TSH czy FT4 lub FT3

Bardzo często pacjenci mają wątpliwości czy ilość zleconych badań laboratoryjnych przez lekarza diagnozującego czynność tarczycy jest wystarczająca. Najczęściej wątpliwości dotyczą sytuacji, w których endokrynolog zleca „tylko” TSH. Na licznych forach, w których wypowiadają się chorzy, wymieniają się oni wątpliwościami czy samo TSH wystarczy.

U pacjentów bez danych klinicznych na zaburzenia czynności tarczycy prawidłowy wynik samego badania TSH potwierdza, że czynność tarczycy jest w normie. Należy jednak pamietać, że w niektórych sytuacjach wynik samego TSH nie jest miarodajny. Wśród przykładów można wymienić następujące sytuacje: ciąża, zaburzenia czynności tarczycy wtórne do patologii przysadki, wpływ leków na wynik TSH. Do leków obniżajacych stężenie TSH należą m.in. : somatostatyna, bromokryptyna, glikokortkoidy. Szczególnie istotna jest ta ostatnia grupa ponieważ glikokortykoidy przyjmuje m.in wiele osób chorujących na astmę.

U chorych z podejrzeniem zaburzeń czynności tarczycy wskazane jest wykonanie FT4 (często wskazane jest również wykonanie FT3, np w świeżo wykrytej nadczynności tarczycy). W trakcie prowadzonego leczenia również dobór badań jest różny. W pierwszej fazie leczenia nadczynności tarczycy nie ma potrzeby określania stężenia TSH ponieważ będzie ono nieoznaczalne. W tym okresie opieramy się na FT4, FT3. W kolejnych okresach leczenia nadczynności włączamy do badania także ocene stężenia TSH. Najczęstsztą przyczyną niedoczynności tarczycy jest choroba Hashimoto. Na początku leczenia oceniamy stężenie TSH i FT4 jednak w dalszej fazie leczenia, szczególnie kiedy uzyskaliśmy już wyrównanie niedoczynności tarczycy (dobraliśmy dawkę lewotyroksyny) nie ma potrzeby wykonywania FT4. Modyfikacje dawki lewotyroksyny prowadzimy w oparciu o wynik TSH. Odstępstwem od tej sytuacji jest m.in. ciąża.

7 Odpowiedzi na “TSH czy FT4 lub FT3”

  1. Profile photo of ola ola pisze:

    mam pytanie od pewwnego casu mam probley z FT3 tak jakby konwersja t4 do t3 byla zaburzona a wiem ze t3 jest bardzo wazne przy odchudzaniu jak ft3 jest niskie to waga nie ruszy co mogloby pomoc w konwersji t4dco T3?

  2. Profile photo of Joanna Joanna pisze:

    Jestem w ciąży i mój poziom TSH wynosi aż 5.22 a przed miesiącem 5.32. . . Lekarz przepisał mi hormon tarczycy w najniższej dawce, natomiast tf4 wyszło mi 16.67 a tf3 – 4.54. Bardzo się martwię, bo wiem że ma to duży wpływ na rozwój dziecka.

  3. Profile photo of Marzena Marzena pisze:

    Witam, a ja szukam lekarza we Wrocławiu, który podjąłby się WYLECZENIA mojej chorej tarczycy(niedoczynność).Moja córka również choruje na niedoczynność tarczycy.Obie leczymy się od ponad 10 lat.Ale my nie chcemy być leczone, tylko wyleczone.Czy to możliwe? Proszę o kontakt zainteresowanego lekarza.Pozdrawiam.Marzena P.S Podobno Euthyrox to nie leczenie lecz trwanie w tym samym stanie. (marzenkaz@poczta.onet.eu)

  4. Profile photo of amelia amelia pisze:

    Witam. Chcialabym sie dowiedziec czy moje wyniki sa dobre. Dodam ze mam 33 lata i probuje zajsc w ciaze. Tsh 1,140 ulU/ml (0,27-4,2) i ft4 1,020 ng/dl (0,93-1,7)

  5. Profile photo of Magda Magda pisze:

    Witam. Mam pytanie, czy nieznanczny niedobór FT4 (11,07 – norma 12,00 pmol/l) przy prawidłowym (wynik 1,78 – norma 0,27 – 4,20 ulU/ml) i prawidłowym FT3 (wynik 4,29 – norma 3,10 – 6,80 pmol/l) może być przyczyną podobnych objawów jak przy nadczynności tarczycy ? Przeciwciała ANTY TPO (wynik 5,00 – norma 35,00 IU/ml), przeciwciała ANTY TG (wynik 15,96 – norma 40,00 IU/ml) Mam 27 lat. Dzieci nie planuję. Miesiączki mam nieregularne, chociaż od kilku miesięcy się ustabilizowały. U endokrynologa nie byłam jeszcze. Proszę o jakąś poradę doktora.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of AnaAnnaBP:

    Tsh 3 generacji 4,013 , przepraszam za nieścisłość i dziękuje za odpowiedz...

  • Profile photo of _monamona:

    anty TPO wyszło 0,41 (norma 0-5,61). Wszystkie wartości mieszczą się w norma...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Tak, wskazana jest konsultacja endokrynologiczna. Może warto zabrać ze sobą p...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    TSH 4? Proszę wykonać przeciwciała (ATPO i ATG) i usg tarczycy oraz powtórzy...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    TSH jest w normie. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto wykonać równo...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Warto wykonać przeciwciała ATPO i ATG i powtórzyć TSH miesiąc po ostatnim o...

  • Profile photo of _monamona:

    Witam, w związku z tym, że staram się o dziecko wykonałam sobie badania krwi...

  • Profile photo of AnaAnnaBP:

    Witam , proszę ocenić moje wyniki tarczycy: FT4 43.64% [ wynik 1.28, norm...

  • Profile photo of wuu99wuu99:

    witajcie proszę o porade i pomoc.tsh 0.89 niby w normie ale ginekolog stwierdz...

  • Profile photo of Patykpatrycjja:

    Witam! trafiłam tutaj przez przypadek po tym jak zostałam zbyta przez swoją l...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Jeśli są wskazania do leczenia pochodnymi doksycykliny to należy w/w leczenie...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Nie można się zgodzić z opinią, że z tarczycą jest wszystko w porządku. Z...