Czy moja tarczyca zachorowała?

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? Czy moja tarczyca zachorowała?

Otagowane: , , , ,

Ten temat zawiera 2 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  Jolanta1978, 5 lata, 2 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #4959


    maslorzowa

    Uzytkownik

    Witam,
    jestem kobietą, mam 23 lata, 61 kg i 172 cm wzrostu.

    Wykonałam badania:
    TSH: 4,720 (norma 0,400 – 4,000),
    FT3: 3,29 (norma 1,80 – 4,20),
    FT4: 1,42 (norma 0,80 – 1,90),
    ATPO: 9,63 (norma 0,00-5,61).

    Objawy jakie posiadam, które mogą świadczyć o chorobie tarczycy:
    – nawracająca niedokrwistość już ok. 10 lat,
    – bladość skóry, spojówek,
    – wypadają mi włosy, bardzo się przerzedziły
    – często jest mi zimno,
    – rano, po przebudzeniu jestem bardzo zmęczona. Nie wpływa na to czas spania, bo nawet jeśli jest to 6h, 8h, 10h, to zawsze czuję się paskudnie :(,
    – w ciągu dnia mam wahania energii: raz jej brakuje, raz jej za dużo,
    – mam problemy z zapamiętywaniem i koncentracją,
    – mam załamania nerwowe, myślałam nawet, że to depresja.

    Od ok. pół roku nie mam anemii. Żelazo jest 85 (norma: 37-145). Morfologia też jest dobra oprócz erytrocytów 5,22 (norma 3,7 – 5,1).

    Bardzo proszę o informację co mogą oznaczać takie wyniki?
    Umówiłam się do endokrynologa, ale dopiero za 3 tygodnie 🙁

  • #4960


    maslorzowa

    Uzytkownik

    Zapomniałam jeszcze dodać, że jednym z najczęściej występujących objawów jest ból głowy, często migreny.

    W rodzinie nie stwierdzono u nikogo chorej tarczycy.

    Próbowałam znaleźć w internecie podobne wyniki, lecz często internauci pytają albo o wyniki, które mieszą się w normie, lecz znajdują się bliżej dolnej/górnej granicy, albo też o wyniki ATPO, które wynoszą ponad 200. Naprawdę bardzo proszę o interpretację.

  • #4962


    Jolanta1978

    Uzytkownik

    Witam!
    Mam 38 lat – kobieta. Po wykonaniu okresowych badań wyszło mi podwyższone TSH. Wykonałam dokładniejsze wyniki i bardzo proszę i ich interpretację. Wizyta u endokrynologa za 4 tygodnie :(.

    Ferrytyna 27,4 ng/mL 13,0 — 150,0
    Wit. B12 281,4 pg/mL 190,0 — 660,0
    TSH ↑5,82 mlU/L 0,30 — 4,00
    FT3 6,6 pmol/L 3,7 — 6,7
    FT4 16,39 pmol/L12,00 — 22,00
    P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09)↑96,6 IU/ml< 35
    P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18)↑ 236,7 U/ml< 60
    Witamina 25(OH)D Total ↓12,4 ng/ml 30,0 — 80,0

    Pozdrawiam i bardzo proszę o interpretację.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Beti:

    Witam czy mam chora tarczycę? Tsh 2,934,ft3 3,49poml, ft4 12,48, atg 316, 7, a...

  • ania5.11:

    Witam. Jak można interpretować poniższe wyniki ? ? Mam 24 lata. Kobieta Tarcz...

  • tarczyca.info:

    Szanowna Pani. Docelowe stężenie TSH w pierwszym trymestrze to mniej niż 2.5....

  • KingaR:

    Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Obecnie jestem w 6 tygodniu ciąży. Moje ...

  • AndrewFlo:

    Prawej patrząc na babcie z jej perspektywy po lewej stronie....

  • AndrewFlo:

    Dzień dobry. Moja babcia ma 91 lat i w ciągu kilku (5lat) pojawiło jej się...

  • sandra1287:

    Witam jestem w trakcie 4 rzutu Gravesa w trakcie przygotowywania do leczenia jod...

  • leptynka1987:

    Wiem, że problemy z tarczycą są dziedziczne. Mój tata ma nadczynność tarcz...

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...