Choroba Hashimoto czy choroba Gravesa

Choroba Hashimoto czy choroba Gravesa: różnicowanie pacjentów w okresie nadczynności tarczycy

W niektórych sytuacjach przebieg choroby Hashimoto i choroby Gravesa może być podobny. Dotyczy to tych przypadków, w których w początkowym okresie choroby Hashimoto występuje nadczynność tarczycy (tzw hashitoxicosic). Ta faza choroby może być trudna do odróżnienia od choroby Gravesa. Początkowo objawy nadczynności są identyczne jak w chorobie Gravesa (objawy nadczynności przedstawiono w dziale o nadczynności tarczycy). Kolejną fazą w przypadku choroby Hashimoto jest przejście z nadczynności w niedoczynność tarczycy. Wdrożenie leczenia nadczynności tarczycy u chorych z hashitoxocosis prowadzi do szybszego przejścia w okres niedoczynności. Dlatego ważne jest postawienie rozpoznania w początkowym okresie choroby celem ustalenia odpowiedniego leczenie.

Choroba Hashimoto i choroba Gravesa należą do chorób autoimmunologicznych tarczycy. W obu przypadkach możemy stwierdzić podwyższone stężenia przeciwciał przeciwko tyreoperoksydazie (anty-TPO) i przeciwko tyreoglobulinie (anty-Tg). Wartości stężeń powyższych przeciwciał nie mają istotnego znaczenia przy różnicowaniu obu chorób. Tak więc wysokie stężenie anty-TPO może oznaczać zarówno rozpoznanie choroby Gravesa jak i choroby Hashimoto. Różnicującym jest określenie stężenia przeciwciał przeciwko receptorowi TSH (anty-TSHR). Stwierdzenie wysokiego stężenia tych przeciwciał jest typowe dla choroby Gravesa. Obraz ultrasonograficzny nie różnicuje obu chorób w okresie nadczynności: stwierdzamy typowe hipoechogeniczne obszary i w okresie nadczynności tarczycy wzmożony przepływ w badaniu usg Dopler.

Postępowanie: w przypadku rozpoznania nadczynności tarczycy (typowy obraz kliniczny, obniżone stężenie TSH i podwyższone stężenie wolnych hormonów tarczycy) wykonujemy badanie usg i przeciwciał przeciwtarczycowych. Stwierdzenie podwyższonego stężenia przeciwciał anty-TSHR jest równoznaczne z rozpoznaniem choroby Gravesa. Rozpoczynamy leczenie tyreostatykiem i betablokerem (preferowany propranolol). Stwierdzenie podwyższonego stężenia anty-TPO i prawidłowego stężenia anty TSH oznacza rozpoznanie choroby Hashimoto. Prowadzimy leczenie objawowe, głównie ograniczające się do propranololu. Po przejściu choroby Hashimoto w fazę niedoczynności tarczycy prowadzimy leczenie typowe dla niedoczynności tarczycy (rozdział o niedoczynności), czyli wdrażamy leczenie lewotyroksyną.

protask

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    Witam. Poproszę o interpretację moich wyników: tsh 2,22 (norma 0,55-4), ft4 0...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Dodam.ze mam 25 lat...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Witam prosze o.irpretacje wynikow badan TSH 4.22norma 0.270-4.20 fT4 16.54....

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy. Ale w eutyreozie. Zaburzenia tarczycy mog...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Dobry endokrynolog upora się z tym przygotowaniem w miesiąc. potrzebne będą ...

  • Profile photo of Agnieszkaagula94:

    Witam ,niedawno robiłam badania tarczycy przed planowaniem ciąży ,z wynikami ...

  • Profile photo of JacekSjackofalltrades:

    Witam, Mam prosbe o interpretacje wyników - czy jest się czym martwić. Je...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Zdecydowanie jak na 20 lat TSH jest relatywnie wysokie. Wymaga to badania ATG, U...

  • Profile photo of kasia9799kasia9799:

    Witam. Mam 20 lat i od dłuższego czasu zauważyłam u siebie objawy, które mo...

  • Profile photo of natalia23natalia23:

    Dzień dobry chciałam się zapytać o interpretacje wyniku tarczycy 0,487...

  • Profile photo of Olmaolma:

    Witam, od pewnego czasu staramy się z mężem o dziecko, niestety bezskutecznie...