Wyniki badań na tarczycę

Strona Główna Forums Różne zagadnienia dotyczące tarczycy Wyniki badań na tarczycę

Ten temat zawiera 3 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez Profile photo of tarczyca.info tarczyca.info, 1 rok, 6 miesiące temu.

Przeglądasz 4 wpisy – od 1 do 4 (z 4)

  • Autor

    Wpisy

  • #2737

    Profile photo of Aneta Bal
    Aneta-Bal

    Uzytkownik

    Witam. Mam pytanie odnoście moich wyników badań na tarczycę. W listopadzie 2013 korzystając z urlopu zrobiłam sobie kontrolnie badania FT3, FT4 i TSH. Nie chorowałam na tarczycę i nie mam niepokojących objawów. Wynik był następujący: FT3 – 2,94 , FT4 – 1,35 a TSH – 4,38. Proszę o odpowiedź czy moja tarczyca wymaga leczenia. Nadmienię tylko, że mam 42 lata i ostatnio miałam dużo stresów. Proszę o odpowiedź co mam robić dalej? Dziękuję.

    #2739

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Uzytkownik

    TSH jest relatywnie wysokie. Tutaj normy są podobne w większości laboratoriów jednak przydałaby sie górna granica normy z podanego laboratorium. To samo dotyczy norm dla FT4 i FT3 dla podanych wyników. Ocena po podaniu w/w norm

    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 1 rok, 6 miesiące temu przez Profile photo of tarczyca.info tarczyca.info.

    #2744

    Profile photo of Aneta Bal
    Aneta-Bal

    Uzytkownik

    Dziękuję za odpowiedź. Przedstawię ponownie wyniki moich badań wraz z zakresem referencyjnym z laboratorium gdzie wykonywałam badania.
    FT3: 2,94 pg/ml zakres: 2,6-4,4
    FT4: 1,35 ng/dl zakres: 1,00-1,60
    TSH: 4,38 mlU/l zakres: 0,27-4,2. Jak rozumiem mam podwyższone TSH, ale co to może znaczyć w przypadku gdy FT3 i FT4 są (zgodnie z przedstawioną skalą) w normie. Czy moja tarczyca wymaga poważnego leczenia? Proszę o odpowiedź. Dziękuję

    #2748

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Uzytkownik

    Subkliniczna niedoczynnośc tarczycy. Trzeba wykonać badanie ATPO i ATG oraz usg tarczycy. Decyzja po wynikach

Przeglądasz 4 wpisy – od 1 do 4 (z 4)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Każdy Pacjent jest inny. Większość Pacjentów może mieć idealnie ustawione...

  • Profile photo of JOANJOAN:

    Zapomnialam dodac , ze mam 34 lata. Na Eltroxinie , na ktorym obecnie jestem zac...

  • Profile photo of JOANJOAN:

    Witam Serdecznie. Jestem leczona na niedoczynnosc tarczycy od 14 roku zycia. Do ...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Każda biopsja powinna zostać opisana zgodnie z kategorią od 1 do 6. Tutaj pra...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Jeśli siostra ma chorobę Hashimoto to istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Rozpoznanie: choroba Gravesa w okresie nadczynności w trakcie leczenia tyreosta...

  • Profile photo of Magdamagdalena19886:

    Tak, te 1,78 to do tsh . Czy coś to zmienia ? Kiedy najlepiej jest wykonać ba...

  • Profile photo of kasiakkkasiakk:

    Witam, bardzo proszę o interpretację poniższych wyników. USG tarczycy: p...

  • Profile photo of Katee82katee82:

    Witam Mam 33 lata. Od dluzszego czasu zle sie czuje, m. in. ciagle odczuwam zme...

  • Profile photo of KatiaKatia:

    Dzień Dobry, W kwietniu tego roku zdiagnozowano u mnie nadczynnośc tarczycy...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Ma Pani autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, które może (ale nie musi) przej...

  • Profile photo of zosiazosia88:

    ...ważne ze od wielu lat cierpię na depresję. Mam 27 lat i sporą niedowage o...