żywienie w chorobie Hashimoto

Ten temat zawiera 2 odpowiedzi, ma $s, i został ostatnio zaktualizowany przez Obraz profilowy z patrycja patrycja 1 rok, 9 miesiące temu.

Przeglądają 3 wpisy - 1 przez 3 (z 3 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
  • #2101
    Obraz profilowy z anutek69
    anutek69
    Uzytkownik

    ZASADY ODŻYWIANIA W CHOROBIE HASHIMOTO:

    - należy jeść 5-6 posiłków dziennie
    - należy pamiętać, by w każdym posiłku występowało białko, ponieważ podkręca ono zwolniony w chorobie Hashimoto metabolizm oraz dostarcza aminokwasów
    w szczególności tyrozyny, która jest niezbędna do wytwarzania T4. Najlepsze, bo chude jest mięso kurczaka
    - węglowodany należy jeść w pierwszej połowie dnia, unikać ich spożywania tuż przed snem
    - spożywać tłuszcze. Naważniejszy jest olej lniany ale wyłącznie Budwigowy ponieważ zawiera duże ilości kwasów Omega 3, małe ilości oliwy z oliwek i oleju
    kokosowego
    - z ryb jeść wyłącznie: sardynki, łososia, śledzie
    - brązowy cukier lub ksylitol
    - orzechy z wyjątkiem orzechów ziemnych
    - fasola
    - figi
    - pomidory
    - papryka
    - jarzyny cebulowe
    - warzywa zielonolistne np. sałata lodowa
    - koper włoski
    - buraki
    - kakao z mlekiem ryżowym
    - kiełki
    - kasza gryczana
    - kasza jaglana
    - sezam
    - Quinoa
    - ryż brązowy
    - banany
    - amarantus
    - ananasy
    - pokrzywa
    - morele
    - czereśnie
    - spirulina
    - chlorella
    - owoce jagodowe
    - arbuz
    - siemię lniane
    - por, cebula, szczypiorek, czosnek
    - cytryna
    - jabłka
    - sól morska
    - żurawina
    - cieciorka ( hummus)
    - awokado

    WROGOWIE:
    - gluten i produkty zawierające gluten
    - soja i mleko sojowe, leki zawierające soję
    - surowa kapusta
    - kukurydza i olej kukurydziany
    - brokuły
    - kalafior
    - orzeszki ziemne
    - nabiał
    - mleko ( działa wolotwórczo)
    - olej słonecznikowy
    - jod w każdej postaci, sól jodowana, jod w lekach
    - gorczyca
    - cukier rafinowany
    - czarna herbata
    - fluor, chlor
    - rzepa
    - brukselka
    - szpinak
    - gruszki
    truskawki
    - marchew
    - brzoskwinie
    - słodkie napoje gazowane
    - słodycze

    SUPLEMENTY STOSOWANE W CHOROBIE HASHIMOTO:

    - kwasy Omega 3- minimum 2g codziennie. Najodpowiedniej EPA + DHA. Najekonomiczniej kupić kwasy Omega firmy Olimp „Gold Omega 3″. W tym suplemencie 2g zawiera się wówczas w 4 kaspułkach.
    - Selen- 200g dziennie. Selen firmy Walmark ma w 1 tabl. taką dawkę.
    - witamina C- 1000mg dziennie
    witamina D- dawka minimalna, to 2.000 IU ( czyli 25mcg) dziennie, okresowo można zwiększać do 5.000 IU dziennie
    - zielona herbata w kaspułkach oraz do picia
    - RUCH!
    - odżywka białkowa dla sportowców ponieważ zawiera białko z aminokwasem tyrozyna, którego duze ilości są potrzebn do wytwarzania hormonów tarczycy
    CLA ( sprzężony kwas linolowy)- dobrze wpływa na układ immunologiczny – zwiększa odporność na wirusy, może tłumić reakcje alergiczne. Przyjmowanie CLA w czasie odchudzania korzystnie wpływa na samopoczucie. Obniża poziom trójglicerydów, cholesterolu i cukru we krwi. Najlepiej zbadana i udokumentowana właściwość kwasu linolowego to jego zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii. Ustalono, że substancja ta blokuje enzym, umożliwiający przenikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych, co prowadzi do ich powiększania się i w efekcie tycia.
    - spirulina-
    Pod nazwą Spirulina, kryją się algi morskie z gromady sinic. Algi te bogate są w białko oraz w szereg witamin i minerałów, miedzy innymi żelaza, jodu, potasu, selenu oraz witamin z grupy B. Odnaleźć można w niej także nienasycone kwasy tłuszczowe. Z tego powodu coraz częściej spirulina wykorzystywana jest jako podstawowy składników suplementów diety, które polecane są osobom osłabionym, stosującym dietę redukcyjną czy tym, u których stwierdzony został niedobór żelaza.

