Bardzo proszę o interpretacje wyników krwi oraz wyniku USG

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? Bardzo proszę o interpretacje wyników krwi oraz wyniku USG

Otagowane: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ten temat zawiera 2 odpowiedzi, ma 3 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  aneta77, 4 lata, 7 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #4075


    mooniczkaa

    Participant

    Witam. Bardzo proszę o interpretację wyników. Mam 34 lata. Nie rodziłam. Objawy: zmęczenie, senność, brak koncentracji, sucha skóra, wypadające włosy, łamliwe paznokcie.
    Tsh 2.36 (0,27 – 4,20) ;
    FT3 3,00 (2,00 – 4,40) ;
    FT4 1,09 (0,93 – 1,70) ;
    anty-TPO 5,38 (0,00 – 34,00) ;
    anty-TG 13,70 (0,00 – 115) ;
    Prolaktyna 11,44 (4,79 – 23,30) ;

    Opis USG:
    tarczyca o gładkich obrysach; echogram miąższu niejednorodny- dwubarwny; wzmożony przepływ w PD w obszarach obniżonego echogramu. Zmian guzkowych nie ujawniono. Prawy płat o wymiarach 18x 15x 40mm, obj. 5.7ml, lewy płat 15x 13x 37mm, obj. 3,8ml, cieśń szerokości 6mm. Struktury krtani symetryczne, tchawica o prawidłowym świetle i przebiegu. Obustronnie odczynowe węzły chłonne szyjne głębokie i w łańcuchach żył szyjnych wewnętrznych, wielkości 8-12mm.
    Czy wymagam leczenia?
    z góry dziękuję za odpowiedź.

  • #4084


    tarczyca.info

    Keymaster

    PytanieWitam. Bardzo proszę o interpretację wyników. Mam 34 lata. Nie rodziłam. Objawy: zmęczenie, senność, brak koncentracji, sucha skóra, wypadające włosy, łamliwe paznokcie.
    Tsh 2.36 (0,27 – 4,20) ;
    FT3 3,00 (2,00 – 4,40) ;
    FT4 1,09 (0,93 – 1,70) ;
    anty-TPO 5,38 (0,00 – 34,00) ;
    anty-TG 13,70 (0,00 – 115) ;
    Prolaktyna 11,44 (4,79 – 23,30) ;

    Opis USG:
    tarczyca o gładkich obrysach; echogram miąższu niejednorodny- dwubarwny; wzmożony przepływ w PD w obszarach obniżonego echogramu. Zmian guzkowych nie ujawniono. Prawy płat o wymiarach 18x 15x 40mm, obj. 5.7ml, lewy płat 15x 13x 37mm, obj. 3,8ml, cieśń szerokości 6mm. Struktury krtani symetryczne, tchawica o prawidłowym świetle i przebiegu. Obustronnie odczynowe węzły chłonne szyjne głębokie i w łańcuchach żył szyjnych wewnętrznych, wielkości 8-12mm.
    Czy wymagam leczenia?
    z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedź
    Warto skontrolować TSH i FT4 za 3 mies. Decyzja o ewentualnej ciąży lub pogorszenie wyników wynikające z wielkości tarczycy mialaby tu wpływ na postępowanie w przypadku dalszego wzrostu TSH i spadku FT4

    Podwyższone TSH w ciąży.

  • #4094


    aneta77

    Participant

    Bardzo prosze o zinterpretowanie wynikow TSH 3-generacja 1.515 norma min 0.35 max 5.50.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • tarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • tarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • tarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...