Dziwne wyniki badań?

Strona Główna Forums Diagnostyka tarczycy Dziwne wyniki badań?

Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos, i został ostatnio zaktualizowany przez  Paula197, 2 lata, 5 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #5250


    Paula197

    Uzytkownik

    Witam, od ponad roku męczę się z zalegającą wydzielina w gardle,chrypką, ciągłym zmęczeniem ,sennością, często mam przyśpieszone bicie serca, duszności, zaburzenia miesiączkowania. Udałam się do lekarza rodzinnego , który od razu dał skierowanie na badanie hormonów tarczycy , które wyszły następująco:
    TSH 1,060 norma (0,27-4,2)
    FT4 24,37 (12,6-21)
    FT3 7,55 (3,1-6,8)
    Lekarz stwierdził graniczną nadczynności choć jak twierdził objawy nie pasują i wskazują na niedoczynność. Kazał wykonać usg oraz udać się oczywiście do endokrynologa.

    Wynik usg według lekarza radiologa wskazują na niedoczynność i nie wierzył ,że w badaniach wyszła nadczynność , według niego to początki haschimoto. Oto opis usg:

    Tarczyca jednorodna z zachowana echogenicznościa.
    W płacie prawym zmiana normoechogeniczna , lito-torbielowata, unaczyniona obwodowo z objawem hallo, sr. 6mm
    W płacie lewym torbiel o LD 3mm.
    Przepływ naczyniowy podwyższony
    płat prawy dł.50mm , szer.15 gr. 12
    płat lewy dł.42 szer.16 gr.13
    objętość 8,8 ml
    grubość cieśni 3mm

    Stąd moje pytanie co do wyników , jak je interpretować?

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...

  • Aldonakok:

    Witam . Mam wszystkie objawy ,które są podane przy chorej tarczycy: wzrost m...