Bardzo proszę o interpretację wyników, to pilne….

Strona Główna Forums O forum Bardzo proszę o interpretację wyników, to pilne….

Ten temat zawiera 3 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  tarczyca.info, 5 lata, 10 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #3207


    qterka

    Participant

    Jestem w 33 tygodniu ciąży miałam w tym tygodniu robione badania tarczycy i otrzymałam następujące wyniki:
    TSH – 3,09 uIU/ml
    FT3 – 3,15 pg/ml
    Ft4 – 0,86 ng/dl
    P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) 7
    Przepisano mi lek euthyrox 50. Mam brać go przez 2 tygodnie i powtórzyć jeszcze raz badania. Nie wzięłam jeszcze tego leku, bo szczerze boję się, że nie koniecznie jest on mi potrzebny i że zaszkodzę dziecku. Proszę o pomoc

  • #3210


    tarczyca.info

    Keymaster

    Ciąża to sytuacja, która w przypadku zaburzeń tarczycowych szczególnie wymaga prowadzenia przez jednego endokrynologa. Ale też przy podejmowaniu decyzji niezbędny jest dokladny wywiad chorobowy, badanie, analiza dotychczasowych wyników. Nie powinny być podejmowane w tej sytuacji decyzje przez internet na podstawie wyrywkowych wyników (dodatkowo bez podania zakresu norm z danego laboratorium). Chodzi tutaj o bezpieczeństwo Pani i dziecka właśnie. Ogólne wskazówki znajdują się w na stronach, m.in.: https://www.tarczyca.info/aktualnosci/podwyzszone-tsh-kobiety-ciazy/.

  • #3214


    qterka

    Participant

    Wcześniejsze badania miałam w normie, dlatego też nie byłam objęta opieką endokrynologiczną.
    Podaje moje wyniki z normami z laboratorium, z tymże normy te nie są dla kobiety ciężarnej stąd moje wątpliwości co do leków, zwłaszcza, żę leki zostały mi przepisane na podstawie wyniku Ft4 bez badania usg tarczycy. Mam umówioną wizytę z dobrym endokrynologiem, ale dopiero na 27 sierpnia będę wtedy w 34 tygodniu ciązy dlatego właśnie zastanawiam się czy powinnam brać teraz leki, które były mi przepisane przez kogoś innego i bez badania. W moim mieście nie ma możliwości dostać się do endokrynologa bez czekania stąd ta późna wizyta.
    TSH – 3,09 uIU/ml (0,270 – 4,200)
    FT3 – 3,15 pg/ml (2,00 – 4,40)
    Ft4 – 0,86 ng/dl (0,93 – 1,71)
    P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) 7 U/ml < 34

  • #3215


    tarczyca.info

    Keymaster

    Na podstawie samych wyników można ocenić że są wskazania do podania tyroksyny, dawka 50 ug wydaje się być odpowiednia. Należy jednak pamietać, że FT4 obniża się w trzecim trymestrze, a górna dopuszczalna granica TSH wzrasta (nie mamy tutaj norm dla FT w zależności od trymestru). Oczywiście należy kontynuować podawanie jodu 200ug/d

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...