Niedokrwistość w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto w okresie długotrwałej nieleczonej niedoczynności tarczycy

Niedokrwistość u chorych na chorobę Hashimoto może mieć złożoną etiologię. Po pierwsze w okresie długotrwającej, nieleczonej niedoczynności tarczycy do rozwoju niedokrwistości może dochodzić w związku z zaburzeniami wchłaniania. Dlatego też miarodajnej oceny przyczyny niedokrwistości można dokonać po wyrównaniu niedoczynności tarczycy. Po wyrównaniu niedoczynności tarczycy dochodzi do stopniowej normalizacji niedoborów. Nie prowadzi do niedokrwistości natomiast krótki okres zaprzestania przyjmowania lewotyroksyny. Stwierdzenie niedokrwistość w okresie eutyreozy wymaga dalszej diagnostyki.

Choroba Gravesa i choroba Hashimoto

Niedokrwistość w chorobach autoimmunologicznych tarczycy może być związana ze współistnieniem innych chorób autoimmunologicznych. Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12 może wynikać m.in. ze współistnienia jednej z dwóch autoimmunologicznych chorób: choroby Addisona-Biermera (stwierdzamy tutaj obecność przeciwciał przeciwko czynnikowi wewnętrznemu Castlea lub przeciwokładzinowe) czy też choroby trzewnej czyli celiakii. Co ciekawe celiakia występuję u chorych na chorobę Hashimoto i chorobę Gravesa nawet do 10x częściej niż w ogólnej populacji (wg niektórych badań nawet u 6% chorych na chorobę Hashimoto i do 3-4% chorych na chorobę Gravesa). W diagnostyce celiakii wykorzystujemy badania przeciwciał przeciwendomysjalnych i/lub przeciwko transglutaminazie. Celem potwierdzenia wykonuje się biopsję z części zstępującej dwunastnicy. W przebiegu celiakii może dochodzić także do niedobory kwasu foliowego i żelaza w związku z zaburzeniami wchłaniania. Należy też pamiętać, że choroba zarówno choroba Hashimoto jak i choroba Gravesa występują najczęściej u kobiet (10 x częściej niż u mężczyzn) w związku z czym przyczyną niedokrwistości mogą być nadmiernie obfite krwawienia miesięczne. Wobec złożoności etiologii niedokrwistości u kobiety z chorobami autoimmunologicznymi tarczycy wszystkie powyższe czynniki etiologiczne należy brać pod uwagę.

protask

Jedna odpowiedź do “Niedokrwistość w chorobie Hashimoto”

  1. Profile photo of Patrycja Patrycja pisze:

    Witam !
    Od 11 lat choruję na niedoczynność tarczycy wraz z zespołem Hashimoto. Ostatnio robiłam badania do pracy i wyszedł mi podwyższony poziom MCH co świadczy o niedokrwistości. Co mam dalej z tym robić ? Jakie badania wykonać ? zaznaczę że mam opornego lekarza rodzinnego i badania będę zmuszona robić dalej prywatnie.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of swinska tarczycaswunskatarczyca:

    Mam sprowadzany z tajlandii Thiroyd 1000 tabletek po 60mg, sprzedaje po 120zl + ...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    Witam. Poproszę o interpretację moich wyników: tsh 2,22 (norma 0,55-4), ft4 0...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Dodam.ze mam 25 lat...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Witam prosze o.irpretacje wynikow badan TSH 4.22norma 0.270-4.20 fT4 16.54....

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy. Ale w eutyreozie. Zaburzenia tarczycy mog...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Dobry endokrynolog upora się z tym przygotowaniem w miesiąc. potrzebne będą ...

  • Profile photo of Agnieszkaagula94:

    Witam ,niedawno robiłam badania tarczycy przed planowaniem ciąży ,z wynikami ...

  • Profile photo of JacekSjackofalltrades:

    Witam, Mam prosbe o interpretacje wyników - czy jest się czym martwić. Je...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Zdecydowanie jak na 20 lat TSH jest relatywnie wysokie. Wymaga to badania ATG, U...

  • Profile photo of kasia9799kasia9799:

    Witam. Mam 20 lat i od dłuższego czasu zauważyłam u siebie objawy, które mo...

  • Profile photo of natalia23natalia23:

    Dzień dobry chciałam się zapytać o interpretacje wyniku tarczycy 0,487...