Podostre zapalenie tarczycy

Podostre zapalenie tarczycy (choroba de Quervaina) rozwija się zazwyczaj w parę tygodni po wirusowej infekcji górnych dróg oddechowych.
Objawy

Głównym objawem jest ból w okolicy tarczycy promieniujący do żuchwy i uszu. Ból nasila się znacznie przy palpacji szyi. Często towarzyszy temu gorączka. Dolegliwości mogą mieć charakter stały, mogą okresowo się zmniejszać i narastać. W początkowym okresie mogą występować cechy nadczynności tarczycy. Choroba nieleczona ustępuje samoistnie, czasami przechodząc w fazę trwałej niedoczynności. U niektórych chorych objawy mogą nawracać.
Badania

  • prawie u wszystkich chorych stwierdzamy znacznie przyspieszony opad (OB). W początkowym okresie u niektórych osób OB może być prawidłowe.
  • u niektórych osób występuje obniżone stężenie TSH i prawidłowe lub podwyższone stężenie wolnych hormonów tarczycy (FT4 i/lub FT3)
  • u niewielkiej części chorych (około 10%) dochodzi do wzrostu stężenia przeciwciał przeciwtarczycowych (przeciwciała przeciwko tyreoperoksydazie (anty-TPO) i/lub przeciwko tyreoglobulinie (anty-Tg).
  • w badaniu USG obserwujemy typową dla zapaleń obniżoną echogeniczność tarczycy. U niektórych chorych możemy stwierdzić zmiany ogniskowe, które czasami mogą znikać w kolejnych badaniach usg.
  • obraz cytologiczny z biopsji tarczycy jest typowy dla podostrego zapalenia tarczycy (komórki olbrzymie).
  • scyntygrafia tarczycy (sporadycznie wykonywana w wątpliwych przypadkach) wykazuje brak jodochwytności.

Leczenie
Podstawowym leczeniem jest podawanie niesterydowych leków przeciwzapalnych. Przy braku efektu powyższego leczenia podajemy prednizon w początkowej dawce około 40mg/d. Dodatkowo możemy zaobserwować, całkowite ustąpienie dolegliwości w ciągu pierwszych 48 godzin leczenia prednizonem co potwierdza postawione rozpoznanie.

protask

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of swinska tarczycaswunskatarczyca:

    Mam sprowadzany z tajlandii Thiroyd 1000 tabletek po 60mg, sprzedaje po 120zl + ...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    Witam. Poproszę o interpretację moich wyników: tsh 2,22 (norma 0,55-4), ft4 0...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Dodam.ze mam 25 lat...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Witam prosze o.irpretacje wynikow badan TSH 4.22norma 0.270-4.20 fT4 16.54....

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy. Ale w eutyreozie. Zaburzenia tarczycy mog...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Dobry endokrynolog upora się z tym przygotowaniem w miesiąc. potrzebne będą ...

  • Profile photo of Agnieszkaagula94:

    Witam ,niedawno robiłam badania tarczycy przed planowaniem ciąży ,z wynikami ...

  • Profile photo of JacekSjackofalltrades:

    Witam, Mam prosbe o interpretacje wyników - czy jest się czym martwić. Je...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Zdecydowanie jak na 20 lat TSH jest relatywnie wysokie. Wymaga to badania ATG, U...

  • Profile photo of kasia9799kasia9799:

    Witam. Mam 20 lat i od dłuższego czasu zauważyłam u siebie objawy, które mo...

  • Profile photo of natalia23natalia23:

    Dzień dobry chciałam się zapytać o interpretacje wyniku tarczycy 0,487...