Wyniki badań na tarczycę

Strona Główna Forums Różne zagadnienia dotyczące tarczycy Wyniki badań na tarczycę

Ten temat zawiera 3 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez Profile photo of tarczyca.info tarczyca.info, 2 lata, 3 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #2737

    Profile photo of Aneta Bal
    Aneta-Bal

    Członek

    Witam. Mam pytanie odnoście moich wyników badań na tarczycę. W listopadzie 2013 korzystając z urlopu zrobiłam sobie kontrolnie badania FT3, FT4 i TSH. Nie chorowałam na tarczycę i nie mam niepokojących objawów. Wynik był następujący: FT3 – 2,94 , FT4 – 1,35 a TSH – 4,38. Proszę o odpowiedź czy moja tarczyca wymaga leczenia. Nadmienię tylko, że mam 42 lata i ostatnio miałam dużo stresów. Proszę o odpowiedź co mam robić dalej? Dziękuję.

  • #2739

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    TSH jest relatywnie wysokie. Tutaj normy są podobne w większości laboratoriów jednak przydałaby sie górna granica normy z podanego laboratorium. To samo dotyczy norm dla FT4 i FT3 dla podanych wyników. Ocena po podaniu w/w norm

  • #2744

    Profile photo of Aneta Bal
    Aneta-Bal

    Członek

    Dziękuję za odpowiedź. Przedstawię ponownie wyniki moich badań wraz z zakresem referencyjnym z laboratorium gdzie wykonywałam badania.
    FT3: 2,94 pg/ml zakres: 2,6-4,4
    FT4: 1,35 ng/dl zakres: 1,00-1,60
    TSH: 4,38 mlU/l zakres: 0,27-4,2. Jak rozumiem mam podwyższone TSH, ale co to może znaczyć w przypadku gdy FT3 i FT4 są (zgodnie z przedstawioną skalą) w normie. Czy moja tarczyca wymaga poważnego leczenia? Proszę o odpowiedź. Dziękuję

  • #2748

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    Subkliniczna niedoczynnośc tarczycy. Trzeba wykonać badanie ATPO i ATG oraz usg tarczycy. Decyzja po wynikach

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of moniulka12moniulka12:

    Witam! Mam 21 lat od czterech miesięcy strasznie wypadają mi włosy..a ostatni...

  • Profile photo of Ewelinaelse86:

    Witam, kilka miesięcy temu zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy z h...

  • Profile photo of pauliszkupauliszku:

    Witam serdecznie. Wczoraj dowiedziałam się, że jestem w 3 tygodniu ciąży...

  • Profile photo of Izabela30izabela30:

    Witam Choruje na niedoczynność od 4 lat, od pół roku biorę eutyrox 112,ob...

  • Profile photo of chorynazyciechorynazycie:

    Dzień dobry, Sprowokowany latami złego samopoczucia, po prawidłowych wynikac...

  • Profile photo of Agatahw25:

    moje tsh około 3 dostałam letrox 25 na przemian z 50. Staramy się z mężem o...

  • Profile photo of Agatahw25:

    Moje problemy są równie nieprzyjemne. Ciągłe zdenerwowanie, wypadanie włos...

  • Profile photo of Magdamagdal90:

    Proszę o pokierowanie, bo już nie daję rady. Mam 26 lat. Około półtora rok...

  • Profile photo of polciapolcia:

    Witam, Moje aktualne wyniki to TSH 150,0 (norma 0,55-4,78) podczas gdy rok wcze...

  • Profile photo of ankaanka:

    witam mialam tsh 3.5 teraz prawie 8 biore letrox 75...

  • Profile photo of BeataMBeataM:

    Witam.Mam 34 lata.Jestem dwa miesiące po operacji.Całkowita resekcja tarczycy-...

  • Profile photo of ENDOKRYNOLOGIAJUSTYNA123:

    witam ja mam takie pytanko mam TSH 141,18 U-ML 0,00-5,61 A TESH 2,449,U-M...