aTPO ponad 9 tysięcy a zajście w ciążę

Strona Główna Forums Tarczyca a ciąża aTPO ponad 9 tysięcy a zajście w ciążę

Ten temat zawiera 2 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez  NoNieWiem, 6 lata temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #3434


    NoNieWiem

    Participant

    Witam.
    Od wielu lat mam problem z nieregularnym miesiączkowaniem.(czasami brak miesiączki do 8 miesięcy). Żaden ginekolog na nfz mi nie pomógł, więc poszłam do prywatnego gabinetu. (Ginekolog-Endokrynolog). Gdy byłam 5 letnią dziewczynką leczyłam się na nadczynność tarczycy(przyjmowałam propycyl o ile dobrze pamiętam) Po paru latach TSH w normie. Teraz robiłam to badanie co roku profilaktycznie i zawsze wychodziło w normie i lekarz enokdrynolog twierdził że wszystko jest w porządku i jestem zdrowa-(brak leczenia). OD roku z partnerem staram się o dziecko bezskutecznie. Gin.-End. w prywatnym gabinecie zlecił mi badania , które wyszły tak :
    TSH – 2,983(norma 0,55 – 4,78)
    Ft3- 4,85 (3,8 – 6 )
    aTG- >2474,0(0-4)
    aTPO 9158(0-9)
    FSH 9,47
    LH 9,44
    Estradiol 44,47
    Prolaktyna 13,91

    Dodam że przyjmowałam luteinę aby wykonać te badania pomiędzy 3-5 dc.
    Moje pytania są takie :
    Czym może być spowodowane tak wysokie aTPO oraz aTG?
    Czy to może być poważny powrót nadczynności tarczycy (bądź niedoczynność..?)
    Czy mam szansę zajść w ciążę?
    Czy czekać na wizytę u lekarza tydzień ( gin-end który zlecił mi te badania) czy lepiej jak najszybciej skonsultować się z endokrynologiem?

  • #3438


    tarczyca.info

    Keymaster

    Jeśli planuje Pani ciążę należy już teraz rozpocząć leczenie tyroksyną. Generalnie najlepiej jeśli problemami endokrynologicznymi zajmuje się endokrynolog a nie ginekolog-endokrynolog. Tak więc wizyta u endokrynologa i ustalenie planu postepowania oraz szczególowe omówienie przedstawionych pytań jak i innych problemów endokrynologicznych
    https://www.tarczyca.info/aktualnosci/podwyzszone-tsh-kobiety-ciazy/

    Tarczyca a miesiączki, płodność, libido

  • #3445


    NoNieWiem

    Participant

    Dziękuje bardzo za odpowiedź

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • AndrewFlo:

    Prawej patrząc na babcie z jej perspektywy po lewej stronie....

  • AndrewFlo:

    Dzień dobry. Moja babcia ma 91 lat i w ciągu kilku (5lat) pojawiło jej się...

  • sandra1287:

    Witam jestem w trakcie 4 rzutu Gravesa w trakcie przygotowywania do leczenia jod...

  • leptynka1987:

    Wiem, że problemy z tarczycą są dziedziczne. Mój tata ma nadczynność tarcz...

  • SylaW:

    Proszę o poradę odnośnie moich wyników. W lipcu poroniłam w 9 tygodniu cią...

  • Niedoczynność tarczycy w ciąży | Tarczyca.info:

    […] Szczegóły omówiono w dziale ciąża a tarczyca […]...

  • Podwyższone TSH w ciąży | Wysokie TSH a ciąża | Portal Tarczyca.info:

    […] jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omó...

  • daniela:

    Witam Mam pytanie jestem tydzień po operacji całkowitego usunięcia tarczycy...

  • Agnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • tarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • kasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • tarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...