Wole guzkowe obojętne

Wole guzkowe nietoksyczne (wole guzkowe obojętne) charakteryzują zmiany ogniskowe w tarczycy bez zaburzeń jej czynności (eutyreoza). Wielkość tarczycy może być prawidłowa, a kryterium jest obecność zmian ogniskowych. Rozwój guzków w tarczycy jest konsekwencją działania różnych czynników, które prowadzą wcześniej do powstania wola miąższowego nietoksycznego. Wczesne rozpoznanie wola miąższowego nietoksycznego i wprowadzenie leczenia może zapobiec rozwojowi zmian ogniskowych. Jednak najważniejszym czynnikiem jest zapobieganie całemu procesowi działania czynników wolotwórczych. Wprowadzone pod koniec lat 80-tych obowiązkowe i powszechne jodowanie soli kuchennej w Polsce jest jednym z takich elementów.

Objawy
Objawy dotyczą miejscowych dolegliwości związanych z uciskiem ze strony tarczycy na okoliczne struktury. Przez wiele lat chory może nie być świadomy występowania u niego wola. Przy pierwszych objawach początkowo może to być jedynie dyskomfort przy przełykanie, podnoszeniu rąk. W późniejszym okresie może dochodzić do ucisku na tchawicę co prowadzi do utrudnionego oddychania, może uciskać naczynia żylne prowadząc do zastoju odpływu żylnego. Zawsze należy pamiętać o możliwości występowania zmiany nowotworowej w obrębie guzków.

Badania

  • Badania hormonalne. Prawidłowe stężenie TSH, FT4, FT3
  • Usg tarczycy. W każdym przypadku należy określić wielkość guzków, ich echogeniczność, granice, obecność zwapnień, przestrzeni płynowych, ilość guzków. Poza tym istotna jest informacja o wielkości wola, echogeniczności, obecności nieprawidłowych węzłów chłonnych (więcej w dziale dotyczącym diagnostyki tarczycy)
  • BACC. Biopsja aspiracyjna cienkoigłowa. Biopsja jest obecnie nieodzowną częścią diagnostyki wola guzkowego, w tym toksycznego. Obecnie zgodnie ze standardami BACC można wykonywać jedynie pod kontrolą usg z użyciem igieł o średnicy 0,4-0,6 mm. Jest to badanie zazwyczaj niebolesne, mało inwazyjne. Bardzo istotne jest aby było wykonywane przez osobę doświadczoną i najlepiej współpracującą z endokrynologiem kierującym a następnie oceniającym wynik. Odsetek wyników fałszywie dodatnich i ujemnych jest niewielki i sięga około 5%. Endokrynolog kierujący pacjenta na biopsję określa, które ze zmian w tarczycy mają zostać nakłute. Wybór zmian zależy od ich wielkości, charakteru. Badanie jest niezbędne przed podjęciem decyzji o rodzaju leczenia radykalnego
  • Scyntygrafia tarczycy. Badanie wykonywane jest obecnie w ściśle określonych sytuacjach. Badanie to można wykorzystać przy ocenie wielkości części zamostkowej wola. Scyntygrafię z jodochwytnością wykonujemy gdy rozważamy podanie jodu radioaktywnego jako metody radykalnego leczenia. W przeszłości często wykorzystywano to badanie do określania charakteru guzka (ciepły, gorący, zimny). Zimne guzki charakteryzują się większym ryzykiem zmian złośliwych. Obecnie jednak wobec powszechnej dostępności BACC biopsja stała się podstawową metoda oceny guzków.

Przykład. Bardzo często pacjenci w poradni zadają mi pytanie: panie doktorze czy ja mam ciepły czy zimny guzek. Wynika to przede wszystkim ze schematu diagnostycznego tarczycy jaki był powszechnie stosowany w Polsce przed ponad 10 laty. Obecnie pierwszoplanowe miejsce w diagnostyce zajmuje biopsja tarczycy. W sporadycznych sytuacjach można dodatkowo uzupełnić diagnostykę o wykonanie badania scyntygraficznego

  • Rtg klatki piersiowej. Badanie jest przydatne do oceny kompresji tchawicy przez wole lub do stwierdzenia zamostkowego charakteru wola.

 

Wybrane standardy postępowania z konferencji „Rak Tarczycy 2010” (maj 2010):

A. Badania wskazane do wykonania u chorych z wolem guzkowym:

• usg tarczycy
• TSH
• ATPO (jeśli TSH>4,0 lub cechy autoimmunologicznego zapalenia tarczycy w usg)
• W niektórych sytuacjach: kalcytonina, scyntygrafia tarczycy 99mTc

B. Cechy wzmożonego ryzyka złośliwości guzka tarczycy

1. Kliniczne:
• Rak tarczycy w rodzinie
• Narażenie na promieniowanie jonizujące
• Szybki wzrost guza, twardy guzek
• Wielkość guzka ponad 4cm
• Pojawienie się guzka przed 20 rokiem życia
• Pojawienie się guzka po 60 roku życia
• Przerzuty do węzłów chłonnych lub odległe

2. Ultrasonograficzne:
• Mikrozwapnienia w guzku
• Guzek lity, hipoechogeniczny
• Guzek o nieregularnych, zrazikowych granicach
• Przerzutowe węzły chłonne
• Wzmożony przepływ wewnątrz guzka

