Czy mam sie juz martwić ?

Strona Główna Forums Różne zagadnienia dotyczące tarczycy Czy mam sie juz martwić ?

Otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ten temat zawiera 1 odpowiedź, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  tarczyca.info, 4 lata, 6 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #4107


    cuk666

    Participant

    W wieku dojrzewania powiekszyła mi się tarczyca leczyłam tabletkami z jodem , od tego czasu mam powiekszoną tarczycę z tym ze od 25 lat nie robiłam zadnych badań USG . Obecnie mam 55 lat i ostatnio zauważyłam że powiększyła mi sie tarczyca , wykonałam badania krwi wyniki:THS 0,462 -mlU/L ; FT3- 2,46 pg/ml; FT4 – 1,47 ng/dl; ATPO < 28 U/ml; ATG – <15,0 U/ml; wykonałam równiez USG opis: tarczyca znacznie powiekszona , dolne bieguny płatów siegają poniżej poziomu wciecia mostka. Wymiary płatów (osiowy,ap,czołowy) P-75x26x23mm , L-76x27x25mm. Wymiar ap ciesni – 10 mm.
    W dolnej połowie prawego płata obecny jest twór o wymiarach 38x14mm o strukturze druboziarnistej gabki. W otoczeniu tej zmiany obecne są trzy twory, których większe wymiary wynoszą 13mm,12mm, 11mm. W dolnej połowie płata lewego obecne sa trzy podobne owalne twory, których wymiary wynoszą 15x8mm; 20x15mm; 13x8mm. Nie stwierdzono patologicznych węzłów chłonnych w otoczeniu tarczycy.
    Bardzo prosze o porade o dalej robic , wizyte do endokrynologa mam na wrzesień , moze w miedzyczasie zrobic biopsje tylko którego guza?? Czy mam sie czym martwic ??

  • #4121


    tarczyca.info

    Keymaster

    Pytanie
    W wieku dojrzewania powiekszyła mi się tarczyca leczyłam tabletkami z jodem , od tego czasu mam powiekszoną tarczycę z tym ze od 25 lat nie robiłam zadnych badań USG . Obecnie mam 55 lat i ostatnio zauważyłam że powiększyła mi sie tarczyca , wykonałam badania krwi wyniki:THS 0,462 -mlU/L ; FT3- 2,46 pg/ml; FT4 – 1,47 ng/dl; ATPO < 28 U/ml; ATG – <15,0 U/ml; wykonałam równiez USG opis: tarczyca znacznie powiekszona , dolne bieguny płatów siegają poniżej poziomu wciecia mostka. Wymiary płatów (osiowy,ap,czołowy) P-75x26x23mm , L-76x27x25mm. Wymiar ap ciesni – 10 mm. W dolnej połowie prawego płata obecny jest twór o wymiarach 38x14mm o strukturze druboziarnistej gabki. W otoczeniu tej zmiany obecne są trzy twory, których większe wymiary wynoszą 13mm,12mm, 11mm. W dolnej połowie płata lewego obecne sa trzy podobne owalne twory, których wymiary wynoszą 15x8mm; 20x15mm; 13x8mm. Nie stwierdzono patologicznych węzłów chłonnych w otoczeniu tarczycy. Bardzo prosze o porade o dalej robic , wizyte do endokrynologa mam na wrzesień , moze w miedzyczasie zrobic biopsje tylko którego guza?? Czy mam sie czym martwic ?? Odpowiedź
    Musi się Pani zgłosić do endokrynologa, który zdecyduje, które zmian są do biopsji i czy nie wymaga Pani operacji (po wyniku biopsji i na podstawie oceny objawów uciskowych ewentualnie dodatkowych badań obrazowych). Także pełen wywiad dotyczących obciążeń rodzinnych i internistycznych jest niezbędny. USG do powtórzenia bo opis jest niepełny.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...