Scyntygrafia tarczycy

Badanie scyntygraficzne tarczycy było w przeszłości jednym z podstawowych badań tarczycy. Obecnie wykorzystuje się je zdecydowanie rzadziej. W niektórych jednak sytuacjach scyntygrafia tarczycy jest bardzo przydatna. Dotyczy to:

  • wola zamostkowego, w przypadku którego obraz usg nie uwidacznia całego gruczołu tarczowego
  • guzka autonomicznego prowadzącego do nadczynności
  • przy kwalifikacji do leczenia nadczynności tarczycy jodem radioaktywnym
  • w różnicowaniu niektórych zapaleń tarczycy
  • u osób po operacji raka tarczycy (szczegóły w odpowiednim dziale).

Obecnie scyntygrafia nie służy do różnicowania zmian ogniskowych w tarczycy pod kątem ich złośliwości. W tym celu wykonujemy biopsję zmian w tarczycy. W niektórych sytuacjach badanie scyntygraficzne może być jednak badaniem uzupełniającym (guzki „zimne” charakteryzują się większym ryzykiem złośliwości). W przypadku pojedynczego guzka „gorącego” ryzyko raka jest bardzo małe i aktualne rekomendacje uznają, że w takiej sytuacji można odstąpić od biopsji.

Przed wykonaniem badania scyntygraficznego należy na pięć dni wcześniej odstawić tyreostatyki (metizol, thyrozol, thyrosan). Niektóre leki (krople do oczu, cordaron) lub środki kontrastowe stosowane do badań (urografia, koronarografia) blokują wychwyt jodu przez tarczycę na wiele miesięcy i uniemożliwiają wykonanie badania. Jod promieniotwórczy (131J) jest podawany doustnie, a scyntygrafię wykonuje się w dniu następnym po 24 godzinach. Badanie jest bezwzględnie przeciwwskazane w ciąży i w czasie karmienia. W niektórych sytuacjach zamiast jodu radioaktywnego wykorzystujemy do badania technet.

protask

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of swinska tarczycaswunskatarczyca:

    Mam sprowadzany z tajlandii Thiroyd 1000 tabletek po 60mg, sprzedaje po 120zl + ...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    Witam. Poproszę o interpretację moich wyników: tsh 2,22 (norma 0,55-4), ft4 0...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Dodam.ze mam 25 lat...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Witam prosze o.irpretacje wynikow badan TSH 4.22norma 0.270-4.20 fT4 16.54....

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy. Ale w eutyreozie. Zaburzenia tarczycy mog...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Dobry endokrynolog upora się z tym przygotowaniem w miesiąc. potrzebne będą ...

  • Profile photo of Agnieszkaagula94:

    Witam ,niedawno robiłam badania tarczycy przed planowaniem ciąży ,z wynikami ...

  • Profile photo of JacekSjackofalltrades:

    Witam, Mam prosbe o interpretacje wyników - czy jest się czym martwić. Je...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Zdecydowanie jak na 20 lat TSH jest relatywnie wysokie. Wymaga to badania ATG, U...

  • Profile photo of kasia9799kasia9799:

    Witam. Mam 20 lat i od dłuższego czasu zauważyłam u siebie objawy, które mo...

  • Profile photo of natalia23natalia23:

    Dzień dobry chciałam się zapytać o interpretacje wyniku tarczycy 0,487...