interpretacja

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? interpretacja

Otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ten temat zawiera 6 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  tarczyca.info, 5 lata, 2 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #3944


    patolek

    Participant

    Witam,
    wybrałam się do endokrynologa tak tylko dla kontroli, żeby sprawdzić. Nie odczuwałam żadnych dolegliwości, włosy mi trochę wypadają ale to już mi się dawniej zdarzało, przytyłam ok 5 kilo ale właściwie to nie mam żadnej diety a najzdrowiej to się nie odżywiam więc to dla mnie normalne.

    Lekarz wykonał USG i stwierdziła niewielkie minimalne powiększenie tarczycy, i skierowała na badania TSH, TPO, TG, morfologii i żelazo.

    Wyniki mnie przeraziły morfologia i żelazo w normie ale pozostałe….

    TSH 0,004 (0,35-4,92)
    TG 77,2 (40)
    TPO 9354,0 (60)

    Bardzo proszę o interpretację.

  • #3947


    tarczyca.info

    Keymaster

    PytanieWitam,
    wybrałam się do endokrynologa tak tylko dla kontroli, żeby sprawdzić. Nie odczuwałam żadnych dolegliwości, włosy mi trochę wypadają ale to już mi się dawniej zdarzało, przytyłam ok 5 kilo ale właściwie to nie mam żadnej diety a najzdrowiej to się nie odżywiam więc to dla mnie normalne.

    Lekarz wykonał USG i stwierdziła niewielkie minimalne powiększenie tarczycy, i skierowała na badania TSH, TPO, TG, morfologii i żelazo.

    Wyniki mnie przeraziły morfologia i żelazo w normie ale pozostałe….

    TSH 0,004 (0,35-4,92)
    TG 77,2 (40)
    TPO 9354,0 (60)

    Bardzo proszę o interpretację.

    Odpowiedź
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Do kontroli FT3 i FT4

  • #4039


    patolek

    Participant

    Witam ponownie,

    po miesiącu stosowania Thyrozolu 10mg ( początkowo 2×1, później 1×1 i na koniec 1×0,5)
    moje wyniki wyglądają następująco:

    TSH 0,005 (0,35-5,5)
    FT3 3,34 (0,01-2,5)
    FT4 1,34 (0,89-1,76)
    TRAb 14,82 (przy normie do 1,82) wynik dodatni

    Bardzo mam się martwić tymi wynikami? Dodam że na 3 dni przed badaniem przeżyłam silny stres związany ze śmiercią bliskiej osoby, czy mogło mieć to jakiś wpływ na wyniki?
    Dodatkowo bardzo mnie to martwi, ponieważ planowaliśmy w tym roku drugie dziecko.

    Bardzo proszę o odpowiedź.

  • #4040


    patolek

    Participant

    przepraszam źle podałam normy dla FT3 miało być (2,3-4,2)

  • #4041


    tarczyca.info

    Keymaster

    PytanieWitam ponownie,

    po miesiącu stosowania Thyrozolu 10mg ( początkowo 2×1, później 1×1 i na koniec 1×0,5)
    moje wyniki wyglądają następująco:

    TSH 0,005 (0,35-5,5)
    FT3 3,34 (0,01-2,5) normy dla FT3 miało być (2,3-4,2)FT4 1,34 (0,89-1,76)
    TRAb 14,82 (przy normie do 1,82) wynik dodatni

    Bardzo mam się martwić tymi wynikami? Dodam że na 3 dni przed badaniem przeżyłam silny stres związany ze śmiercią bliskiej osoby, czy mogło mieć to jakiś wpływ na wyniki?
    Dodatkowo bardzo mnie to martwi, ponieważ planowaliśmy w tym roku drugie dziecko.

    Bardzo proszę o odpowiedź.

    Odpowiedź
    A czy były kiedykolwiek podwyższone FT4 i FT3? Są podwyższone przeciwciała TRAB i jest już prowadzone leczenie jak w nadczynności. Dlatego ważne jest jakie były wyniki FT4 i FT3 przed leczeniem.

  • #4055


    patolek

    Participant

    Niestety FT3 i FT4 nie były wcześniej sprawdzane. Dopiero po miesięcznej kuracji.

  • #4059


    tarczyca.info

    Keymaster

    Ponieważ nie było wyjściowych wyników musi zostać Pani dokladnie oceniona klinicznie pod katem skuteczności leczenia (poprawa w objawach) i ustalenia trybu dalszego postepowania. Przekracza to ramy postu. Proszę zajrzeć do artykułu o chorobie Gravesa i Basedowa.

    Choroba Gravesa

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...