Niedoczynność tarczycy po operacji

Niedoczynność tarczycy po przebytej operacji nie różni się zasadniczo od niedoczynności w przebiegu choroby Hashimoto z punktu widzenia celu leczniczego. Jedyną istotną różnicą jest czas dochodzenia do niedoczynności. Po operacji w większości przypadków możemy od razu wdrożyć leczenie lewotyroksyną.
Niedoczynność tarczycy po operacji tarczycy nie traktujemy jako powikłanie, ale efekt oczekiwany świadczący o radykalności (skuteczności) leczenia. Zazwyczaj dążymy aby podawana dawka tyroksyny prowadziła do stabilizacji TSH w okolicy 1,0. W przypadku potwierdzenia nowotworu złośliwego zróżnicowanego po przeprowadzonej operacji tarczycy kierujemy chorego na leczenie 131J. W tym przypadki leczenie lewotyroksyną rozpoczynamy po terapii 131J. Nie dotyczy to sytuacji kiedy Pacjent po operacji raka oczekuje na terapię 131J. W tej sytuacji w okresie oczekiwania otrzymuje leczenie tyroksyna. Pacjenci z rakami zróżnicowanymi po wycięciu tarczycy otrzymują większe dawki tyroksyny (tzw supresyjne), celem jest obniżenie TSH do około 0,1. U chorych po wycięciu jednego płata tarczycy w niektórych sytuacjach (stężenie TSH w okolicach 1,0 mU/l) nie ma potrzeby substytucji lewotyroksyną. Schemat leczenia i monitorowania przedstawiono w ogólnym dziale dotyczącym niedoczynności tarczycy.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of ameliaamelia:

    Witam. Chcialabym sie dowiedziec czy moje wyniki sa dobre. Dodam ze mam 33 lata ...

  • Profile photo of ameliaamelia:

    Witam . Mam 33 lata i od kilku miesiecy probuje zajsc w ciaze. z Jak do tej pory...

  • Profile photo of tarczycagosia73:

    Witam ponownie i juz wpisuje . Normy laboratoryjne :TSH:0,270-4,20 FT4 0,93...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Ile ma Pani lat? Wyniki są rzeczywiście w normie, jednak TSH przekracza 2 stą...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Trochę jest chaosu w tych wynikach, ale z tego co można połączyć w całoś...

  • Profile photo of tarczycagosia73:

    witam serdecznie .podaje normy laboratoryjne: ft4 0,93- 1,7 ...

  • Profile photo of AgataAgata1986:

    Witam, od jakiegoś czasu niezbyt dobrze się czuję - senność, problemy z pa...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Proszę umieścić normy FT4 i FT3, każde laboratorium ma inny zakres norm....

  • Profile photo of tarczycagosia73:

    ponownie wpisuje wyniki bo cos tu poszlo nie tak: 11.2013 tsh-0,044 ft3-2,82 ...

  • Profile photo of tarczycagosia73:

    CZY MOZLIWE JEST COFNIECIE SIE CHOROBY? Witam serdecznie.Mam pytanie j.w. Moje ...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    TSH wskazuje na dobre wyrównanie, ale badanie powinno być wykonane przed przyj...

  • Profile photo of OlgaOlaska:

    Ja miałam pół roku przed ciążą TSH 2,9 a w 6-stym tygodniu jak się dowied...