Biopsja tarczycy

Biopsja tarczycy- biopsja aspiracyjna cienkoigłowa celowana (BACC) jest wykonywana celem oceny cytologicznej zmian ogniskowych w tarczycy (szczegóły w dziale dotyczącym wola guzkowego, raka tarczycy). Czasami bywa pomocna w diagnostyce zapaleń tarczycy (podostre, ropne). Może służyć do opróżnienia przestrzeni płynowych w tarczycy. Obecnie zgodnie ze standardami BACC można wykonywać jedynie pod kontrolą usg z użyciem igieł o średnicy 0,4-0,6 mm. Jest to badanie zazwyczaj niebolesne, mało inwazyjne. Bardzo istotne jest aby było wykonywane przez osobę doświadczoną i najlepiej współpracującą z endokrynologiem kierującym, a następnie oceniającym wynik. Odsetek wyników fałszywie dodatnich i ujemnych jest niewielki i sięga około 5%. Podobnie jak w przypadku innych badań ostateczne rozpoznanie stawia lekarz prowadzący na podstawie kompletu informacji (badanie chorego, wyniki badań hormonalnych, usg, BACC).

Wybrane zalecenia z Polskich Rekomendacji z 2010

Rekomendacje  zostały przygotowane przez Polską Grupę do spraw Nowotworów Endokrynnych. Grupa ustalająca obecnie obowiązujące w Polsce rekomendacja została powołana przez wszystkie najważniejsze w Polsce Towarzystwa w tym m.in. Polskie Towarzystwo Endokrynologiczne, Polskie Towarzystwo Tyreologiczne, Towarzystwo Chirurgów Polskich, Polskie Towarzystwo Chirurgii Onkologicznej, Polskie Towarzystwo Onkologiczne, Polskie Towarzystwo Medycyny Nuklearnej, Polskie Towarzystwo Endokrynologii Dziecięcej, Polskie Towarzystwo Ultrasonograficzne.

Biopsja zmian w tarczycy przy guzkach pojedynczych

  • guzek pojedynczy potwierdzony jako zmiana ogniskowa w usg (>= 5 mm we wszystkich wymiarach), jeżeli nie jest guzkiem scyntygraficznie autonomicznym (nie jest guzkiem gorącym w scyntygrafii).
  • guzek wykryty w USG > 1 cm w dwu wymiarach, jeżeli nie ma innych ognisk o wyższym ryzyku złośliwości, szczególnie jeśli lity, hipoechogenny.
  • guzek wykryty w USG 0.5 – 1 cm jeżeli obecna przynajmniej 1 istotna cecha kliniczna lub usg o dużej sile predykcyjnej ryzyka złośliwości
  • każdej wielkości, jeśli stwierdzono przerzuty raka tarczycy do węzłów chłonnych lub odległe

Biopsja zmian w tarczycy przy guzkach mnogich

  • kryterium głównym wyboru guzka do biopsji nie jest wielkość guzka, ale cechy ryzyka złośliwości
  • ponieważ wielkość guzka > 4 cm zwiększa ryzyko jego złośliwości, każdy guzek spełniający to kryterium powinien być bioptowany
  • jeżeli w wolu guzkowym jest więcej ognisk, kolejność BAC zależy od ultrasonograficznych i klinicznych kryteriów złośliwości
  • jeżeli w wolu guzkowym jest więcej ognisk, dopiero ujemny wynik, w przynajmniej 3-4 guzkach stanowi wystarczające wykluczenie ryzyka wola złośliwego
  • jeżeli guzki są mnogie i podobne, a nie wykazują cech złośliwości, dopuszczalne jest bioptowanie tylko największego

protask

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Witam . Mam wszystkie objawy ,które są podane przy chorej tarczycy: wzrost m...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Dodam jeszcze, że ogólne badania morfologii i OB są w normie...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Mam wszystkie objawy ,które podane powyżej:wzrost masy ciała, zmęczenie, sen...

  • Profile photo of jan33jan33:

    osoba w wieku 81lat kobieta wyniki TSH -3.430 FT3 -3.59 FT4 -1.11 CZY TE W...

  • Profile photo of EunikaEunika:

    Witam. Mam pytanie odnośnie wczorajszej wizyty u endokrynologa. Mój wynik to 2...

  • Profile photo of kingakinga2:

    Ja zorientowałam się, że coś złego się ze mną dzieje po tym, jak zaczęł...

  • Profile photo of Marzenamajena:

    Witam, i proszę o poradę... wykryto u mnie zminę w tarczycy która swym wygl...

  • Profile photo of gosiaaisa.g:

    Po co się tu wszyscy wymóżdżają skoro i tak nikt nie odpowiada na pytania,...

  • Profile photo of DZASTA86DZASTA86:

    Proszę o pomoc: moja historia z niedoczynnością wygląda tak: 18.09.2014 ...

  • Profile photo of DZASTA86DZASTA86:

    Proszę o pomoc: moja historia z niedoczynnością wygląda tak: 18.09.2014 ...

  • Profile photo of MarlenaSliwinskaMarlenaSliwinska:

    Dzień dobry, bardzo prosze o pomoc w interpretacji wynikow. TSH 1,84 (0,35-4,...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...