Niedoczynność tarczycy po operacji

Niedoczynność tarczycy po przebytej operacji nie różni się zasadniczo od niedoczynności w przebiegu choroby Hashimoto z punktu widzenia celu leczniczego. Jedyną istotną różnicą jest czas dochodzenia do niedoczynności. Po operacji w większości przypadków możemy od razu wdrożyć leczenie lewotyroksyną.
Niedoczynność tarczycy po operacji tarczycy nie traktujemy jako powikłanie, ale efekt oczekiwany świadczący o radykalności (skuteczności) leczenia. Zazwyczaj dążymy aby podawana dawka tyroksyny prowadziła do stabilizacji TSH w okolicy 1,0. W przypadku potwierdzenia nowotworu złośliwego zróżnicowanego po przeprowadzonej operacji tarczycy kierujemy chorego na leczenie 131J. W tym przypadki leczenie lewotyroksyną rozpoczynamy po terapii 131J. Nie dotyczy to sytuacji kiedy Pacjent po operacji raka oczekuje na terapię 131J. W tej sytuacji w okresie oczekiwania otrzymuje leczenie tyroksyna. Pacjenci z rakami zróżnicowanymi po wycięciu tarczycy otrzymują większe dawki tyroksyny (tzw supresyjne), celem jest obniżenie TSH do około 0,1. U chorych po wycięciu jednego płata tarczycy w niektórych sytuacjach (stężenie TSH w okolicach 1,0 mU/l) nie ma potrzeby substytucji lewotyroksyną. Schemat leczenia i monitorowania przedstawiono w ogólnym dziale dotyczącym niedoczynności tarczycy.

protask

3 odpowiedzi na “Niedoczynność tarczycy po operacji”

  1. Profile photo of Zbyszek Zbyszek pisze:

    Prosiłbym o poradę,gdyż mam wiele objawów niedoczynności.W roku 2002 miałem wycięty płat tarczycy i przepisany dożywotnio lek eutyrox.Jednak tego leku nie przyjmuję-przestałem jakiś miesiąc po operacji go przyjmować.Mój wynik tsh-obecnie 2,91.Czy to wskazuje na
    niedoczynność?

  2. Profile photo of tarczyca.info tarczyca.info pisze:

    Przydałyby się dodatkowe informacje. Zapraszamy do serwisu http://www.PytamDoktora.pl.

  3. Profile photo of Ola Ola pisze:

    witam, jestem 2 lata po całkowitym usunięciu tarczycy (guzy). Po operacji zaczęłam od dawki 100 lewotyroksyny, ale przy takiej dawce weszłam od razu w niedoczynność ciężką (TSH 53,0). sukcesywnie lekarze zwiększali mi dawkę. TSH bardzo słabo reagowało. W tej chwili biorę 275 , wzrost 171 cm, waga przed operacją 73, po 90 kg.
    pomimo tak dużej dawki, tsh nadal skacze od 14 do 3, częściej jest powyżej 5,
    09.05.2017 : FT4 badane ostatnio 13,26 (norma: 7,86-14,41) – górna granica. TSH 5,77 (norma 0,38-5,33)
    Czyli ft4 wskazuje na na bliską nadczynność, a TSH ciągle wysokie.
    byłam u wielu endokrynologów, żaden nie umie mi wytłumaczyć co jest nie tak i z jakiej przyczyny. Mam 34 lata i mam również w szpitalu potwierdzone PCOS. Biorę metforminę 850 x 2 na dobę.
    Chce starać się o ciażę, ale przy takich wynikach lekarze mnie powstrzymują.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of BarbaraBarbaraN.:

    Zbadałam sobie ponownie krew, moje wyniki, jak Pan przewidział kortyzol jest ...

  • Profile photo of AngelikaAngelina:

    Witam Wynik badania usg tarczycy Tarczyca w całości powiększona typo...

  • Profile photo of MałgorzataCelinor:

    Dzień dobry. Od kilku lat próbuję zdiagnozować chorobę tarczycy, tym razem...

  • Profile photo of Aniaania93.3:

    Witam mam 24 lata jestem w 3/4 tygodniu drugiej ciąży. Moje TSH wynosi 3.24mlU...

  • Profile photo of BalaenaBalaena:

    Witam, mam 18 lat, i zmagam się z problemem cyklicznego brzydnięcia związaneg...

  • Profile photo of MedJuMedJu:

    Obnizony TSH w organizmie moze wywolac zaburzenia w miesiaczce poniewaz metaboli...

  • Profile photo of MedJuMedJu:

    Takie wyniki to jeszcze o niczym nie swiadcza! Prosze sobie zbadac glukokortykos...

  • Profile photo of MedJuMedJu:

    Nie wyglada to na to ze masz nadczynnosc tarczycy, poniewaz wyniki sa prawdilowe...

  • Profile photo of BarbaraBarbaraN.:

    Witam. Miewam ostatnio problemy z miesiączkowaniem, dotąd byłam bardzo chuda ...

  • Profile photo of Justynajustyna9155:

    Witam. Mam 26lat. Od pewnego czasu odczuwam silne zmęczenie,senność,brak konc...

  • Profile photo of AniaAniaCh:

    Witam. Mam niedoczynność tarczycy. Do niedawna przyjmowalam euthyrox 50. Jaki...

  • Profile photo of Olazukrecja:

    witam, jestem 2 lata po całkowitym usunięciu tarczycy (guzy). Po operacji zacz...