Przewlekłe zapalenie tarczycy

Przewlekłe zapalenie tarczycy: najczęściej spotykaną postacią jest przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy czyli choroba Hashimoto (została ona omówiona w osobnym dziale: „Niedoczynność – choroba Hashimoto”).    http://www.tarczyca.info/niedoczynnosc/choroba-hashimoto/

protask

7 odpowiedzi na “Przewlekłe zapalenie tarczycy”

  1. Profile photo of porada porada pisze:

    witam.mam 32 lata.proszę o poradę.robiłam usg tarczycy,wyniki i lekarz rodzinny zaniepokojony moimi wynikami natychmiast kazał skonsultować się z endokrynologiem.jenak endokrynolog stwierdził że mam wyniki prawidłowe.obraz usg wskazuje na przewlekły proces zapalny.ft3-5.06i ft4-13.6,tpo-122.8.TSH 1.016.bardzo prosze o poradę.

  2. Profile photo of katia31 katia31 pisze:

    Proszę o interpretacje mojego wyniku z biopsji.
    W rozmazie gniazda, płaty i grupy tyreocytów, limfocyty, histiocyty. Obraz cytologiczny odpowiada zmianie łagodnej. W dalszej diagnostyce klinicznej proponuje uwzględnić przewlekłe zapalenie tarczycy.
    Czy ten wynik jest dobry mimo zmiany łagodnej?

  3. Profile photo of tarczyca.info tarczyca.info pisze:

    Zapraszamy na portal http://www.pytamdoktora.pl. Można na nim uzyskać szczegółową odpowiedź na każde pytanie z działu endokrynologii.
    Forum tarczyca.info pozostaje miejscem dyskusji dla Pacjentów z chorobami tarczycy moderowanym przez prowadzącego portal.

  4. Profile photo of anka anka pisze:

    witam mialam tsh 3.5 teraz prawie 8 biore letrox 75

  5. Profile photo of Agata Agata pisze:

    moje tsh około 3 dostałam letrox 25 na przemian z 50. Staramy się z mężem o dziecko i tsh ma być poniżej 1 lub 1 wg mojej endokrynolog. U mnie dodatkowo hashi i podejrzenie pcos przez endo jednak gin twierdzi że pco nie ma.. zwariować można

  6. Profile photo of Marzena Marzena pisze:

    Witam, i proszę o poradę… wykryto u mnie zminę w tarczycy która swym wyglądem bardzo zaniepokoiła lekarza i zostałam szybko skierowana na biopsję. Wynik biopsji wykazał zmianę łagodną (przewlekłe zapalneie tarczycy) wynik z krwi: tsh 0,6597 ulU/ml (poprzednio 2,720ulU/ml) ft3 2,72 pg/ml, ft4 0,98 ng/ml…meczą mnie bardzo kołatania serca, ciągłe zmęczenie i senność, nerwowość,wypadnaie włosów. Czy te wynikio sugerują, że powinnam udać się do endokrynologa?? Czy to trzeba leczyć?
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • Profile photo of Kasiakasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Profile photo of Martyna23400Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Witam . Mam wszystkie objawy ,które są podane przy chorej tarczycy: wzrost m...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Dodam jeszcze, że ogólne badania morfologii i OB są w normie...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Mam wszystkie objawy ,które podane powyżej:wzrost masy ciała, zmęczenie, sen...

  • Profile photo of jan33jan33:

    osoba w wieku 81lat kobieta wyniki TSH -3.430 FT3 -3.59 FT4 -1.11 CZY TE W...

  • Profile photo of EunikaEunika:

    Witam. Mam pytanie odnośnie wczorajszej wizyty u endokrynologa. Mój wynik to 2...