    Jednocześnie jednak działanie terapeutyczne spiruliny polega na jej zdolności do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, a także stężenia glukozy i ciśnienia tętniczego. Przyjmowana przez osoby mające problem z nieprawidłowymi wynikami profilu lipidowego czy cierpiące na nadciśnienie tętnicze może przyczynić się do częściowego choćby wyrównania tych parametrów.
    - chlorella- oczyszcza organizm z toksyn, jest pomocna w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi, poprawia i wspomaga pracę wątroby, wspomaga system odpornościowy
    - Tryptofan- aminokwas nie wytwarzany w organizmie, jeden z ośmiu aminokwasów egzogennych, niezbędny w procesie syntezy białek. Jest prekursorem serotoniny (a dokładnie jego pochodna, czyli 5-hydroksytryptofan, który ulega dekarboksylacji) , ważnego neurotransmitera i zarazem hormonu zwanego „ hormonem szczęścia”, oraz w dalszym etapie melatoniny – hormonu snu. Tryptofan bierze także udział w syntezie niacyny może również hamować łaknienie, co wykorzystuje się w wybranych preparatach odchudzających. Odpowiedni poziom tryptofanu jest niezbędny dla prawidłowego przebiegu wielu procesów fizjologicznych, które poza układem nerwowym obejmują także układ trawienny, a już niewielkie niedobory tego aminokwasu powodować mogą zniżkę nastroju, bezsenność. Przedłużający się deficyt natomiast nieuchronnie powoduje depresję i zaburzenia neurologiczne .

    Tryptofan w postaci monopreparatów polecany jest jako delikatny środek odprężający
    i poprawiający jakość snu. Aminokwas ten wchodzi też w skład preparatów aminokwasowych typu EAA i tzw aminokwasów całodziennych oraz jest naturalnym składnikiem odzywek białkowych.

    Dawki zwyczajowo używane w suplementacji|:
    500 – 2000 mg przed snem, ewentualnie 500 – 1000 mg przed posiłkami

    -aminokwasy egzogenne
    - Olimpu „Multiple vitamin”- 2 kapsułki 2 razy dziennie

    Co 6 tygodni przyjmować naprzemiennie:( leki te ziwększają energię do działania, likwidują przytłumienie i ociężałość)
    - żeń- szeń
    - schizandra- Cytryniec chiński- należy do roślin stymulujących centralny układ nerwowy, przyczyniając się do poprawy sprawności fizycznej i umysłowej, stymuluje układ trawienny i reguluje poziom cukru we krwi.
    - astragalus- traganek- to roślina pochodząca z północnych Chin i stosowana od wieków jako „Huang Gi”czyli przywódca, co jest związane z żółtym kolorem korzenia i znaczącą rolę jako zioło tonizujące oraz wzmacniające organizm. Według Chińczyków, wzmacnia siły witalne organizmu i daje doładowanie energetyczne.Astragalus zawiera duże ilości składników odżywczych takich jak: flawonidy, polisacharydy, triterpeny, aminokwasy, minerały oraz glikozydy, które pomagają usuwać substancje toksyczne z organizmu
    -

    #2103
    Obraz profilowy z tarczyca.info
    tarczyca.info
    Uzytkownik

    Komentarz portalu Tarczyca.info do postu anutek 69
    Post zawiera niestety sporo błędów, dlatego wymaga komentarza. Z uwagi na długość postu i dużą ilość informacji Tarczyca.info komentuje jedynie wybrane z zagadnień
    1. Stosowanie soli u pacjentów z chorobą Hashimoto. Autor postu pisze o przeciwwskazaniach do stosowania soli jodowanej i preparatów z jodem. Z drugiej strony proponuje stosowanie preparatów z alg morskich zawierających duże dawki jodu. Stwierdzenie są niekonsekwentne i niesłuszne. Nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania soli spożywczej dostępnej powszechnie w sklepie u pacjentów z chorobą Hashimoto. Wiemy, że dzięki jodowaniu soli spada w Polsce częstość wola i raka pęcherzykowego tarczycy. Zwiększa się faktycznie ilość przypadków autoimmunologicznych zapaleń tarczycy i jest to zjawisko od dawna poznane. Nie znaczy to jednak, że pacjenci z chorobą Hashimoto maja poszukiwać preparatów soli niejodowanej.
    2. Witamina D. Znany jest korzystny wpływ witaminy w różnych aspektach medycznych. Wiemy, że na obszarach Polski, krajów Europy północnej, szczególnie w porze zimowej może występować niedobów witaminy D. Jednak należy przestrzegać przed przyjmowaniem samemu w/w witaminy w dawkach podanych w poście.
    3. W przypadku rozpoznanej niedoczynności tarczycy pacjent przyjmuje preparatu lewotyroksyny w dawkach odpowiednio dobranych do zapotrzebowania. Proponowane chude mięso kurczaka nie zastąpi w/w leczenia
    4. Preparaty różnych odżywek, ziółka chińskie itd. W/w nie mają znaczenia dla zdrowia pacjenta. Z pewnością wpłyną jednak na zawartość jego portfela. Należy uważać na wszelkiego rodzaju suplementy, a szczególnie na chińskie ziółka. Oczywiście preparat żeń-szeń kupiony w aptece w preparacie witaminowym niczym nie grozi, ale już ziółka chińskie z innego źródła mogą spowodować powikłania (opisywano przypadki ciężkich, nieodwracalnych uszkodzeń wątroby).
    5. Dlaczego ananas i figi ok., a brzoskwinie nie? 
    6. Tak czy inaczej należy docenić zaangażowanie. Tekst może być jednak czytany jedynie z powyższym komentarzem i nie należy go traktować jako potwierdzone gdziekolwiek zalecenia, a jedynie tylko jako opinię autora
    7. Tarczyca.info odsyła do artykułów o chorobie Hashimoto na stronie.

    #2116
    Obraz profilowy z patrycja
    patrycja
    Uzytkownik

    Mam w takim razie pytanie o jedzenie ryb które zawierają jod(śledź,krewetka, sardynka, łosoś ,makrela) ?Podobnie mam wątpliwości co do opisanych alg…przecież to również jod?

Przeglądają 3 wpisy - 1 przez 3 (z 3 w sumie)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.