Przeciwciała przeciwtarczycowe

Charakterystyczną cechą chorób autoimmunologicznych jest występowanie swoistych przeciwciał. W przypadku autoimmunologicznego zapalenia tarczycy (choroba Gravesa, choroba Hashimoto) są to przeciwciała przeciwtarczycowe. Stężenia przeciwciał przeciwko tyreoperoksydazie (anty-TPO) i przeciwko tyreoglobulinie (anty-Tg) mogą być podwyższone zarówno w chorobie Gravesa jak i w chorobie Hashimoto. Stwierdzenie podwyższonego stężenia anty-TPO i/lub anty-TG (powyżej wartości górnej granicy normy) informuje nas jedynie o możliwości występowania autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Do wzrostu stężenia w/w przeciwciał może również dojść u chorych leczonych jodem radioaktywnym, po operacji tarczycy, w podostrym zapaleniu tarczycy.

Ostateczne rozpoznanie wymaga dodatkowych badań w tym przede wszystkim oceny hormonalnej.

Tylko w nielicznych sytuacjach wskazane jest dalsze monitorowanie stężenia przeciwciał przeciwtarczycowych. W przypadku postawienia rozpoznania choroby Hashimoto i wdrożenia leczenia niedoczynności tarczycy nie ma potrzeby dalszego monitorowania stężenia przeciwciał anty-TPO i/lub anty-TG. Nieco inna sytuacja ma miejsce w przypadku choroby Gravesa. Przeciwciała przeciwko receptorowi TSH (anty-TSHR) są swoistymi przeciwciałami dla tej choroby. Stwierdzenie podwyższonego ich stężenia w większości przypadków związane jest z rozpoznanie choroby Gravesa. W odróżnieniu od anty-TPO i anty-TG monitorowanie stężenia anty-TSHR jest przydatne w ocenie skuteczności prowadzonego leczenia.

Chorzy z autoimmunologicznymi zapaleniami tarczycy są narażeni kilka razy bardziej niż osoby zdrowe na zachorowanie na inną chorobę autoimmunologiczną (m.in. celiakia, niedokrwistość Addisona-Biermera, bielactwo, małopłytkowość, choroba Addisona). W diagnostyce większości z tych chorób wykorzystujemy również ocenę stężenia swoistych przeciwciał.

protask

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of swinska tarczycaswunskatarczyca:

    Mam sprowadzany z tajlandii Thiroyd 1000 tabletek po 60mg, sprzedaje po 120zl + ...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    Witam. Poproszę o interpretację moich wyników: tsh 2,22 (norma 0,55-4), ft4 0...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Dodam.ze mam 25 lat...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Witam prosze o.irpretacje wynikow badan TSH 4.22norma 0.270-4.20 fT4 16.54....

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy. Ale w eutyreozie. Zaburzenia tarczycy mog...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Dobry endokrynolog upora się z tym przygotowaniem w miesiąc. potrzebne będą ...

  • Profile photo of Agnieszkaagula94:

    Witam ,niedawno robiłam badania tarczycy przed planowaniem ciąży ,z wynikami ...

  • Profile photo of JacekSjackofalltrades:

    Witam, Mam prosbe o interpretacje wyników - czy jest się czym martwić. Je...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Zdecydowanie jak na 20 lat TSH jest relatywnie wysokie. Wymaga to badania ATG, U...

  • Profile photo of kasia9799kasia9799:

    Witam. Mam 20 lat i od dłuższego czasu zauważyłam u siebie objawy, które mo...

  • Profile photo of natalia23natalia23:

    Dzień dobry chciałam się zapytać o interpretacje wyniku tarczycy 0,487...