Leczenie
Wybór metody leczniczej zależy od bardzo wielu elementów. Należy pamiętać, że naturalnym procesem w większości przypadków jest przejście z formy wola guzkowego nietoksycznego w postać toksyczną. Dwie podstawowe drogi postępowania to obserwacja i leczenie operacyjne. W niektórych sytuacjach podejmowane jest leczenie lewotyroksyną, terapia radiojodem. Niektóre ośrodki stosują przeskórne podawanie etanolu do zmian ogniskowych. Najważniejszymi czynnikami decydującymi o wyborze operacyjnej metody leczenia są:

  • ucisk ze strony tarczycy na okoliczne struktury
  • podejrzenie lub stwierdzenie nowotworu tarczycy
  • młodszy wiek chorych, a co za tym idzie większa szansa na rozwój wola guzkowego toksycznego
  • stopniowy wzrost wola w kolejnych etapach obserwacji
  • obecność dużych zmian ogniskowych w tarczycy.

Wybór postępowania terapeutycznego zawsze omawiamy wspólnie z chorym przedstawiając wszystkie argumenty przemawiające za takim lub innym postępowaniem oraz opisując ewentualne powikłania związane z wyborem danej metody leczniczej.

protask

4 odpowiedzi na “Wole guzkowe obojętne”

  1. Profile photo of Nalewka Nalewka pisze:

    > Wielkość tarczycy może być prawidłowa,

    A czy jest gdzieś tabela norm wielkości / objętości dla dorosłych kobiet? Dla dzieci widziałam sugerowane normy, ale dla dorosłych już nie znalazłam… Poproszę o jakieś podpowiedzi :)

  2. Profile photo of tarczyca.info tarczyca.info pisze:

    Norma objętości tarczycy u kobiety to poniżej 18ml

  3. Profile photo of Krystyna Krystyna pisze:

    W wieku dojrzewania powiekszyła mi się tarczyca leczyłam tabletkami z jodem , powiekszenie tarczycy zostało . Obecnie mam 55 lat i ostatnio zauważyłam że powiększyła mi sie tarczyca wykonałam badania krwi wyniki:THS 0,462 -mlU/L ; FT3- 2,46 pg/ml; FT4 – 1,47 ng/dl; ATPO < 28 U/ml; ATG – <15,0 U/ml; wykonałam równiez USG opis: tarczyca znacznie powiekszona , dolne bieguny płatów siegają poniżej poziomu wciecia mostka. Wymiary płatów (osiowy,ap,czołowy) P-75x26x23mm , L-76x27x25mm. Wymiar ap ciesni – 10 mm.
    W dolnej połowie prawego płata obecny jest twór o wymiarach 38x14mm o strukturze druboziarnistej gabki. W otoczeniu tej zmiany obecne są trzy twory, których większe wymiary wynoszą 13mm,12mm, 11mm. W dolnej połowie płata lewego obecne sa trzy podobne owalne twory, których wymiary wynoszą 15x8mm; 20x15mm; 13x8mm. Nie stwierdzono patologicznych węzłów chłonnych w otoczeniu tarczycy.
    Bardzo prosze o porade o dalej robic , wizyte do endokrynologa mam na wrzesień , moze w miedzyczasie zrobic biopsje tylko którego guza?? Czy mam sie czym martwic ??

  4. Profile photo of Angelika Angelika pisze:

    Witam

    Wynik badania usg tarczycy

    Tarczyca w całości powiększona typowej lokalizacji ruchoma elastyczna echogeniczność miąższu w granicach normy wymiary płata prawego 24x24x64mm obj 19,6ml w prawym płacie przytchawiczo otorebkowany normoechogeniczny guzek 9 x7 mm sladowe unaczynienie brzezne
    wymiary płata lewego 24x20x54mm obj 14ml w ciesni po stronie lewej otorebkowany guzek wychodzacy poza przedni zarys ciesni o cechach zwyrodnienia koloidowego 16×10 mm unaczynienie brzezne tchawica bez zwezen nieznacznie przemieszczona ku tylowi okoliczne wezly chlonne nie powiekszone , proszę o interpretacje wyników od 5 lat przyjmuje euthyrox zaczynałam od n 25 teraz jestem na n 50 i n 75 czuje ucisk w okolicy szyji czasami się krztusze

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    Witam. Poproszę o interpretację moich wyników: tsh 2,22 (norma 0,55-4), ft4 0...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Dodam.ze mam 25 lat...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Witam prosze o.irpretacje wynikow badan TSH 4.22norma 0.270-4.20 fT4 16.54....

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy. Ale w eutyreozie. Zaburzenia tarczycy mog...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Dobry endokrynolog upora się z tym przygotowaniem w miesiąc. potrzebne będą ...

  • Profile photo of Agnieszkaagula94:

    Witam ,niedawno robiłam badania tarczycy przed planowaniem ciąży ,z wynikami ...

  • Profile photo of JacekSjackofalltrades:

    Witam, Mam prosbe o interpretacje wyników - czy jest się czym martwić. Je...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Zdecydowanie jak na 20 lat TSH jest relatywnie wysokie. Wymaga to badania ATG, U...

  • Profile photo of kasia9799kasia9799:

    Witam. Mam 20 lat i od dłuższego czasu zauważyłam u siebie objawy, które mo...

  • Profile photo of natalia23natalia23:

    Dzień dobry chciałam się zapytać o interpretacje wyniku tarczycy 0,487...

  • Profile photo of Olmaolma:

    Witam, od pewnego czasu staramy się z mężem o dziecko, niestety bezskutecznie...