam myśleć o tak przewrotnych wynikach
    Czy to możliwe, że dwaka Jodthryx 50 była dla mnie za duża i spowodowała taki obrót sprawy?
    Bardzo proszę o pomoc, gdyż z uwagi, że znajduje sie za granica mam ograniczony dostęp do porady lekarskiej smutas.gif

  • #2948


    tarczyca.info

    Keymaster

    Wydaje się, że propozycja odstawienia leku i powtórzenia badań jest najbardziej optymalna. Operuje Pani skrótami, które nie wystepuja w polskim mianownictwie medycznym, ale można się domyśleć że MAK i TRAK to przeciwciala (końcówka AK to Antikörper). Jedne z nich są nieznacznie podwyższone. Jeśli nie planuje Pani obecnie ciąży to po kontroli można ostatecznie podjąć decyzję o postępowaniu. Przerwa może trwać 4 tygodnie. Niski wychwyt potwierdza podejrzenie zapalenia. Podsumowując: planowana ciąża-> odpowiednia modyfikacja leczenia; nie planuje Pani ciąży–>przerwa w dawkowaniu, kontrola za miesiąc i decyzja o dalszym postepowaniu.

    Podwyższone TSH

  • #4778


    Joasia

    Uzytkownik

    Witam,
    Proszę o interpretację moich wyników badań. Mam 26 lat. Od kilku miesięcy czuję się fatalnie- mam problemy z koncentracją, jestem ospała, ciągle mi zimno, szybko się męcze, a przede wszystkim tyje.
    TSH 3.37 ulU/ml (0,40-4,00)
    iFT3 3,46 pg/ml (1,5-4,1)
    FT 4 1,01 ng/dL (0,89-1,76)
    anty- TPO Ab <10 lU/ml (<35,0)
    Anty- TG <20 lU/ml (0-40)

    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

  • #4779


    tarczyca.info

    Keymaster

    TSH jest relatywnie wysokie jak na 26 lat.
    Zapraszamy na portal http://www.pytamdoktora.pl. Można na nim uzyskać szczegółową odpowiedź na każde pytanie z działu endokrynologii. Forum tarczyca.info pozostaje miejscem dyskusji dla Pacjentów z chorobami tarczycy moderowanym przez prowadzącego portal.
    Pytam Doktora

  • #4862


    MISIA

    Uzytkownik

    Proszę o interpretację wyników. Mam 39 lat. Dzisiaj odebrałam wyniki FT3 2,84 pg/ml ( norma 1,71-3,71) FT4 0,93 ng/dl (norma 0,70-1,48) TSH 1,594 ulU/ml (norma 0,350-4,940). USG miałam wykonane w kwietniu i tak:
    prawy płat: 55x16x15 mm obj: 6,9cm3 rok wcześniej 45x15x15mm obj:4,5cm3
    lewy płat: 52x16x16mm obj: 6,9cmm3 rok wcześniej 51x13x15mm obj:5,2cm3
    więzina: 11x2x16mm obj: 0,2cm3
    Objętość tarczycy 14cm3, poprzednio 9,7cm3. Echogeniczność tarczycy w granicach normy. Najmniejsza szerokość tchawicy 13mm. W lewym płacie środkowej części guzek o wym. 13x8x10mm poprzednio 12x7x10mm.

    • #4863


      tarczyca.info

      Keymaster

      Zapraszamy na portal http://www.pytamdoktora.pl. Można na nim uzyskać szczegółową odpowiedź na każde pytanie z działu endokrynologii. Forum tarczyca.info pozostaje miejscem dyskusji dla Pacjentów z chorobami tarczycy moderowanym przez prowadzącego portal.
      Pytam Doktora

  • #4873


    Szabelka

    Uzytkownik

    Witam,
    Poproszę o interpretację wyników tarczycy:
    TSH-2,8
    FT3-2,77
    FT4-1,04
    antyTPO-1,04
    Mam 33 lata.
    Z góry dziękuję za odpowiedź

  • #4875


    Kruszyna

    Uzytkownik

    Witam
    Proszę o pomoc w interpretacji wyników.
    TSH 3 gen. 2,190 mlU/l (0,270-4,200)
    Przeciwciała anty-TPO 1,3 lU/ml (0,0-8,0)

    Mam 27 lat
    Z góry dziękuje za odpowiedz

  • #4954


    IwonaNowa

    Uzytkownik

    Proszę o zinterpretowanie moich wyników.
    TSH wynik 2,058
    FT4 wynik 0,89

  • #4955


    basiureczux

    Uzytkownik

    mam 25 lat. Bardzo proszę o interpretacje wyników:
    TSH (3-cia generacja ACCESS) 3,766 uIU/ml (norma 0,34-5,6)
    FT3 3,61 pg/ml (norma 2,5-3,9)
    FT4 0,93 ng/dl (norma 0,61-1,12)
    AntyTPO 0,75 IU/ml (norma 0-9)
    USG:
    prawy płat: 12x15x38 mm
    lewy płat: 12x16x37mm
    3 lata temu wyniki były bardzo podobne, usg wykazywalo ze moja tarczyca jest wybitnie mała, ale wyniki byly w normie więc lekarz odesłał mnie do domu, kazał powtórzyć badania po 2/3 latach.
    Niepokojące jest moje wypadanie włosów..
    rok temu wykryto u mnie niedobór estradiolu, ale przez rok przyjmuje hormony a włosy dalej wypadają… schudłam, mam suchą skórę i jestem ogólnie przemęczona, zestresowana, nerwowa.
    Proszę o pomoc, gdzie szukać dalej?

