Śpiączka hipometaboliczna

Śpiączka hipometaboliczna jest końcowym stadium do jakiego prowadzi długotrwająca, nieleczona niedoczynność tarczycy. Związana jest z podwyższonym ryzykiem zgonu w przypadku niewdrożenia odpowiedniego leczenia. Występuje zazwyczaj u osób starszych w tym u pacjentów, u których z powodu współistnienia zaburzeń o charakterze otępiennym rozpoznanie jest utrudnione.

Objawy
Kontakt z chorym w stanie przełomu hipometabolicznego jest bardzo ograniczony albo niemożliwy (śpiączka). Stwierdza się obniżoną temperaturę ciała (nawet do 24 0C), zwolnienie czynności serca, hipowentylację, obniżenie ciśnienia tętniczego do wstrząsu włącznie. Często stwierdza się zażółcenie skóry, obrzęki powiek, powiększenie języka.

Badania
W badaniach stwierdzamy wysokie stężenie TSH przy niskich, często nieoznaczalnych stężeniach FT4 i FT3, hipoglikemię, hiponatremię, charakterystyczny zapis w EKG.

Leczenie
Pacjent z rozpoznaniem śpiączki hipometabolicznej powinien być leczony w specjalistycznym ośrodku na sali intensywnej terapii. Zanim jednak trafi do takiego ośrodka wstępne leczenie powinno zostać wdrożone w ośrodku, w którym rozpoznanie zostało postawione. Leczenie obejmuje podawanie dużych dawek lewotyroksyny w formie dożylnej, wyrównanie zaburzeń elektrolitowych, podawanie hydrokortyzonu, uzupełnianie płynów, zapewnienie wentylacji, intensywne leczenie chorób współistniejących. Nie wolno chorego ogrzewać. Chory jest monitorowany.

protask

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Witam . Mam wszystkie objawy ,które są podane przy chorej tarczycy: wzrost m...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Dodam jeszcze, że ogólne badania morfologii i OB są w normie...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Mam wszystkie objawy ,które podane powyżej:wzrost masy ciała, zmęczenie, sen...

  • Profile photo of jan33jan33:

    osoba w wieku 81lat kobieta wyniki TSH -3.430 FT3 -3.59 FT4 -1.11 CZY TE W...

  • Profile photo of EunikaEunika:

    Witam. Mam pytanie odnośnie wczorajszej wizyty u endokrynologa. Mój wynik to 2...

  • Profile photo of kingakinga2:

    Ja zorientowałam się, że coś złego się ze mną dzieje po tym, jak zaczęł...

  • Profile photo of Marzenamajena:

    Witam, i proszę o poradę... wykryto u mnie zminę w tarczycy która swym wygl...

  • Profile photo of gosiaaisa.g:

    Po co się tu wszyscy wymóżdżają skoro i tak nikt nie odpowiada na pytania,...

  • Profile photo of DZASTA86DZASTA86:

    Proszę o pomoc: moja historia z niedoczynnością wygląda tak: 18.09.2014 ...

  • Profile photo of DZASTA86DZASTA86:

    Proszę o pomoc: moja historia z niedoczynnością wygląda tak: 18.09.2014 ...

  • Profile photo of MarlenaSliwinskaMarlenaSliwinska:

    Dzień dobry, bardzo prosze o pomoc w interpretacji wynikow. TSH 1,84 (0,35-4,...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...