  • #4972


    girlblack

    Uzytkownik

    Witam, od jakiegoś czasu wstaje zmęczona, opuchnięta, nie mam na nic siły..a po zjedzeniu nie których pokarmów, czuje, że automatycznie moja twarz ‘puchnie’, ciągle wyskakują Mi białe podskórne krostki, albo pojedyncze wielkie bolące ‘wulkany’, głównie w okolicach brody i bocznej(dolnej)części policzka..i do tego włosy, strasznie wypadają 🙁 nie wiem, jaka to może być przyczyna, ale postanowiłam zrobić badania na tarczyce, czy mogłabym prosić o pomoc w ich interpretacji ?

    Mam 23lata,

    TSH 1,535(0,55-4,00)
    FT3 3,47 (3,5-6,50)
    FT4 12,65 (11,5-22,70)
    anty-TG 0,74 (0-4,11)
    anty-TPO 0,07 (0-5,61)

    z góry dziękuję,
    pozdrawiam serdecznie
    Katarzyna

  • #4986


    Nat87

    Uzytkownik

    Witam,

    Nie będę oryginalna.
    Mam 29 lat, od dłuższego czasu czuję zmęczenie, senność, pojawiają się stany depresyjne.
    W ciągu dnia albo zamarzam albo jest mi zimno.
    Polecono mi badania tarczycy, oto wyniki:
    FT4 17,56 pmol/l
    TSH 2,54 mlU/l
    FT3 6,1 pmol/l
    anty-tg 15,61 IU/ml
    anty-tpo 12 IU/ml

    Będę ogromnie wdzięczna za interpretacje.

  • #4989


    smurfie

    Uzytkownik

    Witam. Bardzo proszę o pomoc przy interpretacji wynikow. Do lekarza rodzinnego poszłam po skierowanie na podstawowe badania ponieważ od jakiegoś czasu czułam sie bardzo przemęczona i znuzona. Odżywiam sie racjonalnie, staram sie iść 5 posiłków dziennie, cwiczyc regularnie i spac min 7h. Ostatnio mimo tego czułam sie ciagle osłabiona i niewyspana, do tego mocno znów zaczęły wypadać mi włosy. W badaniach podstawowych krwi wszystko wyszło w normie, ale poszłam powtórnie bo znów przyszedł okres nagminnego osłabienia sie powtarza. W dodatku czasem miewam bardzo niskie ciśnienie, nawet do 90/50. Do tego dochodzą napady obżarstwa typowo na slodki. Dostałam skierowanie na tsh i w normie 0,350-4,940 wyszło 2,840. Czy jest to prawidłowy wynik?

  • #4990


    Karolina86

    Uzytkownik

    Dzień dobry,

    w mojej rodzinie (siostra, ciocia) stwierdzono niedoczynność tarczycy. Biorąc pod uwagę moje ostatnio złe samopoczucie (uczucie przemęczenia, brak energii, huśtawka nastrojów, nieustająca senność , problemy z pamięcią i koncentracją, wypadanie włosów, waga 80 kg przy wzroście 170) postanowiłam za namową siostry zrobić wyniki. Czy moglibyście Państwo pomóc mi w ich interpretacji:

    – TSH- wynik 4,38 przy normie 0,350-4,940 IU/ml
    – FT3- wynik 3,61 przy normie 1,71-3,71 pg/ml
    – FT4- wynik 1,11 przy normie 0,70-1,48 ng/dl
    – anty-TPO wynik <0,16 przy normie 0,00-5,61 IU/ml.

    Będę wdzięczna za każdą odpowiedź

  • #4992


    syrfina

    Uzytkownik

    Witam. Za namową znajomej postanowiłam zrobić badania na tarczycę. Mam prawie 40 lat, 110 kg na koncie i ciągłe spadki energii ( bez kawy nie żyję, niskie ciśnienie i ciągła senność). Kłopoty z wypadaniem włosów na szczęście się ostatnio skończyły. Czy mogłabym prosić o zinterpretowanie wyników.
    TSH-1,42uIU/ml
    FT3- 2,58 pg/ml
    FT4- 0,86 ng/dl
    anty TPO- 0,34 IU/ml
    anty TG- 1,39 IU/ml
    Z góry dziękuję.

  • #4996


    Michalina94

    Uzytkownik

    Witam ,mam 22 lata i moj wynik TSH wynosi 2,789 czy jest on prawidłowy?

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Beti:

    Witam czy mam chora tarczycę? Tsh 2,934,ft3 3,49poml, ft4 12,48, atg 316, 7, a...

  • ania5.11:

    Witam. Jak można interpretować poniższe wyniki ? ? Mam 24 lata. Kobieta Tarcz...

  • tarczyca.info:

    Szanowna Pani. Docelowe stężenie TSH w pierwszym trymestrze to mniej niż 2.5....

  • KingaR:

    Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Obecnie jestem w 6 tygodniu ciąży. Moje ...

  • AndrewFlo:

    Prawej patrząc na babcie z jej perspektywy po lewej stronie....

  • AndrewFlo:

    Dzień dobry. Moja babcia ma 91 lat i w ciągu kilku (5lat) pojawiło jej się...

  • sandra1287:

    Witam jestem w trakcie 4 rzutu Gravesa w trakcie przygotowywania do leczenia jod...

  • leptynka1987:

    Wiem, że problemy z tarczycą są dziedziczne. Mój tata ma nadczynność tarcz...

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...